"Cezaevinde çıplak arama" iddialarına "FETÖ lehine kasıtlı paylaşım" soruşturması

Savcılığın açıklamasında, "Soruşturma kapsamında özel yasa hükümleri gereğince farklı soruşturma/kovuşturma usulü öngörülen kişiler hakkında yasal düzenlemelere göre işlem tesis edilecektir" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: AA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığ, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun gündeme getirdiği 'cezaevlerinde ve emniyette çıplak arama' iddialarına ilişkin paylaşım yapanlar hakkında soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

Bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada polis merkezleri ve cezaevlerinde çıplak olarak arama yapıldığını iddia eden kişilerin, FETÖ silahlı terör örgütünün Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Anayasal düzenine yönelik hedeflerini meşru göstermek ve bu hedef lehine kamuoyu oluşturmak amacıyla kasıtlı olarak paylaşımlarda bulunduğu şüphesini destekleyen emarelerin tespit edilmesi üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca re’sen soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında özel yasa hükümleri gereğince farklı soruşturma/kovuşturma usulü öngörülen kişiler hakkında, yasal düzenlemelere göre işlem tesis edilecektir.

Ne olmuştu?

HDP Kocaeli Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu bütçe görüşmelerinde, "Aslıhan Gençay, bir gazeteci. Bakın, Sivas Cezaevi'ne girerken açık cezaevine giriyordu, çıplak aramaya maruz kaldı, reddetti. Bunun üzerine kapalı cezaevine gönderildi ve hakaretlere uğradı” demişti. Gergerlioğlu, Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde de 30 üniversite öğrencisinin onur kırıcı yöntemlerle çıplak arandığını iddia etmişti.

Gergerlioğlu'nun söz konusu iddiayı dile getirmesinin ardından birçok kullanıcı "çıplak arama" uygulamasına maruz kaldığını iddia etmişti. 

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin de EuroNews kanalına verdiği röportajda “Gergerlioğlu kadar ben Meclis’i terörize eden başka bir milletvekili görmedim” diyerek iddialarını yalanlamıştı. Zengin açıklamasında şunları kaydetmişti:

Kendisinin geldiği bir yer var; bütün ajandası, böyle şeylerle dolu. Türkiye’de çıplak arama olduğuna asla inanmıyorum, yok öyle bir şey. Bunu çok net söyleyeceğim. Bu bir FETÖ yöntemidir. Bunu aslında dünya kamuoyuna söylüyor kendince. Böyle bir şey olabilir mi, ne münasebet! Hem de bahsettiği kadınlar üstelik de mütedeyyin kadınlar, böyle bir şeye biz müsaade edebilir miyiz? Bütün hayatı kadın mücadelesiyle geçmiş bir insanım. Bir kadının böyle aranmasına biz tahammül edebilir miyiz, yani akıl var mantık var. Türkiye’de cezaevi şartları dünyayla kıyaslanamayacak kadar iyi. Türkiye’de cezaevlerinde hiçbir şekilde böyle bir muamele olamaz. Nerede yaşıyor bu insanlar, inanılır gibi değil. Burada kasti bir siyasi propaganda var.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da "Bakın bu Meclis’te Gergerlioğlu diye birisi var. Bu tip yalanlara ve dezenformasyonlara çok başvuruyor" diye konuşmuştu.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU