Rus muhalif nasıl zehirlendiğini bir ajanı kandırarak öğrendi: Noviçok iç çamaşırlarındaymış

İddiaları reddeden FSB ise Navalni'nin niyetinin "istihbarat kurumunu itibarsızlaştırmak" olduğunu savundu

Berlin'de tedavi edilen Aleksey Navalni eylül ayında taburcu olmuştu (AFP)

Rus muhalif Aleksey Navalni, kendisini zehirlemekle suçladığı istihbarat servisinden bir ajanı kandırarak başından geçenlerin arka planını öğrendiğini iddia etti.

Ağustos ayında zehirlenen Navalni, bindiği uçakta rahatsızlanmasının ardından hastaneye kaldırılmış ve sonrasında Almanya'da tedavi edilmişti.

CNN'in haberine göre Navalni, kendisini Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi gibi göstererek yaklaştığı bir ajandan olayın içyüzünü öğrendi ve zehirlenmesine yol açan Noviçok adlı sinir gazının iç çamaşırlarına yerleştirildiği sonucuna vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuşmaları YouTube'dan yayımladığı bir videoyla paylaşan Rus muhalifin anlattıklarına göre olayın arka planı, istihbarat kuruluşu Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) elit timinde yer alan bir ajanın sözleriyle ortaya çıktı.

Konuşma sırasında Konstantin Kudryavtsev adlı ajan, Sibirya'nın Tomsk kentinde gerçekleşen zehirlenme hadisesine karışan diğer kişilerden ve olayı temizlemek için nasıl gönderildiğinden de bahsetti.

Bununla birlikte Russia Today'in (RT) haberine göre FSB yetkilileri, Navalni'nin yayımladığı videonun sahte olduğunu belirtti.

Navalni tarafından söz konusu görüşmeye dair olduğu iddia edilen videonun sahte olduğunu savunan FSB, muhalif ismin kendince yaptığı "soruşturmanın" arkasındaki fikrin Rus güvenlik servisini itibarsızlaştırmak olduğunu kaydetti ve Navalni'nin bu faaliyetlerine dair kendi soruşturmalarını başlatacaklarını bildirdi.


Independent Türkçe, CNN, Russia Today

DAHA FAZLA HABER OKU