Hizbullah Tugayları: Kazimi hükümetini devirmek için önümüzde uzun zaman var

Hamidavi, açıklamasında, "Bugünkü toplanmamız bir yetki mesajıdır; İntikam almak için acele edin. Ve bizim kanımız halen kaynıyor" dedi

Haşdi Şabi ve İran yanlısı silahlı grupların destekçileri dün Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda Süleymani ve Mühendis’in ölüm yıldönümünü andı (Reuters)

Irak’ta son yıllarda halkın ve resmi makamların en çok dile getirdiği taleplerin başında gelen milislerin silahlandırılması, Hizbullah Tugayları (Ketaib Hizbullah) tarafından reddedildi. Bu ret, Hizbullah Tugayları Genel Sekreteri Ebu Hüseyin el-Hamidavi’nin yaptığı açıklamada açık bir şekilde dile getiriliyor. Sessiz bir şahsiyet olan Hamidavi’nin adına daha önce açıklama yapılmamıştı.

Hamidavi’nin açıklaması, 3 Ocak 2020’de Uluslararası Bağdat Havalimanı yakınlarında ABD’nin füze saldırısı sonucu hayatlarını kaybeden Eski Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Eski Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis ve beraberindekilerin birinci ölüm yıldönümü dolayısıyla Haşdi Şabi ve İran yanlısı grupların düzenlediği anma töreniyle eşzamanlı geldi.

Hamidavi, açıklamasında, “Bugünkü toplanmamız bir yetki mesajıdır; İntikam almak için acele edin. Ve bizim kanımız halen kaynıyor” dedi. Hamidavi’nin bu ifadesini yorumlayan bazı analistler, Irak’taki ABD varlığına karşı intikam eylemlerinin başlayacağının açıkça ilan edilmesi şeklinde değerlendirdi. Bazı gözlemciler ise Hamidavi’nin bu ifadesi ile açıklamanın devamında “Anma töreninde yapılacak gösteriler sırasında Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne girmeyeceklerini” ilan etmesi arasında çelişki olduğuna dikkati çekti. Nitekim 31 Kasım 2019’da Haşdi Şabi grupları ve İran destekli gruplar ABD Büyükelçiliği’ne baskın düzenlemişlerdi. Hamidavi, açıklamasının devamında, hükümeti açık ve net bir şekilde tehdit ederek, “Bugün Hükümeti devirmeyeceğiz. Önümüzde daha uzun bir zaman var” ifadesini kullandı.

Irak ordusuna ve güvenlik birimlerini dolaylı bir şekilde eleştiren ve devlet kontrolü dışındaki silahları bırakmama konusundaki kararlılığını vurgulayan Hamidavi, “Silahımız, tarihteki en prestijli ordular ve askeri kurumlardan daha kontrollü ve daha düzenlidir. O (silah) en meşru ve en makul olandır. Allah izin verdiği müddetçe elimizde kalmaya devam edecek. Her kim olursa olsun hiç kimsenin bu kutsal silahı hafife almasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Göstericiler Tahrir Meydanı’na akın etti

Haşdi Şabi ve İran destekli grupların binlerce destekçisi dün sabah erken saatlerden itibaren başkent Bağdat’taki Tahrir Meydanı’na akın etti. Bu meydan, Ekim 2019’da çıkan protestoların merkeziydi. Gösterileri organize eden gruplar Süleymani ve Mühendis’in dev posterini, meydanda ‘Ekim Devrimi’nin kalesi kabul edilen Türk Lokantası binasının üzerine astılar. Ekim göstericileri o günlerde, güvenlik güçlerinin kullandığı kurşun ve gaz bombalarından dolayı hayatını kaybeden genç göstericilerin fotoğraflarını bu binaya asıyordu.

İran destekli silahlı gruplar ile gösterici gruplar arasındaki açık düşmanlık göz önüne alındığında, Ekim gösterilerinin kalesinin Süleymani ve Mühendis’i anma yıldönümü için kullanılması, titizlikle hazırlanan bir planın parçası olarak görünüyor. Zira gösterici gruplar o dönemde Irak’taki İran’ın müttefiklerine saldırılar düzenliyordu. Gösterici grupları kışkırtmayı amaçlayan İran destekli bazı gruplar, gösteriler sırasında öldürülen kişilerin simgesi haline gelen aktivist Safaa es-Saray’ın Tahrir Tüneli’ndeki grafitisinin üzerine ‘Süleymani’ yazdı. Bunun üzerine aktivistler sosyal medyada “Safa Tahran’ın liderlerinden daha temiz” etiketini kullanarak paylaşımlar yaptı. Anma töreninin yapıldığı Tahrir Meydanı’nda toplanmak için yürütülen kampanyalar uzun bir süre önce başlatıldı. Bu süreçte de bazı şehirlerde ve Bağdat Havalimanı yakınında Süleymani ve Mühendis’in öldürüldüğü yerde taziye merasimleri düzenlendi. Anma törenine katılan kaynaklar, güney ve orta kesimde yer alan kentlerdeki destekçilerin ve yandaşların Tahrir Meydanı’na taşınması ve bu yolla İran ekseninin ve Haşdi Şabi destekçilerinin sayılarının ne kadar çok olduğu izlenimi verilmesi için Haşdi Şabi ve İran destekli grupların çok sayıda araç kiraladıklarını aktardı.

Güvenlik birimleri, Bağdat’ın Rasafe semti tarafında Tahrir ve El-Hıllani meydanlarına çıkan yol ve köprülerin çoğunu kapattı.

Haşdi Şabi: Egemenlik korunmalı

Haşdi Şabi ve güvenlik birimlerinden dikkat çekici sayıda üst düzey yetkili de anma törenine katıldı. Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih el-Feyyad, Tahrir Meydanı’ndaki kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, Irak’ın egemenliğini korumanın ve ABD’ye saldırmaktan kaçınmanın gerekliliğini vurguladı. Feyyad, “Egemenlik korunmalı ve Haşdi Şabi resmi bir kurumdur. Saldırganlığın talepçileri ve şiddetin davetçileri değiliz. Çıkarlarımızı koruyacağız” dedi.

Bedir Örgütü ve Haşdi Şabi yöneticisi Hadi el-Amiri de Tahrir Meydanı’nda Feyyad ile benzer bir konuşma yaparak, ABD’ye saldırı yapılmaması taraftarı olduğunu belirtti. Amiri, “Devlet saygınlığının yeniden tesisi için çalışılmalı” ifadesini kullandı. Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci ise Havalimanı’nda yaşanan olayı “ulusal güvenliğin ihlali ve vahşi bir saldırı” şeklinde niteledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU