Galatasaray’dan Fenerbahçe – Başakşehir maçında yaşananlara tepki: Kapkara gece

Fenerbahçe – Başakşehir maçındaki hakem kararları futbol kamuoyunun tepkisini çekti

Fotoğraf: AA

Galatasaray, sosyal medya hesabından Fenerbahçe-Medipol Başakşehir müsabakasındaki hakem yönetimine yönelik paylaşımda bulundu.

Süper Lig'in 14. haftasında Fenerbahçe ile Medipol Başakşehir, Ülker Stadı'nda karşı karşıya geldi.

Turuncu-lacivertli takımdan teknik direktör Okan Buruk ile 2 futbolcu kırmızı kartla oyundan atılırken, hakem kararları da tartışmaya neden oldu.

Üst üste kart

Fenerbahçe, Başakşehir'i 4-1 yenerek iç sahada 3 maç sonra galip geldi. 

Mücadelenin 69. dakikasında hakem Bahattin Şimşek'in faul kararına itiraz eden ve topa vuran Rafael, sarı kart gördü.

İtirazlarını sürdüren Brezilyalı futbolcu, önce ikinci sarı kartı ardından da kırmızı kartı görerek oyun dışında kaldı. 

Medipol Başakşehir'de İrfan Can Kahveci de 73. dakikada kırmızı kartla cezalandırıldı. Bu dakikada Thiam ile Skrtel'in girdiği ikili mücadelenin ardından müsabakanın hakemi Bahattin Şimşek'e itiraz eden İrfan Can, önce sarı kart gördü. Maçın hakemi Şimşek, itirazını sürdüren bu oyuncuyu ikinci sarıdan kırmızı kartla oyun dışına gönderdi.

Başakşehir Teknik Direktörü Okan Buruk da kırmızı kart gördü.

Buruk, Rafael'in gördüğü kırmızı kartın ardından dördüncü hakeme itirazlarda bulundu.

İtirazlarını sürdüren Burak, 71. dakikada üst üste iki sarı kartın ardından kırmızı kartla cezalandırıldı. 

Medipol Başakşehir'de kırmızı kart beklentisi

Medipol Başakşehirli futbolcular ve teknik heyet, mücadelenin 12. dakikasında Luiz Gustavo'nun Hasan Ali Kaldırım'a yaptığı faul sonrasında kırmızı kart itirazlarında bulundu. 

Mücadelenin hakemi Bahattin Şimşek, Luiz Gustavo'ya sarı kart gösterdi.

Video Yardımcı Hakem (VAR) sisteminden gelen uyarı sonrasında pozisyonu saha kenarına gelerek izleyen Bahattin Şimşek, kararını değiştirmedi. 

Ali Koç: Bileğimizin hakkıyla aldık

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, maç sonrası hakem eleştirilerini değerlendirdi ve "Bu maçı bileğimizin hakkıyla aldık" dedi.

“Önceki haftalarda hakem şansı yanımızda olmuyordu. Genelde hakemlerle ilgili çok konuşuluyor. Genel standarttan memnun değiliz” diyen Koç, “Geçen hafta verilen penaltılar, 6 penaltı verilmiş. Enteresan hafta olmuş. Bugün Thiam'a yapılan hareket nedeniyle VAR'a gidebilirdi. Gaziantep maçında Perkas'a yapılan bir hareket VAR'a gidebilirdi. Tüm takımlar hakem performansından yakınıyorsa demek bunda bir sıkıntı var” ifadelerini kullandı.

Gümüşdağ: Bu hakemlerle bu ligin sonu gelmez

Başakşehir Futbol Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, "Bu hakemlerle bu lig bitmez" dedi. 

"Öncelikle maçtan çok maalesef hakemin öne çıktığı bir müsabaka oldu." sözleriyle açıklamalarına başlayan Gümüşdağ, şöyle konuştu:

Hakem, özellikle ilk yarı zannediyorum 12. dakika Gustavo'ya verilecek direkt kırmızı kartı ki VAR'da tecrübeli bir hakem olması ve çağırmasına rağmen veremeyince, bizim oyuncuların psikolojik olarak sıkıntıya girmesini sağladı. Baktığınızda maç boyu, Caner diye oyuncuyu hepimiz dinliyoruz, sicilini de biliyoruz. Buna rağmen 90 dakika bir kart çıkaramıyor. İrfan Can Kahveci olunca iki kelime söyleyince çıkartıyor. Şöyle düşünüyorum, Rafael'e bakıyorsunuz, bütün Türkiye görüyor Rafael değmiyor bile. Değmediğim halde niye bana bunu yapıyorsun diyor, kart görüyor. İnanılmaz bir şey, gerçekten anlayamıyorum. Meselemiz Fenerbahçe değil, camia değil. Sitemimiz Fenerbahçe'ye de değil. Maç kazanırsınız, galip gelirsiniz, mağlup olursunuz ama keşke 11 kişi ile 4-1 yenilseydik. İlk yarı baktığınızda bütün Türkiye'nin malumu, 3-4 olacak maç ama siz bu sahadaki adaleti sağlayamadığınız zaman bu işler neticeye gitmiyor.

Bahattin Şimşek'in bu maçı kaldıracak bir hakem olmadığını kaydeden başkan Gümüşdağ, "Hakem Bahattin Bey maalesef kariyeri de gösteriyor ki bu maçı kaldırabilecek bir hakem değil, bunu hepimiz biliyoruz. Bir de seyircisiz bir maç, buna rağmen ezildi, kadıramadı, hakaretler ediliyor, dokunamıyor. Bu lig bu şekilde nasıl biter. Ben onu merak ediyorum. Biz geçen sezonun şampiyonuyuz, şampiyon takıma diğer takımların direnç göstermesi çok normal. Bunu bekliyoruz ama hakemlerin bazılarının bu direnci göstermesini anlamak güç" ifadelerini kullandı.

Dilmen: Hakem maçı Fenerbahçe'ye verdi

NTV yorumcusu Rıdvan Dilmen ise maç sonrası "Hakem maçı Başakşehir'den aldı, Fenerbahçe'ye verdi" yorumu yaptı. 

Galatasaray: Kapkara gece

Galatasaray bu gelişmelerin üzerine  bir paylaşım yaptı.

Sarı kırmızılı ekibin Twitter ve Instagram hesaplarından siyah bir fon paylaşılırken, "Futbolda kapkara gece!" ifadesi kullanıldı.

Fenerbahçe'den yanıt

Fenerbahçe, Galatasaray'ın paylaşımına resmi Twitter hesabından alıntılayarak, "O karanlık; şampiyonluk posterlerinde saklamak zorunda kaldığınız yüzlerde, yıllarca futbolu tahakküm altına aldığınız derin ilişkilerinizde gizli! Kendi ışıklarınızı yakarsanız aydınlanır" yanıtını verdi.

Fenerbahçe, geçen sezon benzer bir tepkide bulunmuştu

Fenerbahçe, geçen sezon Çaykur Rizespor ile Galatasaray arasında oynanan maçtan sonra yaşananlara tepki göstermişti.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, "Türk futbolu açısından son derece üzüntü, endişe verici bir gün geçirdik. Malumun ilanı yaşandı. Bu sistemin temizlenmesi gerektiğini her zaman söyledim. Sistemin kokuşmuş olduğunu söylemiştim. Çok yazık, yazık. bugün yaşananlar. Türk futbolunun bu virüslerden arınması lazım. Tablo ortada. Halkın, kamuoyunun tepkileri de ortada.  Tekrar ifade etmek istiyorum. Sadece futbolu yönetenler değil. Bu sistemin böyle devam etmemesi gerekiyor. Temizlenmesi ve arınması lazım. Türk futbolu ayağa kalkmalı. Türk futbolu ortak tepkiler verebilmeli. Türk futbolu kendi içinde kendi kendini temizleyebilmeli. Adil rekabetin sağlanabileceği bir ortam olmalı. Tabi ki hatalar olacak.  Yorumcular üstlerindeki formaları çıkarıp hakkaniyetle nasıl yorumlayacaklar merak ediyorum. Rize'de yaşananlar sözün bittiği yer" ifadelerini kullanmıştı.

Eski Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, "Türk futbolu için kara gece" ifadesini kullanırken, sarı-lacivertli kulübün eski başkanvekili Semih Özsoy, şu değerlendirmeyi yapmıştı:

Ersun Yanal'ın dediğine katılıyorum. Türk futbolu için kapkara bir gece. Utanç gecesi. 20 yıldır oynanan tiyatronun son perdesiydi. Perde perde oynandı ve malumun ilanı oldu. Birileri olması istenmiyor demek ki. Demek ki aynı takımın şampiyon olması isteniyor. Lafın fayda etmediği yerdeyiz. Perde perde oynanan tiyatro müdahale edilmediği takdirde devam eder. Bugün Rizespor'un hakkı yendi. Geçen hafta başkasının.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU