Yolsuzluğa karşı tarihi adım: ABD'de paravan şirket yasağı

ABD dünyada en fazla anonim paravan şirketin bulunduğu ülke

ABD Senatosu, Başkan Trump'ın veto ettiği 2021 savunma bütçesini onayladı (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’ın vetosuna rağmen dün Senato’da yapılan oylamada kabul edilen 2021 savunma bütçesi kapsamında, ülkede anonim paravan şirketler yasaklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın veto ettiği 740 milyar dolarlık tasarı, Temsilciler Meclisi’nin ardından 13’e karşı 81 oyla Senato’dan da geçti. Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) ile ABD’de kayıtlı şirketlere gerçek sahiplerini açıklama zorunluluğu getirildi. Böylece suçluların paravan şirketler aracılığıyla ABD bankalarındaki paralarını saklaması engellenecek.

Yıllardır bu alandaki yasal boşlukların giderilmesi için çalışma yürüten kara para aklama karşıtları kararı memnuniyetle karşıladı. Demokrasiyi Koruma Birliği’nden Josh Rudolph, paylaştığı tweet’de kararı “Banka Gizlilik Yasası’nın kabulünden bu yana bu alanda atılmış en önemli adım” diye niteledi. Tasarının hazırlanmasını destekleyen Uluslararası Şeffaflık Örgütü, “tarihi” yasanın "ABD Kongresi’nde kabul edilen en önemli yolsuzluk karşıtı önlemlerden biri” olduğunu belirtti.

Dünya Bankası’nın 2011 tarihli bir raporuna göre, ABD dünyada en fazla anonim paravan şirketin bulunduğu ülke. O tarihte açıklanan verilere göre, ABD’de 41 vergi cennetinin toplamından 10 kat daha fazla anonim kurum bulunuyor.

Banka Politika Enstitüsü CEO’su Greg Baer, geçen ay yaptığı açıklamada, paravan şirketlerin ulusal sınırların ötesindeki suç faaliyetleri için kötü amaçlı kullanımının engellenmesinin, tüm dünyada yasalara uyumun sağlanması ve ulusal güvenliğin güçlendirilmesi açısından önemli bir adım olacağını söylemişti.


Independent Türkçe, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU