Enerji Bakanı Dönmez, geçen yıl 42 ton olan altın üretimini 100 tona çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı

2020 yılında altın üretimi cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 42 tona ulaştı. Aynı dönemde yüzde 123 artışla 25,2 milyar dolarlık altın ithal edildi Bakan Dönmez, altın madenlerine yönelik protestolara da tepki gösterdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, altın madenlerine yönelik yapılan protestolara tepki gösterdi / Fotoğraf: AA

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin geçen yıl 42 ton altın ürettiğini, şu anda yatırım hazırlığında olan 20 projenin önümüzdeki yıllar içinde devreye girmesiyle altın üretiminin 100 tona çıkacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dönmez, Altın Madencileri Derneği temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye'de altın üretiminin hacim kazanmaya 2001 yılında başladığını ve o yıl 1.4 ton olduğunu, Türkiye'nin 20 yılda toplam 382 ton altın ürettiğini söyledi.

Dönmez, "Altın üretimimiz salgına rağmen yıl sonunda cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 42 tona ulaştı. Böylece ekonomimize 2,4 milyar dolarlık katkı sağladık" dedi.

Altın ithalatı patladı

Geçen yıllarda ortalama yıllık 10 milyar dolar altın ithal eden Türkiye sadece geçen yıl 26.6 milyar dolar altın ithal etti. Geçen yılki altın ithalatı bir önceki yılın yaklaşık iki katına çıktı.

Şu anda ülkede yerli ve yabancı sermayenin işlettiği 18 altın madeninde üretim yapıldığını söyleyen Dönmez, 20 yeni altın madeni projesinin de üretim için "gün saydığını" belirtti.

Dönmez, "Bu projelerin de devreye girmesiyle altın üretimimizi 100 tona çıkaracağız. Hedefimiz altın ihtiyacımızı önce yerli kaynaklardan sağlamak, altın kaynaklı cari açığı önemli ölçüde azaltmak, bu alandaki istihdamı artırmak" dedi.

Altın madenlerine karşı yapılan protestolara tepki

Dönmez, altın madenciliğinde bugüne kadar toplam 6 milyar dolarlık yatırım yapıldığını ifade ederek, sektörde 13 bin 200 kişinin doğrudan istihdam edildiğini, sektörün, aileleriyle birlikte yaklaşık 50 bin kişinin geçim kaynağı olduğunu bildirdi.

Altın madenciliğinde bir kişiye istihdam sağlamak için 488 bin dolarlık yatırım yapıldığına dikkati çeken Dönmez, altın madenlerine yönelik protestolar için de şu ifadeleri kullandı:

"Son zamanlarda bazı çevreler tarafından asılsız, bilimsellikten uzak ve yalan, yanlış bilgilerle altın madenciliğine karşı ideolojik bir muhalefet yapıldığının farkındayız. Burada sorunu ve çözümü birlikte ortaya koymalıyız. Türkiye'nin altın ithalatı artıyor. Buna mukabil bu talebin en az yarısını karşılayacak bir rezerve de sahibiz ancak Türkiye'nin enerji ve maden bağımsızlığı söz konusu olduğunda toplumu kışkırtan ve terörize eden organize bir güruhla ve ona her fırsatta kol kanat geren, onu meşrulaştırmaya çalışan bir muhalefetle karşı karşıyayız. Ne yazık ki sahada çalışan işçilerimize baskı yapmak, onları yıldırmaya çalışmak, iş makinelerine saldırmak gibi vandallıklara da şahit olduk. İdeolojisini emek üzerine kuranlar, emeğin kutsallığını savunanlar, konu Türkiye'nin çıkarları olunca işçi kardeşlerimizin emeklerine dil uzatmaktan imtina etmiyorlar. Ama herkes şunu iyi bilsin ki Türkiye için Karadeniz'de bulduğumuz rezerv ne kadar değerliyse, yenilenebilir enerjideki her bir kilovatsaat üretim ne kadar değerliyse altın madenciliğimiz de aynı oranda değerlidir"

Bakan Dönmez, Türkiye'de madenciliğin dünya standartlarına uygun yürütüldüğünü vurgulayarak, çevreci bir madencilik prensibiyle hareket edildiğini savundu.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU