Matrix'in meşhur mermi sahnesindeki özel efektler nasıl yapıldı?

Matrix yayımlandığı dönemde görüntüleri ve özel efektleriyle büyük beğeni toplamıştı

Matrix serisinin 4. filmi 2021'de hayranlarıyla buluşacak (IMDb)

Yayımlandığı dönemde büyük ilgi uyandıran mermi sahnesinde kullanılan özel efekt tekniği Matrix'in başlıca öğelerinden biri. Peki Wachowskiler zamanı bu kadar özgün şekilde nasıl yavaşlattı?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Wachowskiler nihai ürünün görsel dökümünü ve karakterlerle kameraların konumlandırmasını çıkarmak için çekimleri ilk önce dijital modellerle haritalandırmış. Neo'nun Ajan Smith'in mermilerilerini atlattığı meşhur sahnenin çekimi için hareket edildiği sanrısını yaratacak şekilde 120 sabit kameranın yan yana yerleştirilmesi gerekmiş.

Filmin çekildiği sıralarda tek bir kameranın hareketi olağanüstü yüksek hızda çekmesi henüz mümkün değildi. Sahnelerin döngüsel karakteriyse bu tekniği görsel olarak çok daha çarpıcı hale getirmiş. Kulağa basit gelse de teknik bundan ibaret değil. Doğru açı ve odak mesafesini bulabilmeleri için her bir kamera bu işe özel birer düzeneğe yerleştirilmiş ve hareketle kontrol edilen bir lazer işaretleme sistemiyle donatılmış.

Screen Rant'şn haberine göre 100 kamera bile akıcı hareket görüntüsü üretemeyeceğinden, "interpolasyon" adı verilen bir yöntemle her bir karenin bir sonrakine birleştirilmesine olanak veren ara kareler yaratılması gerekmiş. Böylece hareketin zamansal anlamda seğirmemesi ve görüntünün hareketli parçalarının çoğunun akıcı şekilde kaydedilmesi mümkün olmuş (Trinity'nin (Carrie-Anne Moss) bacakları ve Neo'nun pardesüsü gibi).

Kameralar ayrıca farklı aralıklarda yerleştirilmiş, böylece nihai görüntü belli noktalarda ivmelenip yavaşlamış. Sahneye bugün herkesçe bilinen özel hareket tarzını veren de bu olmuş. Bir başka detay, çoğu kameranın diğer kameraları da kaydetmesine neden olacağı için çekimin yapıldığı alana yerleştirilemeyen arka plan olmuş. Bu yüzden sahneler yeşil ekran önünde çekilmiş ve arka planlar asıl mekanın fotoğraflarının çevrenin üç boyutlu modellemesinde doku olarak kullanılması yoluyla bilgisayarlı imgelemede yeniden üretilmiş.

 

 

Oyuncuların da bulundukları konuma tellerle sabitlenmeleri gerekmiş. Bu onların düşmesini önlemekle kalmamış, aynı zamanda nihai üründe hareketlerinin zahmetsizce yapıldığı izlenimini de vermiş. Son dokunuş Matrix'teki dijital öğeler olmuş (mermiler gibi). Bunların kamera düzeneği, oyuncular ve çevredeki diğer elemanların oluşturduğu üç boyutlu alandaki hareket, ışık ve renkle uyumlu olması gerekmiş. Tüm bu numaraların bir arada çalışmasıyla sahne, tek bir kamera karakterlere bir saniyeden kısa süre boyunca odaklanmış gibi görünebilmiş.

 

Independent Türkçe, Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU