AB: Türkiye'ye sığınmacı mutabakatı çerçevesinde taahhüt edilen 6 milyar euroluk ödeme tamamlandı

AB tarafından "Türkiye’deki Sığınmacılar için Mali Yardım Programı" (FRIT) kapsamında ödenmesi öngörülen 6 milyar euronun 780 milyon euroluk son kısmı da sözleşmeye bağlandı

Mülteciler Derneği'nin verilerine göre, Türkiye’deki geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli sayısı 18 Kasım 2020 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 10 bin 893 kişi artarak 3 milyon 635 bin 410 kişi oldu / Fotoğraf: AA

AB, 18 Mart 2016'da imzalanan mülteci mutabakatı kapsamında Türkiye'ye taahhüt edilen 6 milyar euroluk mali desteğin tamamının bugün itibarıyla ilgili projelere aktarıldığını açıkladı.

AB Türkiye Delagasyonu tarafından, "Türkiye'deki Sığınmacılar için Mali Yardım Programı" (FRIT) kapsamında Mart 2016'da taahhüt edilen 6 milyar euroluk paketin 780 milyon euroluk son kısmının da sözleşmeye bağlanma sürecinin tamamlanması dolayısıyla Delegasyon binasında basın toplantısı düzenlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantıya çevrim içi ortamda katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, Mali Yardım Programı kapsamında mültecilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesine yönelik 245 milyon artı 20 milyon euroluk fonun doğrudan hibe desteği şeklinde verileceğini ifade etti.

DW Türkçe'nin haberine göre AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, sığınmacılar ve ev sahibi toplumlara yönelik 6 milyar Euro'luk paketin sözleşmeye bağlanma sürecinin tamamlandığını bildirdi. Landrut, iki tarafın da önemli bir dönemeci geride bıraktığını belirterek artık sığınmacıların ve ev sahibi toplumun projelerden fayda sağlamasına odaklanılacağını kaydetti.

AB Türkiye Delegasyonu'ndan yapılan açıklamada mutabakat çerçevesindeki son sekiz sözleşmeye imza atıldığı belirtilerek sözleşmelerin sığınmacılara temel ihtiyaçlar, sağlık hizmetleri, koruma, belediye altyapısı, eğitim, istihdam ve sosyo-ekonomik kalkınma konularında 780 milyon Euro'luk destek içerdiğini kaydetti.

Ankara'ya değil projelere aktarıldı

Sığınmacı mutabakatı Türkiye'nin Yunan adalarına geçen sığınmacıları geri kabul etmesini ve Avrupa'ya sığınmacı akışını engelleyecek önlemler almasını, karşılığında AB'nin sığınmacılara yardım ve Türkiye'nin mali yükünün hafifletilmesi için 6 milyar Euro'luk mali kaynak sağlamasını öngörüyordu. Ancak 6 milyar Euro'luk kaynağın doğrudan Türk hükümetine ödeme şeklinde değil, somut projelere aktarmak üzere serbest bırakılması kararlaştırılmıştı.

Erdoğan: Sığınmacılar için 40 milyar dolar harcandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıllarda sık sık AB'yi taahhütlerini yerine getirmemekle eleştirmiş, Türkiye'nin ülkedeki 3,6 milyon sığınmacı için 40 milyar dolarlık harcama yaptığını vurgulamıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise ekim ayında düzenlenen Suriye Görev Gücü Değerlendirme Çalıştayı'nda yaptığı açıklamada bugüne kadar 414 bin 61 Suriyeli gönüllü olarak ülkesine döndüğünü açıklamıştı.

10-11 Aralık tarihinde gerçekleştirilen AB liderler zirvesinde "Birlik'in Suriyeli sığınmacılar ve ev sahibi topluma mali desteği sürdürmeye hazır olduğu" beyan edilmişti.

 

DW Türkçe, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU