CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan "sözde cumhurbaşkanı" açıklaması: 9 madde sıraladı

Kılıçdaroğlu "Sana cumhurbaşkanı demek hata. Sen AK Parti'nin genel başkanısın" diye konuştu

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu parti meclisi öncesi açıklamalarda bulundu. Açıklamasında iktidar kanadının tepkisini çeken "sözde cumhurbaşkanı" ifadesine de değinen Kılıçdaroğlu "Neden sözde diyorum? Türkiye'yi büyütmek için çalışmadığı için söylüyorum" dedi.

Konuşmasında "Saray'ın gündemi ile gerçek gündem birbirinden farklı” fadesini kullanan Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:

Sorunlarımız var. Siyaset kurumunun temel görevi sorunları tespit etmek ve çözüm üretmektir. Türkiye'de derin bir yarılma var. Erdoğan'a açık çağrı yapıyorum sen yapay gündemlerle bu sorun çözülür diyorsan oturup tartışalım. İşsizliği, yoksulluğu çözeceksen oturup konuşalım. Yapay gündemler ayrı, gerçek gündemler ayrı.

"Sefaletten de açlıktan da bunlar sorumlular"

Bütün milletvekillerinin parti ayrımı yapmaksızın Türkiye'nin sorunlarına kilitlenmeleri gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu "Bunların yatacak yeri yok, sefaletten de açlıktan da bunlar sorumlular. Devleti çürütmeye başladılar. Liyakat sistemini yok ettiğinizde devlet çürümeye başlar" diye konuştu.

Türkiye gerçekliğinde açlık olduğunu kaydeden CHP lideri "Marketlerin önünde, atılacak meyve sebzeleri toplamak için insanlar sırada bekliyor. Bu memlekette açlık yaşanıyor. TÜİK açıklama yapmış, 2021 yılında işsizliğin azaldığını söylüyor. Tam komedi... Yahu siz gerçekleri görmüyor musunuz? Milyonların açlığını, sefaletini görmüyor musunuz? Her yaştan, her eğitim düzeyinden on binlerce işsiz var" dedi.

Cumhur İttifakı seçmenine seslendi

AK Parti ve MHP seçmenine seslenen Kılıçdaroğlu "Gün beraber düşünme, dertleri birlikte çözme günüdür. Çöpten yiyecek toplayan kadın bizim vatandaşımız, bizim kardeşimiz" diye konuştu.

CHP lideri açıklamalarına şu şekilde devam etti:

83 milyonu bir avuç tefeciye mahkum ettiler. Para faizcilere gitti. 18 yıldır ekonomiyi faiz ve döviz ekseninde yönetiyorlar. 5'li çete dünyanın en büyük ihalelerini aldı. Sizin yatacak yeriniz var mı? Sizde ahlak var mı, vicdan var mı? Otoyol,havaalanı yaptık diyorlar. Hayır, onları başkaları yaptı, sen de kefil oldun. Vergi verenlerin torunlarını borçlandırdın. Sen ne yaptın arkadaş? Bana de ki Kars'ta,Bitlis'te,Kırşehir'de,Çankırı'da şu fabrikayı kurdum. Tek bir fabrika bile kurmadı. Atık soğanlardan, çürüklerden acaba bir iki tane bulabilir miyim diye, kadınlar evlerine mutfak malzemesi çıkarmaya çalışıyorlar. Bu gerçek gündem iktidarın gündemi midir? Saray’ın gündemi bununla ilgili midir?

"Kaftancıoğlu ile uğraşacağına işsizlikle uğraşsana"

İktidar kanadının yapay gündem oluşturma amacında olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Milleti açlığa, fukuralığa mahkum eden sensin, o yüzden ben sana sözde cumhurbaşkanı diyorum ve demeye de devam edeceğim. Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan zat sözde cumhurbaşkanı dedim diye çok alınmış, Bremen Mızıkacıları gibi Meclis Başkanı’ndan tutun da herkes saldırıyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında kullandığı "DHKP-C militanıdır" ifadesini de leştiren CHP lideri "Sen CHP İstanbul İl Başkanı ile uğraşacağına işsizlik sorunuyla uğraşsana" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine 1 milyon liralık tazminat davası açtığını hatırlatan Kılıçdaroğlu "Ben 1 paralık tazminat davası açıyorum. Değeri bu çünkü" diye konuştu.

9 madde sıraladı

Kılıçdaroğlu "Neden sözde diyorum? Türkiye'yi büyütmek için çalışmadığı için söylüyorum. 9 madde sayacağım" diyerek maddeleri sıraladı.

İşte CHP liderinin sıraladığı o maddeler:

1- Türkiye'nin şan ve şerefini korumak. Süleyman Şah Türbesi’ni kim kaçırdı? Kim kendi toprağından kaçtı ve terör örgütüne teslim etti? Bunu teslim eden adamın Türkiye'nin şan ve şerefini koruduğunu düşünüyor musunuz? Hani sen yemin etmiştin?

2- Cumhurbaşkanı temsil ettiği ülkenin bayrağının şanını şerefini korur. Herkese eşit mesafededir. Trump kendisine 'aptal olma' diyor. Erdoğan çıkıp sen bana aptal olma diyemezsin dedi mi? Demedi. Aptal olma diye Türkiye Cumhuriyeti'ne söylüyor aslında. Ben buna sözde demeyeyim ne diyeyim? Aslında daha ağırını hak ediyor.

3- Taç giyen baş akıllanır. Düşünerek konuşması lazım. Bir telefon, bir tehdit ile papazı teslim etti, oval ofise gönderdi. Bu mudur Türkiye'nin şan ve şerefini korumak?

4- İdlib'te 36 askerimiz şehit edildi. Vuranlar Rusya idi. Koşa koşa Putin'e gitti Erdoğan. Putin'in kapısında dakikalarca bekletildi. Bu mudur Türkiye Cumhuriyeti'nin şan ve şerefini korumak? Benim ağırıma gidiyor bu. Ne sözdesi kardeşim daha ağırını söylemek istiyorum aslında. Her gelenin tokatladığı bir ülke haline döndürdün sen.

5- İçeride aslan kesiliyor, güzel kesilsin. Erdoğan bak bizi kızdırma senin mal varlığını araştırırız dediler. Ne demek bu? Benim mal varlığımı araştırmazsanız namertsiniz demesi lazımdı. Bu mudur Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin şan ve şerefini korumak?

“6- Akdeniz'in ortasında bizim bir gemimizi arıyorlar. 4 saat ulaşılamıyor. Bir Allah'ın kulu çıkıp bizim gemimizi arayamazsınız diyemiyor. Sen mi koruyorsun Türkiye Cumhuriyeti'nin şan ve şerefini? Kimsin sen?

7- Sen cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuş işgal etmişsin. Yeminini tutmuyorsun. Sahte diplomalı adamı alıyorsun kamu bankasının yönetim kuruluna atıyorsun. Sahtekarlığa prim veren adam Cumhurbaşkanı olabilir mi ya? Sahtekarlığa ses çıkarmazsanız o suça ortaksınız demektir.

8- 15 Temmuz oldu, bağış kampanyası açtınız. Bir ülkenin cumhurbaşkanı şehitler için vatandaşın verdiği paraya çöker mi ya? Hala vermiyorlar parayı. Ettiğin yemini tutmuyorsun sen. Paraya çöktüler, sonra da kalkıp bana milli dayanışmadan söz edecekler. Sen onları benim külahıma anlat.

9- Bana çıkıp bir Allah'ın kulu söylesin, bir ülkenin en tepe noktasında olan kişi dünyanın hangi ülkesinde rüşvet alan birisini Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil etmek üzere büyükelçi olarak atasın? Şan ve şerefi ayaklar altına aldınız siz. Utanmadan bunu yapıyorsunuz siz. Ben isyan etmeyeyim de kim etsin?


Sana cumhurbaşkanı demek hata. Sen AK Parti'nin genel başkanısın. Sayın Erdoğan senin için namus ve şeref hangi anlama geliyor? Namus ve şeref için bütün dünya mücadele eder. Söylediklerimin yüzde 100'ü doğru.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU