Netanyahu, Twitter fotoğrafından Trump'ı kaldırdı

İsrailli ve ABD'li iki lider son derece yakın müttefiklerdi

Donald Trump ve Benyamin Netanyahu, Ocak 2020'de Ortadoğu barış planı ilan edilirken (AFP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Twitter hesabında kendisinin ve ABD Başkanı Donald Trump'ın görüldüğü fotoğrafı kaldırarak yerine Hanukah temalı bir resim koydu.

Netanyahu'nun Twitter profilindeki kapak fotoğrafında daha önce, Beyaz Saray'daki bir toplantı sırasında Trump'ın yanında otururken görüldüğü bir fotoğraf yer alıyordu.

Bu kare, İsrail'in ABD'yle ilişkisinin önemininin yanı sıra  Netanyahu'nun görevden ayrılacak Amerikan başkanıyla samimi ilişkisini vurguluyordu.

Sessiz sedasız yapılan fotoğraf değişikliği ilk olarak New York merkezli Jewish Insider gazetesinin ulusal siyaset muhabiri Jacob Kornbluh'ın dikkatini çekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kornbluh, birçok Yahudi'nin Hanukah'yı kutladığı hafta sonunda Netanyahu'nun profilinde gerçekleşen ve çoğu kişinin dini bayram için yapılan geçici bir değişim olduğu yönünde fikir yürüttüğü görsele dair önce-sonra karşılaştırmasını ortaya koyan bir fotoğraf paylaştı.

Başkan seçilen Joe Biden'ın yemin ederek Beyaz Saray'a geçeceği 20 Ocak'tan önce Trump'tan son dakikada bazı siyasi anlaşmaları koparmaya çalışan İsrail Başbakanı'nın Trump'la yan yana görüldüğü fotoğrafa geri dönüp dönmeyeceğini zaman gösterecek.

Tahran'ın nükleer programından endişe duyan Netanyahu ile Trump'ın İran'a uygulanacak bir dizi yeni yaptırım hakkında müzakereler yürüttüğü belirtiliyor.

Foreign Policy'e göre, Trump yönetimi aynı zamanda, İsrail'in kasım ayında Doğu Kudüs'te yeni yasadışı yerleşim birimleri kurma yönündeki kararını kınayan Suudi Arabistan'la yeni bir diplomatik anlaşmaya varmasını sağlayabilir.

Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, İsrail'in 1967 İsrail-Arap Savaşı'ndan bu yana İsrail'in işgali altında bulunan Filistin topraklarını oluşturuyor.
 


Ancak Trump'ın Netanyahu'yla ilişkisinin, özellikle ekim ayında bir fotoğraf çekimi sırasında ABD Başkanı'nın "Bibi" den seçim desteği alma girişiminin geri tepmesinde yaşandığı üzere bir dönemece girdiğine dair bazı işaretler görülüyor.

Arabuluculuğunu ABD'nin üstlendiği İsrail-Sudan barış anlaşmasının imzalanması sırasında Trump hoparlörden yapılan görüşmede Netanyahu'ya "Miskin Joe"nun bu anlaşmayı sağlayıp sağlayamayacağını sormuştu.

ABD Başkanı, "Sence 'Miskin Joe' bu anlaşmayı yapabilir miydi Bibi? Miskin Joe? Bu anlaşmayı yapabilir miydi sence? Nedense, bana hiç öyle gelmiyor" demişti.

Fakat Netanyahu temkinli ve diplomatik bir yaklaşım tercih ederek "Ee, yani, sayın Başkan, size söyleyebileceğim bir şey varsa o da barış konusunda Amerika'dan herkesin yardımını memnuniyetle karşılayacağımızdır. Ve yaptıklarınıza son derece minnettarız" yanıtını vermişti.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU