İsrail’de dini partiler Netanyahu’yu destekleme sözü vermeye karşı

Netanyahu geçen pazar günü Doğu Yahudileri, Şas ve Batı Yahudilerini temsil eden Birleşik Tevrat Yahudiliği partilerinin liderleriyle bir araya geldi

İsrail polisi, ultra Ortodoks Yahudileri dağıtmak için tazyikli su kullandı. (AFP)

İsrail’de 23 Mart 2021’de yapılması kararlaştırılan erken seçimlere 87 gün kala ülkede siyasi arena yeni bir çatlağa tanık oluyor. Generaller partisi Mavi- Beyaz İttifakı’nın dağılmasına ve birçok milletvekilinin partiden ayrılmasına rağmen alternatif başbakan ve Savunma Bakanı Benny Gantz emeklilik niyeti olmadığını duyurdu. Gantz ayrıca erken seçimlerde partisinin başında olma ısrarını da sürdürdü.

Aynı şekilde Başbakan Binyamin Netanyahu da hiçbir dini partinin desteğini almayı başaramadı. Konuya yakın kaynaklar, dini partiler hariç var olan çatlakların diğer tüm partileri de tehdit ettiğini aktardılar.

Gantz’ın Netanyahu hükümetine girme kararından dolayı parçalanmaya tanık olan Mavi- Beyaz İttifakı iki hafta önce yeni bir bölünmeye daha maruz kaldı. Öyle ki 3 milletvekili, hükümete karşı oy vererek Knesset’in (İsrail Parlamentosu) feshine yol açtı. 28 Aralık’ta daha fazla milletvekili geri çekildiklerini açıklarken İşçi Partisi’ne başkanlık etme olasılığını düşünen Adalet Bakanı Avi Nissan-Korn ve yeni bir sol parti kurmaya çalışan Turizm Bakanı Asaf Zamir liderliğinde, diğer partilerle mücadele olasılıkları irdelenmeye başladı. Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi’ye yakın isimler, bakanın siyaseti bırakmayı düşündüğünü dile getirdi. Ancak birçok parti Aşkenazi’yi saflarına çekmeye çalışıyor.

Söz konusu parçalamaya, partinin 17 koltuktan 5’e gerileyeceğini belirten kamuoyu anketlerinin sonuçlarına ve bozulmanın devam edip barajın geçilemeyeceği korkusuna rağmen Gantz, kendisine yakın isimlere partinin başındaki siyasi eylemine devam etme ve bir sonraki seçimlere katılma niyetini bildirdi. Benny Gantz açıklamasında şunları söyled:

“Anketler şu an olumlu değil. Ama bir seçim kampanyası başlattığımız an işler değişecek ve anketler de düzelecek. Seçmenlerin yaklaşık yüzde 22’si kime oy vereceğine henüz karar vermedi. Oyların büyük bir kısmına ulaşmak mümkün.”

Gelecek seçimlerde aday olacağı yeni bir parti kuran ve anketlerde 20 koltuğa ulaşan Gideon Saar ve Yüksek Öğretim Bakan Zeev Elkin başta olmak üzere son iki haftada 5 milletvekilinin ayrılışına tanık olan Netanyahu başkanlığındaki iktidar Likud Partisi’nde bu kez Netanyahu liderliğinde bir hükümetin kurulamama riskinden endişe duyuluyor. Netanyahu, Likud saflarını yeni adaylarla güçlendirerek ve adaylığının arkasındaki sağcı dayanışma bloğunu yeniden şekillendirerek bu kayıpları telafi etmek için çeşitli adımlar attı. Kendisine yakın bir kaynağa göre İsrail Başbakanı, 2013’ten bu yana İsrail’in Washington Büyükelçisi, Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump’a yakın bir isim olan Ron Dermer ve Netanyahu’nun daha önce polis amirliği pozisyonuna aday gösterdiği eski İsrail ordusu subayı Gal Hirsch ile Likud listesini tamamlamaya çalışıyor. Aynı şekilde eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un oğlu Gilad Şaron’un daha sonra, Likud’a geri dönmeden önce babasıyla birlikte Kadima Partisi’ni kurmak üzere partiden ayrıldığı belirtilmişti.

Netanyahu geçen pazar günü Doğu Yahudileri, Şas ve Batı Yahudilerini temsil eden Birleşik Tevrat Yahudiliği partilerinin liderleriyle bir araya geldi. İsrail Başbakanı, liderlerden son 3 seçim turunda yaptıkları gibi kendisi için yazılı bir taahhütname imzalamalarını istedi. Bu taahhütnamede, kendisiyle birlikte birleşik bir sağ blokta kalmaları, diğer partilerle hükümet koalisyonu hususunda onlar adına müzakere edebilmesi ve kendisinin olmadığı bir başka hükümet koalisyonuna katılmamaları çağrısı yapıldı. Ancak liderler, bu tür bir girişimle ilgilenmediklerini belirterek Netanyahu’yu şaşırttılar. Liderler, tercih edilen bir başbakan olarak kendisinin yanında durmayı ve kendisini desteklemeyi amaçladıklarını söylediler. Fakat bir hükümet kuramazsa başka bir partiyi destekleyeceklerini vurguladılar.

Bu bloğun, geçmiş seçim turlarında radikal sağ partiler birliği ‘Yeni Sağ’ partisine dahil olduğu ancak Naftali Bennett’ın bu koalisyondan kurtulma arzusunda olduğu hatırlatıldı. Bennett, başbakanlık için yarışa dahil olacağını belirtti.

Pazar akşamı yayınlanan kamuoyu anketleri, özellikle rakibi Gideon Saar’ın ‘Netanyahu’nun başkanlık ettiği bir hükümete dahil olmayacağını açıklamasının ardından’ Binyamin Netanyahu’nun bir sonraki hükümeti kurmasının oldukça zor olacağını gösteriyor. Anketler Likud’un 36 koltuktan 28 koltuğa düşeceğine işaret ediyor. Anketlere göre Saar’ın partisi ‘Yeni Umut’, 19 koltuk elde ederken, Yair Lapid başkanlığındaki Yeş Atid 16 koltuk (bugün 14 koltuğa sahip) ve Naftali Bennett liderliğindeki ‘Yeni Sağ’ 13 koltuk (bugün 5 koltuğa sahip) kazanacak. Arap partilerini içeren Ortak Liste’nin sandalye sayısı ise 15 koltuktan 11’e düşecek. Uygulama açısından Netanyahu ile koalisyona karşı olan partilerin temsilci sayıları toplam 120 milletvekilinden 63’ünü oluşturuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU