Kovid-19 sadece ağır hastalarda değil orta şiddetteki hastalarda da nörolojik hasarlara yol açabiliyor

Bilim insanları, bu konuda başka araştırmaların yapılması gerektiği konusunda hemfikir

Dünya genelindeki Kovid-19 vaka sayısı 72 milyonu geçti (Reuters)

ABD’nin Massachusetts eyaletinde yapılan araştırma, Kovid-19’un inme, nöbet ve hareket bozuklukları gibi nörolojik komplikasyonlara yol açabileceğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre, yoğun bakımda tedavi gerektirmeyen ve Kovid-19'u orta şiddette geçiren hastalar bile söz konusu rahatsızlıklardan muzdarip olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, Boston’daki bir hastaneye 15 Nisan ve 1 Temmuz arasında Kovid-19 sebebiyle yatırılan 921 hastayı inceledi. Bunlardan 74’ünün, Kovid-19’un yanında ayrıca bir nörolog tarafından muayene edildiğini tespit etti.

Ortalama yaşı 64 olan bu hastalardan virüse yakalandıktan sonra 15’i nöbet, 18’i inme geçirirken 26’sı da toksik metabolik ensefalopati adı verilen ve kafa karışıklığıyla deliryuma neden olan bir tür beyin fonksiyon bozukluğundan muzdaripti.

Bununla birlikte hastaların 7’sinde hareket bozukluğu, üçünde de düşme sebebiyle kafa travması bulundu.

Daily Mail'in haberine göre, araştırma inme ve nöbet gibi nörolojik komplikasyonların, hastalarda Kovid-19’un şiddetinden bağımsız olarak daha önce düşünülenden daha yaygın olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmayı ırksal ve sosyoekonomik çeşitliliğin bulunduğu bir hastanede yaptıklarını ve çok geniş bir yelpazede nörolojik komplikasyonlar bulduklarını belirten Boston Üniversitesi’nden çalışmanın başındaki isim Dr. Pria Anand, sözlerine şöyle devam etti:

Yine de bu insanların büyük çoğunluğunun yoğun bakıma ihtiyacı yoktu. Bu da nörolojik komplikasyonların ağır hastalarda olduğu gibi orta şiddette Kovid-19 geçiren kişilerde de yaygın olabileceğini gösteriyor.

Araştırmaya dahil olmayan American Academy of Neurology’nin (Amerika Nöroloji Akademisi) gelecek dönemki başkanı Dr. Orly Avitzur, söz konusu araştırmanın nörolojik hastaları, yalnızca hastaneye kaldırıldıkları sırada veya yatışlarından 30 gün önce analiz ettiğini, bu nedenle etkilerin uzun vadeli sonuçlarını değerlendirmek için başka araştırmalara ihtiyaç olduğunu söyledi

Dr. Anand da şu ifadeleri kullandı:

Kovid-19 enfeksiyonuyla ilişkili nörolojik komplikasyonların genişliğini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Araştırmadaki 74 hastanın 27’si evlerine geri dönerken birçoğu bakım evlerine veya rehabilitasyon merkezlerine yerleşti. Hastaların yolculuğunun hastaneden ayrıldıktan sonra bitmediğini belirten Dr. Anand’a göre kişilerin hastalıktan önceki hallerine ne zaman dönecekleri de belli değil.

Araştırma saygın bilim yayını Neurology'de yayımlandı.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, CNN

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU