ABD'nin Oregon eyaletinde meclisi basan tecrit karşıtları polise biber gazıyla saldırdı

İki kişi izinsiz giriş ve polis memuruna saldırı suçlarından tutuklandı

 Oregon Eyaleti Meclisi binası önünde kolluk kuvvetleri ve sağcı protestocular çatıştı (AP)

Oregon Eyalet Meclisi binasına akın eden tecrit karşıtı protestocular, polis tarafından dışarı atılırken iki grup arasında yaşanan arbedede ayı spreyleri ve biber gazları havada uçuştu.

Proud Boys, Patriot Prayer ve başka gruplardan yaklaşık 300 kişi, parlamenterlerin teşvik paketini ve aşı dağıtım önlemlerini tartışmak üzere özel bir oturumda bir araya geldiği sırada Vali Kate Brown'u pandemi kısıtlamalarını kaldırmaya çağıran "Oregon'u Yeniden Açın" eyleminde bir araya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olayı aktarmaya çalışan fotoğrafçıları protestocular tarafından itilip kakılan Statesman Journal gazetesine göre, eylemciler binaya girerken polise karşı ayı spreyi kullandı, bu kişiler sonra da biber gazı kullanan polis tarafından dışarı atıldı.

Salem Polis Yüzbaşısı Treven Upkes, Journal'a yaptığı açıklamada, kalabalığın başka kimyasal mühimmatlar kullanmış olabileceğini söyledi.

Upkes şöyle konuştu:

İnsanlar binaya girmeye çalışırken gerçekten polis memurlarına biber gazı ve başka şeylerle saldırdı. Bunun karşılığında kendimizi ayırmak ve onları o noktada tutmak için biz de gazları kullandık. Dolayısıyla ne kullandıklarını bilmiyorum ama en azından biber gazı kullanıldığından eminim.

Kalabalığın üzerimizde kullandığı ve göz yaşartıcı gaza benzer etki yaratan başka kimyasal mühimmatlar da olabilir.

Oregon Eyalet Polisi'nin (OSP) kimliğini tespit ettiği 41 yaşındaki Ryan Lyles da dahil iki kişi izinsiz giriş ve polis memuruna saldırı suçlarından tutuklandı.
 

gaz.jpg
Polis protestocularla çarpıştı (AP)


Bir diğer tutuklamaysa, dışarıdaki göstericilerin gün boyu attığı "Kate Brown'u tutuklayın" ve devlet düşmanı sloganları eşliğinde protestocuların cam kapıları kırarak binaya girmeye çalışmasının ardından gerçekleşti.

OSP yayımladığı bir basın bülteninde, polislerin "etkisiz biber gazına" başvurduğu iki farklı hadisede protestocuların kimyasal madde kullanarak ilkin sabah 08.30 civarı Meclis Binası'na girdiğini doğruladı.
 


Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

OSP ve Salem Polis Teşkilatı arasında yeterli kaynak sağlanmasıyla birlikte kolluk kuvvetleri kalabalığı binadan dışarı atmaya başladı, bu esnada bir başka protestocu, polis memurlarına karşı ayı gazı kullandı.

Oregon Eyalet Polisi, insanların birinci ek maddedeki haklarını kullanmasını destekliyor ama bu iş yasalara uygun şekilde yapılmak zorunda. Lütfen yıkmaya dayalı eylemlerde veya mülke zarar veren faaliyetlerde bulunmaktan vazgeçin. Suç işlerseniz tutuklanacaksınız.

Oregon Eyalet Polisi, binaya girerken kimyasal madde kullanan ilk protestocuyu aramaya devam ederken pazartesi günü geç saatlerde ikinci bir kişinin gözaltına alındığını Twitter'dan duyurdu. Söz konusu kişinin daha önce kimyasal madde kullanan kişi olup olmadığı bilinmiyor.
 

eylem.jpg
Eylem sırasında Salem polisine bağıran bir protestocu (AP)


Çoğu kişinin binadan kaçıştığını ama olay yerinden ayrılmadığını söyleyen Statesman Journal muhabiri Virginia Barreda'nın çektiği videoda polis tarafından kullanılan mavi göz yaşartıcı gaz görülüyor.

Videoda kalabalık dağılırken göstericilerin "Geri çekilmeyin", "Burası Amerika", "Yazıklar olsun", "Zorba" ve "Oregon Eyaleti ve ABD Anayasası'na ihanet" sloganları attığı duyulabiliyor.

Muhabir Sergio Olmos da olay sırasında protestocuların bir fotoğrafçıyı itip kaktığı, cam kapıları kırdığı ve aşırı sol Antifa'nın şiddet olaylarına atıfta bulunarak "Bunu Portland'da yapıyorlar, o halde sorun ne!" diye bağırdığı anları kameraya aldı.

Bu olaylar yaşanırken, parlamenterler koronavirüs önlemleri ve orman yangını yardımı için 800 milyon dolar (yaklaşık 6 milyar TL) ödenek sağlayacak tedbirleri tartışmak üzere özel bir oturumda bir araya gelmişti.
 

polis.jpg
Eyalet Meclisi binasının kubbeli salonunda polis sıraya girdi (AP)


Eyalet yönetiminin gündeminde, ev sahipleri ve kiracılar için 200 milyon dolar (yaklaşık 1,5 milyar TL) değerinde yardım öngören bir tahliye moratoryumu ve gel-al kokteyl hizmeti sağlayacak restoran yardım paketinin yanı sıra Kovid ve orman yangınıyla mücadele kapsamında eyaletin acil durum fonundan 600 milyon dolar (yaklaşık 4,5 milyar TL) transfer edilmesi yer alıyordu.
 


Daily Beast'e konuşan bir protestocu, "Halkın ve Oregonlu işletme sahiplerinin anayasal haklarını desteklemek için buradayım. Bu insanlar işsiz ve bu durum yüzünden hayatları mahvolmuş durumda. En önemlisi de yaşamlarını bu hale getiren, görünüşe bakılırsa totaliter yaklaşımlar benimsemiş bir yönetim" dedi.

Oregon'da 103 binden fazla kişinin Kovid testi pozitif çıkarken eyalette bin 300'ü aşkın kişi de hayatını kaybetti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU