BM Misyonu, Libyalı tarafların doğrudan toplantılarının gelecek hafta Cenevre’de yeniden başlayacağını duyurdu

BM Libya Misyonu, ülkede ortak yürütme otoritesinin seçimi hususunda Libyalı gruplar arasında orta yolu bulmak ve geçiş sürecine son vererek 24 Aralık’ta meclis ve başkanlık seçimlerine doğru gitmek için birçok alternatif üzerinde duruyor

Libya’nın Sevani bin Adem ve Kasr el-Ahyar belediyeler yapılan yerel seçimler (Belediye Meclisleri Seçim Merkezi Komitesi)

Libya Siyasi Diyalog Forumu Danışma Komitesi ikinci sanal toplantısının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Vekili Stephanie Williams, yaptığı açıklamada, Libyalı grupların gelecek hafta Cenevre’de doğrudan toplantılara döneceğini bildirdi. Bu arada, Libya’nın batısındaki dört bölgedeki seçmenler, Belediye Meclisi seçimlerine katılmak için oy kullanma merkezlerine akın etti.

Williams, önceki akşam yaptığı açıklamada, Danışma Komitesi toplantısında “seçim mekanizması ve yeni yürütme otoritesine adaylık işlemleri ile ilgili bazı önerilerin gündeme geldiğini ve bu önerilerin Komite üyeleri tarafından tartışıldığını” belirterek, toplantının oldukça olumlu ve katılımcı bir atmosferde geçmesini takdir etti. Mevcut tıkanıklıktan acilen çıkma ve yürütme otoritesinin birleştirilmesi sürecini hızlandırma ihtiyacını bir kez daha vurgulayan Williams, katılımcıların önümüzdeki günlerde de diyaloğu sürdürme ve gelecek hafta Cenevre’de doğrudan toplantılar düzenleme konusunda anlaşmaya vardığını aktardı.

3 Ocak’ta yaptığı açıklamayla Siyasi Diyalog Forumu Danışma Komitesi’nin kurulduğunu ilan eden Williams, toplumun çeşitli kesimlerini temsil eden 18 üyeden oluşan Komite’nin ülkede ortak yürütme otoritesinin seçilmesine ilişkin meseleleri görüşmekle ilgileneceğini belirtmişti.

Libya Devlet Yüksek Konseyi üyesi Musa Ferec, Danışma Komitesi üyelerinin tamamında “yeni yürütme otoritesini seçmede kullanılacak mekanizma üzerinde uzlaşıya varılması ve bu mekanizmanın Siyasi Diyalog katılımcılarına sunulması” yönünde ortak bir kanaat olduğunu söyledi. Ülkede üst düzey mevkilere kimlerin geleceğine ilişkin mevcut tartışmaların iki eğilim etrafında döndüğüne işaret eden Ferec, birinci eğilimde ülkenin üç ana bölgesinin kendisine tahsis edilecek mevkilerle başka kişilerin katılımı olmadan her birinin kendi kendini yönetmesinin önerildiğini, ikinci eğilimde ise tercih ve rekabetin olması amacıyla her bir bölgede birden fazla adaylığa izin verilmesini teklif edildiğini kaydetti.

BM Libya Misyonu, ülkede ortak yürütme otoritesinin seçimi hususunda Libyalı gruplar arasında orta yolu bulmak ve geçiş sürecine son vererek 24 Aralık’ta meclis ve başkanlık seçimlerine doğru gitmek için birçok alternatif üzerinde duruyor.

Williams, önceki akşam yaptığı açıklamada ayrıca, Libya Ekonomi Çalışma Grubu’nun, grubun eş başkanlığı üyelerinin (AB, Mısır, ABD büyükelçileri ile Libyalı ekonomi politika yapıcıları) katılımıyla telekonferans yoluyla düzenlediği toplantının detayları hakkında konuştu.

BM Libya Misyonu’ndan önceki akşam yapılan açıklamada, söz konusu toplantının “Cenevre’de tartışılan reform paketinin takibi” amaçladığı belirtildi.

Ekonomi Çalışma Grubu’nun, Libyalı maliye ve ekonomi kurumları arasındaki iletişim ve işbirliğinin güçlendirilmesinden memnuniyet duyduğu ifade edilen açıklamada, Trablus ve El-Beyda’daki Maliye Bakanlıkları ile Libya Merkez Bankası’nın iki şubesi arasında 6 yıllık bir kesintinin ardından ilk kez 16 Aralık’ta başlayan ve giderek artan temaslara övgüde bulunuldu.

Yeniden başlayan bu işbirliğinin, Libyalı kurumlara geciken ekonomik reformları uygulama imkanı sağlayabileceğini kaydeden BM Misyonu, Libya Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun 3 Ocak’ta uygulanmaya başlanan döviz kurunu birleştirme kararının Libya dinarının değerini artırmasına, emtia fiyatlarını düşürmesine, kara para aklama ve yolsuzluğa son vermesine katkı sağlamasını ve ayrıca tüm ekonomik kurumların aynı döviz kuru ile işlem yapmasını sağlamasını umduğunu belirtti.

Bu açıklamalara paralel olarak, dün Libya’nın batısındaki 4 bölgede; Sevani bin Adem, Kasr el-Ahyar, Zliten ve başkentteki Endülüs Mahallesi’nde Belediye Meclisi seçimleri düzenlendi.

Seçmenler, oy kullanmak için dün sabah sabah itibariyle oy kullanma merkezlerine akın etti. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle oy kullanma işlemi sırasında koruyucu ve önleyici tedbirler alındı. Belediye Meclis Seçimleri Merkezi Komite Başkanı Salim bin Tahiye ve Komite Şube Başkanı Abdulgani Senine, seçim sürecini takip etmek ve seçmenler ile görevlilerin salgın tedbirlerine ne ölçüde uyduklarını incelemek amacıyla Zliten Belediyesi’ne ait bazı oy kullanma merkezlerini dolaştı.

2019’un Mart ayının sonlarında ülkenin batısındaki 9 belediyede yerel seçimler gerçekleştirilmişti. Bu süreç 4 Nisan 2019’da Trablus’a karşı başlatılan savaş nedeniyle yarım kalmıştı. BM tarafından desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) finansman eksikliği ve çeşitli güvenlik engelleri sebebiyle Libya’daki yaklaşık 99 belediyeden 70’i halen seçimleri gerçekleştirmeye çalıştığı biliniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU