Aden’deki suikast girişiminden sağ kurtulan Yemen hükümeti teröre meydan okuyor

Başbakan ve kabine üyelerini taşıyan bir uçağın iniş yaptığı sırada havalimanını hedef alan saldırıda ölü ve yaralılar var

Dün Aden Havalimanı’nda yaşanan patlama esnasında görüntülenen askerler ve siviller (Reuters)

Dün öğle saatlerinde Aden Uluslararası Havalimanı’na iniş yapar yapmaz terör saldırısına uğrayan Yemen hükümeti üyeleri, darbeyi bitirip ülkeyi geri alarak istikrarı sağlayıncaya dek görevlerini yerine getirmeye devam edeceklerini vurguladı.

Aden Uluslararası Havalimanı, yeni Yemen hükümetini taşıyan uçağın iniş yaptığı sırada üç ayrı patlamayla sarsıldı. Yemen Hükümet Sözcüsü Racih Badi’nin Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalara göre patlamalar sonucu yaralanan ve ölenler olurken başbakanın ve kabine üyelerinin durumlarının iyi olduğu kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden Uluslararası Havalimanı’nı hedef alan terör eyleminin etkilerini araştırmak üzere Yemen'deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu ile koordinasyon içerisinde İçişleri Bakanı ve güvenlik ve istihbarat teşkilatı üyelerinden oluşan bir komite kurulması yönünde talimat verdi.

Yemen Başbakanı Dr. Muin Abdulmelik ile bir telefon görüşmesi yapan Hadi, İran destekli Husi milislerinin ve aşırılık yanlısı terör örgütlerinin yaptığı terör eylemlerinin, meşru hükümeti geçici başkent Aden’deki görevlerini yapmaktan güvenlik ve istikrarı korumaya ve çeşitli bölgelerde durumu normalleştirmeye yönelik çabalarını devam ettirmekten ve darbeyi sona erdirmekten vazgeçiremeyeceğini vurguladı.

Yemen Cumhurbaşkanı “Pusu kurmayı bekleyenler ne kadar terör eylemi yapmaya çalışırsa çalışsın, iyiliğin ve samimi niyetlerin gücü her zaman kötü güçlere ve bunların çeşitli araçlarına galip gelecek” dedi.

Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şarku’l Avsat’a demeç veren kaynaklara göre saldırının detaylarını öğrenmek için araştırmalar sürüyor ve ilk elde edilen bilgiler saldırıyı gerçekleştirmek için füze kullanıldığını gösterirken ilk veriler, aralarında Bayındırlık ve Yol Bakanlığı temsilcisinin de bulunduğu 22 kişinin hayatını kaybettiğine ve yaklaşık 70 kişinin de yaralandığına işaret ediyor. Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik resmi Twitter hesabından olaya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Terör saldırısı, darbeyi bitirip ülkeyi geri alarak istikrarı sağlayana kadar görevlerimizi yerine getirme kararlılığımızı artırmaktan başka bir şey yapmayacak. Biz ve geçici başkentteki üyeler dahil herkes iyi. Aden havalimanını hedef alan hain terör saldırısı, Yemen devletine ve yüce halkımıza karşı yürütülen savaşın bir parçasıdır ve bizim kararlılığımızı artırmaktan başka bir şey yapmayacak. Şehitlere Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum.”

Diğer taraftan Yemen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Muhsin Salih, korkakça yapılan bu saldırının meşru hükümet liderliğini ve koalisyonu durumu tekrar normale döndürme, hükümeti geri alma, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılama ve devleti yeniden kurma hedefini yerine getirmekten ve İran destekli Husi milislerinin darbesini sona erdirmekten alıkoymayacağına dair söz verdi.

Salih dün durumlarının iyi olduğundan emin olmak için başbakanı arayarak terör saldırısını üstlenen hain ellerin “cezadan kurtulamayacağına ve caydırıcı ve adil bir karşılık göreceklerine” dair söz verdi.

Yemen Parlamentosu Başkanı Sultan el-Berkani Aden Havalimanı’nda meydana gelen hain saldırının Yemen’e sadık olanların daha da ilerleme ısrarını artıracağını ve hükümeti görevini yerine getirmekten caydıramayacağını belirtti.

Berkani suçlulara ve vahşilere karşılık verme noktasında Aden’deki bütün devlet kurumlarının önemini vurguladı.

Dışişleri Bakanı: Daha fazla kararlı ve azimliyiz

Diğer taraftan Yemen Dışişleri Bakanı Dr. Ahmed bin Mübarek olaya ilişkin yaptığı açıklamada “Daha fazla kararlı ve azimliyiz. Bizi korkutamayacaklar” dedi.

Yemen Enformasyon Kültür ve Turizm Bakanı Muammer el-İryani de Twitter hesabından yaptığı paylaşımında terör saldırısından Husileri sorumlu tutarak “Korkak saldırı İran destekli Husi milisleri tarafından yapıldı. Aden Havalimanı salonunun bombalanmasının ardından hükümetin tüm üyeleri iyi durumda” dedi.

Racih Badi, “Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’den hükümete çalışmalarına başlaması yönünde talimatlar geldiğini” belirterek “Başbakan da dahil olmak üzere üyelerin çoğuyla temasa geçtik. Bu hain eylem yüzünden herkes şok içerisinde; ancak herkeste çalışmaya devam etmek üzere kararlılık ve istek var” dedi.

Güney Geçiş Konseyi (GGK) Sözcüsü Mühendis Nizar Heysem, uçakta aralarında Aden’in eski Güvenlik Müdürü Tümgeneral Şellal Ali Şayii’nin de bulunduğu yetkililerin hepsinin durumunun iyi olduğunu bildirdi. Heysem Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte saldırı sonucunda -ilk verilere göre- Bayındırlık ve Yol Bakanlığı Temsilcisi Yasemin el-Avadi de dahil olmak üzere 7 kişinin hayatını kaybettiğini, yaralıların sayısının 20’yi aştığını ve durumlarının orta dereceli olduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan’dan tepki

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al-i Cabir, Aden Havalimanı’na inen Yemen hükümeti üyelerini hedef alan saldırının Yemen halkının hepsini, güvenliğini, istikrarını ve günlük hayatını hedef alan korkak bir terör saldırısı olduğunu vurguladı.

Al-i Cabir Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Saldırı, Riyad Anlaşması’nın başarılı bir şekilde uygulanması, Yemen hükümetinin kurulması ve Yemen halkına hizmet etmeye yönelik görevlerine başlaması sonucunda ölüm ve yıkıma yol açan kişilerin yaşadığı hayal kırıklığının ve başarısızlıklarının boyutunun bir göstergesidir. Anlaşma uygulanmaya devam edecek ve Yemenliler ile cesur hükümetlerinin kararlılığı sayesinde barış, güvenlik ve istikrar tekrar sağlanacak. Krallık liderliğindeki koalisyon da kardeş Yemen halkı ve meşru hükümetin yanında olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

BM ve İngiltere’den açıklama

Diğer taraftan Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, Aden Havalimanı’nda meydana gelen saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek kabinenin gelecekte karşılaşacağı zorlu görevlerle mücadelede sert bir tavır sergilemesini temenni ettiğini bildirdi. Griffiths yaptığı açıklamada “Bu şiddet eylemi kabul edilemez. Yaşananlar, Yemen'in acilen barış yoluna girmesi gerektiğini acı bir şekilde hatırlatmıştır” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda İngiltere'nin Yemen Büyükelçisi Michael Aron da Aden Havalimanı’nda yeni hükümetin varışı ile eş zamanlı olarak yapılan “korkak” terör saldırısını kınayarak “Yemenlilerin ileri adım atmayı seçtikleri bir dönemde katliam ve kaosa yol açmak ve acı çektirmek amacıyla yapılan alçakça bir girişimdi. Başbakan ve yeni hükümetinin Yemen’e ve cesur halkına barışı, güvenliği ve refahı tekrar getirme konusundaki önemli çalışmalarına devam etmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Terörün demokrasiyi yenmesine izin vermemek için yeni hükümetin yanındayız” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU