Business Insider: Pence, Trump'ı görevden almak için 25. Ek Madde'yi kullanmayı reddetti

Başkan Yardımcısı'nın reddi, Kongre'deki Demokratları azil suçlamasının maddeleri hazırlanırken azil soruşturması başlatmaya sevk edebilir

Başkan Trump, seçim sonucuna itiraz etme yetkisi olmadığını söyleyen yardımcısı Pence'e tepki göstermişti (Reuters)

Business Insider'a göre ABD Kongresi'ndeki isyanın ve Donald Trump'ın şiddeti durdurmadaki başarısızlığının ardından Mike Pence, Başkan Yardımcısı olarak kendisine ve kabine üyelerine ABD Anayasası'nın 25. Ek Madde'sini yürürlüğe sokup Başkan'ı görevden almaları yönünde yapılan çağrılara destek vermeyecek.

Yayın, ABD'nin dört bir yanından giderek daha fazla parlamenter ve yetkili Başkan'ın görevden alınmasını talep ederken, Pence'in bu taleplere "hiçbir şekilde katılmayacağını" vurgulayan iki yardımcısına atıfta bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yardımcılarının benzeri görülmemiş bir adım atmanın "ülkeyi daha fazla kaosa ve partizan bölünmeye sürükleyebileceğinden" ve Başkan Yardımcısı'nın gelecekteki siyasi hedeflerini riske atmasından endişe duyduğu bildiriliyor.

Haber, Başkan hakkında Kongre'de azil soruşturması başlatılmasıyla veya 25. Ek Madde'nin yürürlüğe sokulmasıyla Trump'ın görevden alınması yönünde giderek artan taleplerin ardından geldi.

Pence'in bunu yapmayı reddetmesi Kongre'nin azil soruşturması işlemlerine başlamasına neden olabilir.

Kongre'deki iki önde gelen Demokrat, yani Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, Pence'den harekete geçmesini açıkça istedi. Bu gerçekleşmezse, Kongre'ye Başkan hakkında ikinci azil soruşturmasını başlatma talimatı vermeyi planlayabilirler. Hiçbir Başkan iki defa azil soruşturmasıyla karşılaşmadı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, perşembe günü yaptığı açıklamada "Başkan Yardımcısı ve Kabine harekete geçmezse Kongre azil soruşturmasına başlamaya hazırlanabilir. Parti grubumda hakim olan hissiyat bu" diye konuştu.

Senato'daki en kıdemli Demokrat olan Senatör Schumer, Pence'in harekete geçmeyi reddetmesi durumunda "Kongre, Başkan'la ilgili azil soruşturması için yeniden toplanmalıdır" dedi.

Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi'ndeki Demokratlar, perşembe günü azil soruşturmasıyla ilgili maddeleri dolaşıma sokmaya başladı. Bu, Başkan seçilen Joe Biden göreve başlamadan önce iki hafta içinde ABD Başkanı'nı görevden almaya çalışmaya yönelik ilk ciddi adımlara işaret ediyor.

Üç Kongre üyesi, Rhode Island'dan David Cicilline, Maryland'den Jamie Raskin ve Kaliforniya'dan Ted Lieu, Başkan Trump hakkında "görevi suiistimal etme" suçlamasıyla azil soruşturması başlatmak için belgeler hazırladı. Temsilciler Meclis, Aralık 2019'da Trump'a karşı ilk azil soruşturmasında da aynı suçlamayı kullanmıştı.

ABD Başkanı'nın destekçilerinden oluşan, Başkan tarafından kışkırtılan ve seçimde hilekarlık yapıldığına dair komplo teorileri ve devrimci şiddet çağrılarıyla desteklenen bir güruhun, Kongre seçilen Başkan'ın zaferini resmi olarak doğrulamak için toplanmışken ABD Kongresi'ne zorla girip parlamenterleri ve personeli tehdit etmesinin ardından; söz konusu yasa teklifi ABD Başkanı'nı "Birleşik Devletler yönetimine karşı şiddet kullanımını kasıtlı olarak teşvik ederek yüksek Suçlar ve Kabahatlerde bulunmakla" suçluyor.

Yasa teklifinin başlıca destekçisi Minnesota'dan Kongre Üyesi Ilhan Omar. Bu girişime katılan diğer isimler arasında Alexandria Ocasio-Cortez, Al Green, Ayanna Pressley, Jamal Bowman, Mondaire Jones, Cori Bush, Rashida Tlaib, Hank Johnson ve Vincente Gonzalez de bulunuyor.

New York'tan Demokrat Partili Kongre Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Twitter'da yaptığı açıklamada şöyle yazdı:

Cumhuriyetimiz büyük bir tehlike altında ve korumak için hızla harekete geçilmezse tehlike daha da büyüyecek. Başkan Kongre'ye karşı bir saldırıyı kışkırttı. Son derece dengesiz biri. Kabine 25. ek maddeyi yürürlüğe sokmak zorunda. Kongre de Başkan'a azil soruşturması açılması ve görevden alınması için uğraşmalıdır.

En az bir Cumhuriyetçi Kongre Üyesi, yani Illinois'den Adam Kinzinger de, Başkan Yardımcısı'nı harekete geçmeye çağırdı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU