AYM, açlık grevi yapan Özakça'ya verilen ev hapsi kararının hak ihlali olduğuna hükmetti, 20 bin lira tazminat ödenecek

KHK'yla ihraç edilen Semih Özakça ve Nuriye Gülmen'in "İşimi geri istiyorum" diyerek başlattığı eyleme Esra Özakça da destek verdi. Gözaltına alınan Özakça hakkında ev hapsi kararı verildi. AYM, bu kararın "hak ihlali" olduğuna hükmetti

Esra Özakça (solda), Semih Özakça (ortada) ve Nuriye Gülmen (sağda) / Fotoğraf: Twitter

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edildikten sonra "İşimi geri istiyorum" diyerek açlık grevi eylemi yapan Esra Özakça'ya yönelik verilen ev hapsiyle ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruda karar çıktı.

Yüksek mahkeme, Özakça'ya verilen ev hapsiyle "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" belirterek, 20 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. 

Açlık grevi yapanlara tutuklama ve ev hapsi

15 Temmuz 2016'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminden sonra ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan KHK'lar ile meslekten çıkarılan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, Ankara'da oturma eylemi başlattı ve bu eylem 11 Mart 2017'de açlık grevine dönüştü. 

Yasadışı DHKP - C ile iltisaklı oldukları iddiasıyla yargılanan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın başlattıkları eyleme, Semih Özakça'nın kendisi gibi KHK ile ihraç edilen Esra Özakça da destek verdi.

Gülmen ve Özakça tutuklanınca, Esra Özakça da 23 Mayıs 2017'de açlık grevine başladı.

Bunun üzerine Esra Özakça, hakkında yürütülen bir soruşturma nedeniyle 6 Temmuz 2017'de gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkeme, hakkında ev hapsi adli kontrolünün uygulanmasına hükmetti. 

Esra Özakça, hakkında verilen ev hapsi kararının kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlaline yol açtığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. 

AYM: Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ihlal edildi

Yüksek mahkeme, başvuruyla ilgili kararını verdi ve Özakça'nın başvurusunu oybirlğiyle kabul edilebilir bularak, oy çokluğuyla hak ihlali olduğuna hükmetti. Ayrıca, Özakça'ya 20 bin lira tazminat ödenecek. 

Anayasa Mahkemesi'nin kararında, Özakça'ya verilen ev hapsi kararının gerekçesinin "örgütsel tavır" olarak gösterildiği ancak soruşturma belgelerinde örgütsel tavır iddiasına yönelik somut bir olgu ya da tespite yer verilmediği kaydedildi. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU