Karamollaoğlu: Türkiye’de yoksulluk sorun olmaktan çıktı, çünkü artık bir yaşam tarzına dönüştü

Sadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu Bakan Selçuk’un “Türkiye’de yoksulluk sorun olmaktan çıktı” sözlerine tepki gösterdi

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, haftalık gündem değerlendirmesinde son dakika açıklamalarda bulundu.

Kramollaoğlu konuşmasına Resulayn'daki şehit olan askerlere rahmet dileyerek, İzmir ve Antalya’daki sel felaketinden etkilenen vatandaşalara da geçmiş olsun diyerek sözlerine başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Ya siz hiç sokağa çıkmıyor musunuz?”

Bazı iktidar mensuplarının, “yoksulluk kalmadı”, “aç insan yok” ve “işsizlik yok iş beğenmeme var” gibi söylemlerine tepki gösteren Karamollaoğlu, "İktidar mensuplarının söylemlerine bakınca, gerçeklerden tamamen kopuk oldukları görünüyor. Ya siz hiç sokağa çıkmıyor musunuz, garibanın, işsizin halini görmüyor musunuz? Bugün geldiğimiz noktada evet, Türkiye’de yoksulluk sorun olmaktan çıktı, çünkü artık bir yaşam tarzına dönüştü" dedi. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında "Yoksulluk, özellikle aşırı yoksulluk Türkiye için sorun olmaktan çıktı" demişti. 

TÜİK’in işsizlik rakamları

TÜİK’in açıkladığı eylül ayı işsizlik rakamlarına da değinen Karamollaoğlu, “İktidar partisi, TÜİK işsizlik 2020 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 550 bin kişi azalarak, 4 milyon 16 bin kişi oldu deyince işsizlik ortadan kalktı sanıyor. Samsun'da bir vatandaşımız, avuçlarının içine iş, aş yazarak hayatına son verdi vicdanınız sızlamıyor mu? KHK mağdurlarına, EYT’lilere ve engelli vatandaşlarımıza, durumları nedir diye kimse bakmıyor bile” diye konuştu.

Esnaf  ve çiftçilerin durumu

Esnaf için açıklanan destek paketinin olumlu ancak yetersiz olduğunu Belirten SP lideri, “Ticaret Bakanı’nın ifadesiyle, sadece “nefes kredisine” esnaflarımız mahkûm edilmemeli; onlara nefes aldıracak destek paketleri bir an evvel açıklanmalıdır” dedi.

Çiftçilerin de borç içinde olduğunu ve Türkiye’de üretim yapan çiftçinin desteklenmediğini ifade eden Karamollaoğlu, “2002’de, 2.6 milyon çiftçimizin borcu 2.5 milyar TL'ydi. 2020'de ise çiftçimizin sayısı 2 milyon 110 bin'e düştü ve bankalara olan borcu 125 milyar TL'ye çıktı. 2002’de, her bir çiftçimizin 1000 TL borcu vardı bugün ise her bir çiftçimizin 61 bin TL borcu olmuş durumda. Tarım için kanunen GSMH’nın  yüzde 1 olan payını, neden tarıma ayırmıyorsunuz?” diye konuştu.

"Tepki göstermek sadece lafta kalırsa hiçbir mana ifade etmez"

ABD'nin yaptırım kararına ilişkin görüşlerini paylaşan Karamollaoğlu, "Biz Amerika'nın Türkiye'ye karşı takındığı tavrı kabul etmek durumunda değiliz ama bu sadece tepki göstermekle halledilebilecek bir konu değil. Türkiye olarak tepki göstermekle mükellefiz. Muhalefet olarak da el birliğiyle bu tepkiyi gösteriyoruz ancak bunun çözümünü bulacak olan iktidarın kendisidir" dedi.

Karamollaoğlu şöyle konuştu:

"Tepki göstermek sadece lafta kalırsa hiçbir mana ifade etmez. Bundan dolayıdır ki biz ABD'nin tavrını şiddetle kınadığımızı ama Türkiye'nin de bu konuda elini güçlendirecek başka adımların atılmasına ihtiyaç olduğunu görmesi icap eder. Bunun kararını iktidar verecek"

"İran ile asırlık güvenimizi tazelemeye ihtiyacımız var"

Türkiye'nin İslam ülkeleriyle münasebetini yeniden tanzim etmesi gerektiğini dile getiren Karamollaoğlu, İslam ülkelerinin büyük bir kısmının, zulmün zirveye çıktığı noktada İsrail'in politikalarını benimsemeye başladığını, bunun da ilgilenmediği için Türkiye'nin mesuliyeti altında bulunduğunu söyledi.

Türkiye-İran ilişkilerine de değinen Karamollaoğlu, "Son zamanlarda birdenbire bir şiir vesilesiyle İran ile aramızda bir soğukluk meydana geldi. İnşallah bu soğukluğun süratle telafi edileceğine inanıyorum. İran da soğukkanlı davranıyor. Türkiye de soğukkanlı davranacak. Bizim en azından münasebetlerimizi daha samimi tutmaya, birbirimize olan asırlık güvenimizi tazelemeye ihtiyacımız var" diye konuştu.

"MHP polemik dışında hiçbir işe girmiyor"

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Karamollaoğlu, HDP'nin kapatılması tartışmalarına ilişkin bir soru üzerine, "Siyasi partilerin şikayetleri o kadar önemli değil. Savcılar var, oturup konuşsunlar. Bunu gündeme atmak ne manaya geliyor. Ortada birdenbire bir sıkıntı doğurmak, bir polemik meydana getirme arzusu içindeler. Zaten MHP polemik dışında hiçbir işe girmiyor. Ne ekonomi derdinde ne eğitim ne sağlık... Sadece polemik. Bunu yapmak istiyorsa kendi bilecekleri iş ama bu hukuki bir meseleyse bırakın bunu hukukçular yapsın, yerine getirsinler" dedi.

Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu, ülkenin menfaati için siyasi partilerle yaptıkları görüşmelerin devam edeceğini de sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU