Mısır'da "Kovid-19 hastalarının oksijen bitince öldüğünü" gösteren videoyu çeken kişi ifadeye çağrıldı

Görüntülerde panik ve umutsuzluk sahneleri arasında hastane zemininde iki büklüm duran bir hemşire görülüyor

Mısır'da 142 binden fazla kişiye Kovid-19 bulaştı (Ahya Diwer/AFP)

Mısır kritik seviyede oksijen kıtlığı nedeniyle koronavirüs hastalarını hayatta tutmakta zorlanan bir devlet hastanesinde panik halindeki sağlık görevlilerini görüntüleyen bir adamı ifadeye çağırdı.

Sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan ve öfke uyandıran yürek parçalayıcı videoda iddialara göre, ülkenin kuzeyindeki Şarkiye bölgesinde yer alan Hüseyniye Hastanesi'nde yoğun bakım servisinde yatan birkaç hastanın hastanede oksijen bittiği için öldüğünü işaret eden görüntüler yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arka planda sağlık görevlileri hastaları hayata döndürmeye çalışırken bir erkek sesinin "Oksijen yok, herkes… öldü" dediği duyuluyor ve sonrasında kamera çaresizlik içinde yere çökmüş görünen bir hemşireyi gösteriyor.

Şarkiye Valisi Memduh Gurab, 4 hastanın virüsün yanı sıra kronik hastalıklardan muzdarip oldukları için farklı zamanlarda vefat ettiğini söyleyerek iddiaları yalanladı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Halid Mücahid de Hüseyniye dahil olmak üzere tüm hastanelerin Kovid-19 hastalarının tedavisine yetecek kadar oksijen kaynağı bulunduğunda ısrar etti.

Özel sektöre ait haber sitesi Youm7'nin 4 Ocak tarihli haberine göre, Mısır savcıları yine de ölümlerle ilgili bir soruşturma başlattı ve Şarkiye Polis Teşkilatı "olayla ilgili soruşturma" kapsamında Ahmed Memduh'u ifadeye çağırdı.

İnternet sitesi, Memduh'a suçlamada bulunulup bulunulmayacağı konusunda daha fazla ayrıntıya değinmedi.

Kahire'deki savcılıktan bir yetkiliye göre hastane müdürü ve doktorlar da sorgulanıyor.

Yerel bir haber kaynağı, hayatını kaybeden 4 kişinin 60'lı yaşlarda iki kadınla, 76 ve 44 yaşlarında iki erkek olduğunu aktardı. Vali şu anda hastanenin karantina koğuşunda tedavi gören 36 virüs hastası olduğunu söyledi.
 


Görünüşe göre hastalardan birinin akrabası olan Memduh, hastanenin oksijenin bittiği yönündeki iddiasını destekleyecek bir kanıt sunmadı.

Fakat çektiği görüntüler, geçen hafta aynı şekilde internette paylaşılan benzer bir videonun ardından geldi ve o görüntülerde de iddia edildiği üzere Nil Deltası bölgesinin farklı bir yerinde, başka bir devlet hastanesinde benzer bir panik sahnesi yer alıyordu. Söz konusu görüntülerde bir kadının, akrabalarına bir odada kalp masajı uygulanırken oksijen kaynaklarının kesildiğine dair feryat ettiği duyuluyordu.

Mısır'da bugüne kadar 142 binden fazla kişi Kovid-19'a yakalandı, yaklaşık 8 bin kişi de bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Bununla birlikte test sayısının azlığı ve evde veya özel hastanelerde tedavi gören sayılmamış hastalar nedeniyle gerçek vaka sayısının çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.

Son zamanlarda enfeksiyonlarda görülen artışla birlikte ülke genelinde tecrit önlemleri uygulanması çağrısı defalarca tekrarlandı. Ülkede geçen yıl salgının başlangıcından bu yana en yüksek resmi günlük rakamlardan biri pazar günü kayıtlara geçerken, Sağlık Bakanlığı o gün bin 307'den fazla yeni vaka tespit edildiğini ve 64 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Yetkililer Sinopharm'ın ürettiği bir Çin aşısının acil kullanım için onaylandığını ve aşılamaların iki hafta içinde başlayacağını duyurmuştu. Sağlık Bakanı Hala Zayed cumartesi günü televizyonda yayımlanan açıklamasında, biri Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'dan, biri de Pfizer ve onun Alman ortağı BioNTech'ten olmak üzere iki farklı aşı için de görüşmelerin sürdüğünü söylemişti.

Devlet gazetesi El Ahram'a göre Maliye Bakanı Muhammed Maait de geçen ay hükümetin 20 milyon doz Pfizer/BioNTech aşısı ve 30 milyon doz AstraZeneca aşısı satın almak için sözleşme yaptığını belirtmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU