İçişleri Bakanlığı, Kanal İstanbul afişleriyle ilgili İmamoğlu hakkında soruşturma yapılmasına gerek görmedi

İBB'nin Kanal İstanbul afişleri, İstanbul Valiliği tarafından toplatılmış, gerekçe olarak da "kamu kaynaklarının kullanılması ve merkezi idarenin yatırımının karalanması" gösterilmişti

Fotoğraf: Twitter

İçişleri Bakanlığı, Kanal İstanbul aleyhindeki afişlerin toplatılması ve afişleri yapan şirketin, faturayı ve tahsil ettiği parayı Kültür AŞ'ye iade etmesiyle kamu zararının ortadan kalktığının belirlendiği gerekçesiyle, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Turgut Tuncay Önbilgin, Destek Hizmetleri Müdürü Ahmet Onur Kara ve İştirakler Koordinasyon Müdürü Arda Karadağ hakkında soruşturmaya gerek görmedi.

"Kamu kaynağıyla merkezi idarenin yatırımını karalama"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kanal İstanbul aleyhine bastırdığı afişlerin, kamu kaynağı kullanılarak bastırıldığı ve merkezi idarenin yatırımının karalandığı iddiasıyla başlatılan afişler nedeniyle başlatılan soruşturma tamamlandı.  

Mülkiye müfettişinin İçişleri Bakanlığı'na sunduğu araştırma raporunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından "Ya Kanal Ya İstanbul, Kanal İstanbul'a kimin ihtiyacı var, İstanbul'un mu yoksa kurdukları israf düzeni bozulanların mı? Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı" yazılı afişlerin, 15 Ağustos 2020'den itibaren 28 ilçede panolara astırıldığı tespitine yer verildi.

Rapordaki tespitlerin arasında yüzde 98 hissesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Kültür AŞ tarafından bu iş için KDV dahil 149 bin 845 lira 25 kuruş ödeme yapıldığı bilgisi de yer aldı.

"İdarenin bütünlüğü" ilkesi

Raporda, afişlerin "İdarenin bütünlüğü" ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle İstanbul Valiliği tarafından toplatıldığına değinilerek, idarenin yatırımının belediye tarafından karalanamayacağına belirtildi. 

"İdarenin bütünlüğü" ilkesine ve mevzuata aykırı biçimde yetki kullanılarak söz konusu afişlerin asılması ve bu iş için kamu kaynaklarından ödeme yapılmasının hukuka aykırı olduğu belirtilen raporda, bu eylemin, aynı zamanda kamu zararına yol açtığı bildirildi.

Afişlerin, asıldıktan kısa bir süre sonra İstanbul Valiliği tarafından toplatılmasıyla hukuka aykırı durumun ortadan kaldırıldığına işaret edilen raporda, ilerleyen süreçte eylemin tekrarlanmaması, araştırma görevi sırasında kesilen iade faturası ile bu iş için yapılan harcamanın Kültür AŞ'ye iade edilmesi ve oluşan kamu zararının giderilmesi gerekçesiyle bu aşamada ön inceleme yapmayı gerektiren konunun ortadan kalktığı kaydedildi.

Raporda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Turgut Tuncay Önbilgin, Destek Hizmetleri Müdürü Ahmet Onur Kara ve İştirakler Koordinasyon Müdürü Arda Karadağ hakkında ön inceleme yapılmasına gerek olmadığı yönünde kanaatin oluştuğu belirtildi.

Mülkiye müfettişinin söz konusu raporunu değerlendiren İçişleri Bakanlığı, İmamoğlu, Önbilgin, Kara ve Karadağ hakkındaki ihbar ve şikayetin işleme konulmaması kararını aldı.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU