Endonezyalı balıkçı, Çin'in gizli operasyonlarda kullandığına benzer bir sualtı drone'u buldu

Balıkçılar bulduğu sırada drone çalışıyordu, ışıkları yanıp sönüyor ve su altında hareket ediyordu

Endonezya'da bulunan ve Çin "Sea Wing" drone'u olduğundan şüphelenilen araç (@ Jatosint/Twitter)

Endonezyalı bir balıkçı, Güney Çin Denizi'yle Hint Okyanusu arasındaki stratejik öneme sahip sularda şüpheli bir Çin denizaltı drone'u buldu.

Kamera ve antenle donatılmış torpido şeklindeki nesne, 20 Aralık'ta Güney Sulawesi'deki Selayar Adası yakınlarında balıkçı ağına takıldığında görünüşe göre hâlâ aktifti; ışıkları yanıp sönüyor ve sensörleri çalışıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Endonezya medyasına göre, insansız su altı aracının (UUV) 2,2 metrelik alüminyum gövdesi, 50 cm kanat açıklığına sahip iki dikey kanadı ve 93 cm uzunluğunda bir arka anteni bulunuyor.

Balıkçılar gizemli avlarını polise teslim etti. İnsansız araç şimdi soruşturma için Endonezya ordusuna devredildi.

Savunma analistleri, nesnenin Çin Sea Wing (Deniz Kanadı) UUV'si olarak bilinen bir Çin denizaltı drone'u gibi göründüğünü söylüyor. Denizaltı savaşı uzmanı H.I. Sutton, blogunda Sea Wing planörlerinin Endonezya'da en az üç defa bulunduğunu belirtti.

Sutton, “Tasarım büyük ölçüde diğer değişken kaldırma kuvveti güdümlü planörlere benziyor. Kesit çizimi, dış görünüşüne dair fotoğraflardan iç düzeneğiyle ilgili çıkarımlara ve diğer planörler hakkındaki genel bilgiye dayanıyor” diye yazdı.

Hint Okyanusu'ndaki yayılmacı faaliyetlerin yanı sıra Güney Çin Denizi'nde tartışmalı iddialarda bulunmakla suçlanan Çin, yakın zamanlarda Hint Okyanusu'na bir denizaltı drone filosu konuşlandırmıştı.

Savunma analisti Sutton'ın Forbes'taki raporuna göre Çin, Aralık 2019'da Hint Okyanusu'nda bu insansız denizaltı araçlarından 12 tane konuşlandırmıştı. Planörler 3 bin 400'ün üzerinde araştırma profili kaydetmiş ve büyük miktarda hidrolojik veri elde etmişti; bunların bilimsel amaçlarla gerçekleştirildiği iddia edilmişti.

Bu sualtı planörleri aylarca durmadan çalışabiliyor ve deniz istihbaratı amacıyla veri toplayabiliyor. Drone'lar tarafından toplanan veriler, denizaltı savaşıyla ilgili olabilir.

ABC'nin bildirdiğine göre Endonezya merkezli bir başka güvenlik analisti olan Muhammed Fauzan, UUV'nin Çin sularından uzakta ve Çin'le Avustralya arasındaki stratejik öneme sahip deniz yolunda bulunması nedeniyle gelecekteki denizaltı rotalarını haritalandırıyor olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Fauzan, "Benim ve uzmanlar da dahil pek çok kişinin Çin yapımı bir denizaltı drone'u olduğuna inandığımız bu araçlar Endonezya sularında en az üçüncü defa bulundu" ifadelerini kullandı.

Fauzan, drone istihbarat toplama veya yasadışı araştırma için kullanıldıysa, bunun önemli soruları gündeme getireceğini kaydetti.

2019'da Güney Çin Denizi'ne yakın bir adada Endonezyalı balıkçılar Sea Wing UUV'sinin başka bir çeşidini bulmuştu. Ocak 2020'de Doğu Cava'da bir tane daha bulunmuştu.

Çin Sea Wing'leri, ABD Donanması'nın Kıyı Savaş Alanları Algılama Planörü'yle (LBS-G) çarpıcı bir benzerliğe sahip, iki araç arasında yalnızca birkaç fark bulunuyor.

Aralık 2016'da bir Çin donanma gemisi bir ABD LBS-G'si bulmuş ve planöre el koymuştu. İki ülke arasındaki diplomatik gerilimin ardından sonunda Pekin planörü iade etmişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU