Kovid-19'a karşı mücadelede köpekler işbaşında... Hastaları sıfır hatayla tespit edebiliyorlar

Havalimanında görev yapan köpekler, koronavirüs taşıyan hastaları koklayarak tespit ediyor

Fotoğraf: Reuters

Şili'nin Santiago Uluslararası Havaalanı’nda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) taşıyan yolcuları tespit etme görevi köpekler yürütüyor.

Golden Retriever ve Labradorlardan oluşan köpek takımı, üzerinde kırmızı artı işareti olan yeşil “biyodedektör” yazılı  ceketleriyle dikkat çekiyor. 

Nasıl tespit ediyorlar?

Reuters'ın haberine göre, havalimanındaki sağlık kontrol noktasında geçen yolcular,  önce boyunlarını ve bileklerini gazlı bezlerle siliyor. 

Ardından bu bezler daha sonra cam kaplara konuyor ve Kovid-19'u tespit etmeleri amacıyla köpeklere koklatılıyor. 

Bununla birlikte, köpekler daha çok uyuşturucu ve patlayıcı bulmalarıyla tanınıyor, ancak Santiaga havalimanındaki köpekler daha önce Kovid-19 ile birlikte sıtma, kanser ve Parkinson hastalığını tespit etmek için eğitildi. 

Şili'li ulusal polis gücünü oluşturan Carabinerolar tarafından eğitilen köpeklere ilişkin açıklama yapan Başmüfettiş Esteban Diaz, “Köpekler, 3 milyondan fazla koku reseptörüne sahip, yani insanlardan 50 kat fazla koku alma yeteneğine sahip.Bu nedenle, koronavirüsle savaşmaya yardımcı olmak için benzersiz bir şekilde çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
 

2020-12-21T180043Z_972175515_RC2URK92BC21_RTRMADP_3_HEALTH-CORONAVIRUS-CHILE-DOGS.JPG
Fotoğraf: Reuters


"Yüzde 100'e yakın başarı"

Diğer taraftan, Kovid-19’u tespit etmek eğitilen köpekler, Şİli’nin yanı sıra  Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)  ve Finlandiya'daki havaalanlarında da görev yapıyor.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, köpeklerin enfekte bireyleri yüzde  85 ile yüzde 100 doğrulukla belirleyebildiğini, hasta olmayan insanları ise yüzde 92 ile yüzde 99 doğrulukla elediğini ortaya koydu.

Öte yandan, Şili’de şu an kadar virüs kaynaklı  yaklaşık 600 bin vaka ve 16 bin 228 ölüm bildirildi.

 

Independent Türkçe, Reuters, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU