Akşener'den "AK Partili Rektör" ve "SMA'lı çocuklar" tepkisi

İYİ Parti lideri Akşener, "75 milyon TL SMA’lı çocuklara aktarılsın” kampanyasına “kirli kampanyaya” diyen Bakan Koca’ya yanıt verdi: Gelsin de bunları ailelere anlatsın. Akşener, Boğaziçi Üniversitesi'ne Ak Parti'li rektör atanmasına da tepki gösterdi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın Çalar Saat programına katıldı.

Gündeme dair açıklamalarda bulunan Akşener Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın "SMA hastası çocuklar üzerinden yapılan kirli kampanyaya iyi niyetli hiç kimsenin alet olmaması gerekir" ifadelerini eleştirerek şunları kaydetti:

Ailelerin içini acıtan bu söylem, bir doktor olan bakana hiç yakışmamıştır. Gelsin de bunları ailelere anlatsın. Çocuklar ölümün eşiğinde bir imkan ihtimal var. 750 bin dolara halloluyor. Orada bir ilaç devlet tarafından kabul görmüş diğeri kabul görmemiş. O ilacın getirilmesiyle ilgili kampanyalar var, o ilaçların getirilmesiyle ilgili bir durum oluyor. Ben SMA’lı çocuklarımızın aileleriyle görüştüm içleri yanıyor. Çocuklarımızın ilaçları gelsin denilmiş. Bir gazete dolusu laf edilmiş. Bakan diyor ki; Para istemeyin benden, soğurum sizden. Sosyal devlet açını doyurur, giydirir. Aç bıraktığını doyurur, vardan alır yoka verir.

Akşener, Bakan Koca’nın “İlaç şirketlerinin baskısı ile çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz. Ülkemizde SMA hastalığı görülmeyene, mevcut tüm hastalarımız tedavi edilene kadar mücadelemiz devam edecektir” ifadelerine ilişkin de "Tumtraklı konuşulmuş da nasıl yani? Bu mücadeleyi nasıl vereceksiniz? Şu anda var olanların tedavisi için ne yapacaksınız? Mağdur aileler var insanlar bir şeyler yapabilmek için kampanyalar yapıyor. Binde bir milyonda bir ihtimal varsa bunu ailelere nasıl anlatacaksınız? Kimse de bu 75 milyon nereye gitti bilemez? Nelere para veriyoruz. Nerelere para gömülüyor. 9 milyar TL, 5 müteahhitten birinin vergi borcu silindi ya…" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İYİ Parti kurulmamış olsa büyükşehirler alınabilir miydi"

Makulun dili ve sesi olacaklarını söylediklerini hatırlatan Akşener şöyle devam etti:

İYİ Parti kurulmamış olsa büyükşehirler alınabilir miydi? Bu enerji, sinerji oluşabilir miydi? Vatandaşın derdinin dile getirildiği bir yolculuk yapıyoruz. Gücümüz oradan geliyor. Ben sizin programınıza katılacağımı ilan ettim. Turizm acentelerinden bilgi notları geldi. Karayolları işçilerinin sorunları, hepsi bize ulaştı. Esnaftan gelen, ben esnafın sesi olmama rağmen, diyorlar ki bizi İsmail Küçükkaya’nın programında paylaşın. Bu ne demek. Bizi anlatın, kavga etmeyin, bizim derdimiz üzerine rekabet edin. Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı arasında şöyle bir fark var. Çözüm önerilerimiz CHP ile farklı, duygusal bir birliktelik değil, vatandaşın talebiyle kurulmuş bir birlik. Bir iş birliği. Birbirimizi gagalamadan çalışıyoruz. Sayın İmamoğlu da Sayın Yavaş da Millet İttifakı kontenjanlarından seçildiler. Biz onları takip eder, eksiklerini söyleriz. Kimini açık kimini de uyarı şeklinde söyleyebiliriz. Vatandaşa ulaşmalarını sağlamak için göz olabiliriz.

Akşener açıklamalarına şu ifadelerle devam etti:

Sayın Erdoğan’ın Cuma namazı çıkışı yaptığı konuşma ile ilgili bir tweet attım. CHP’li kapalı bir kızımız için "vitrin süsü" yorumu yaptı. 60 küsür yaşında Cumhurbaşkanı bir adam 21 yaşındaki bir kız çocuğunu yaşınıza başınıza bakmadan onu hedef alırsanız. İnsani bir tepkiyi Meral Akşener verir.

Bakan Soylu’ya istifa çağrısı

Açıklamalarına “Sayın Soylu benim sözlerimden incineceğine yüzlerce kadının öldürüldüğü bir Türkiye’de İçişleri Bakanlığı koltuğunu işgal eden Sayın Soylu’nun şapkasını önüne koyup istifa etmelidir” ifadeleriyle devam eden Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da çağrıda bulundu.

Akşener "Sayın Erdoğan arayın o kızımızı helallik isteyin gönlünü. Alın Cuma çıkışı cami avlusunda böyle bir şey söylenemez. Sayın Soylu, patronun gözüne görünmeye çalışıyor. Görevini yapmaya davet ediyorum ben kendisini" diye konuştu.

"Enflasyon oranlarına inanmıyorum"

Akşener ekonomik durumu da eleştirirerek “Sarayın bütçesine yüzde 28 zam. Köprülere yüzde 25’e yakın zam. Enflasyon yüzde 14.6. Tarımda 2010’da 71 milyar dolarlık tarım üretimi yapılırken bugün 41-42 milyar dolar. Aradaki farkı siz görün” dedi. Akşener AK Parti’nin 2008 yılına kadar Kemal Derviş’in ekonomi paketini sürdürdüğünü belirterek "Sürdürülebilir kalkınma politikasına dönmek gerekiyordu ama dönemediler. Üretim azaldı, dışarıdan alım arttı. Lüks yaşam alışkanlık haline geldi. 2010’dan sonra güveni yıkan tavırlar ortaya kondu. Ekonomiyi iyi hale getirmenin yolu güven vermektir. Merkez Bankası, TÜİK, Meclis, üniversitelerin güvenini yerle bir ederseniz. Bu işin içinden çıkamazsınız. Acemoğlu’nun bir tezi var. Türkiye negatif bir döngü içerisinde. Şeffaflık olmadığı için kim inanıyor ki 14.6 olduğuna. Ben inanmıyorum. Gıda enflasyonu yüzde 28. Fakirin, dar gelirlinin enflasyonunu ayrı ölçün dedik" ifadelerini kullandı.

Melih Bulu tepkisi

Akşener kamuoyunda tartışılan Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına da karşı çıktı.

Akşener şunları kaydetti:

Sadece Boğaziçi Üniversitesi meselesi değil. Elçiliklerimiz için de aynısı yapılıyor. “Ben istiyorsam olur” ayıp olan bu. Şımarıklık da şu; “Bu benim şahsımın kararı” Köklü geleneği olan üniversiteler vardı. Hoca olur asistan olur ilerlemeye gayret edersiniz. Rektör, dekan olabilir miyim? Diye hayal kurarsınız. Burada bir ayıp daha var bu üniversitelerin içinde rektör olacak bir insan evladı yok mu? Bu kadar değerliydi bu arkadaş da neden aday yapmadınız. Aday adayı yapmışsınız, vekil seçtirmemişsiniz. Rektörü atıyorsunuz. Ben YÖK Başkanı’nın bunlara direnç göstermemesine de buradan dikkat çekmek isterim. Ne kadar AKP’li eski siyasetçi varsa şimdi elçiliklerde.Saray’da bir sürü danışmanlıklar var oralara getirin. Kamu bankaları da öyle. Güreşçiden bahsetmiyorum ha, eski bürokratlar hepsi kamu bankalarında görevde.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU