Bakan Pakdemirli: Türkiye kuraklık yaşayan ülkeler arasına girebilir, yeraltı barajları oluşturacağız

Yaşanan kuraklık nedeniyle bir eylem planı üzerinde çalıştıklarını kaydeden Pakdemirli, "Özellikle yeraltı barajlarına önem vereceğiz. Baraj yeraltında olursa çok daha kolay yapıyoruz" dedi

Fotoğraf: AA (arşiv)

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'de son yıllarda yağışların giderek azalmasına yönelik olarak 'Kuraklık Eylem Planı' hazırladıklarını açıkladı.

Hürriyet'in haberine göre, gazetecilere açıklama yapan Pardemili, suya artık mücevher gözüyle bakılması gerektiğine ve ilerleyen dönemde Türkiye’nin su kuraklığı yaşayan ülkeler arasına girebileceğini kaydetti. 

2021’e yönelik ciddi bir eylem planı üzerinde çalıştıklarını belirten Pakdemirli, "Özellikle yeraltı barajlarına önem vereceğiz. Baraj yeraltında olursa çok daha kolay yapıyoruz. Kamulaştırma derdimiz yok. Etrafta yaşayanlarla sosyal problem olma derdi yok. Bir de buharlaşma yok" dedi.

Yeraltı barajlarının kuraklıkla mücadelede önemine vurgu yapan Pakdemirli, "Belli yerlerde de aynen bir lavabo gibi, bu lavabonun altından giden suyu belli bir noktada topluyorsun. 2023’e kadar 150 yeraltı barajı yapmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin yeraltı jeolojisi de buna çok müsait" ifadelerini kullandı.

'İkinci önem tasarrufa'

Pakdemirli ayrıca, eylem planında ikinci olarak tasarrufa önem vereceklerini belirterek, "83 milyonun tasarruf etmesi gerekiyor. Suya artık bir mücevher ve altın gözüyle bakmamız lazım. Bugün bir problem yok ama 20 sene sonra problem olma ihtimali giderek artıyor. Bugün su kısıtı yaşayan ülkeler arasındayız, yarın su kuraklığı yaşayan ülkeler arasına girebiliriz" dedi.

Pakdemirli şunları kaydetti:

Üçüncü başlığımız, tarım ve hayvancılıkta tasarruf. Sulama çeşitleri var. Kanaldan suluyorsunuz, damla sulama var bir de bu sene yeraltında damla sulamaya çalışıyoruz. Bu Türkiye’de çok yaygın değil ama buna geçmek gerekiyor. Çünkü burada da yüzde 30-40 tasarruf var. Bu yöntemle kurak bölgeleri kolaylıkla tarıma kazandırabiliriz. Açık kanal sulaması Türkiye’de yüzde 70, kapalı sulama yüzde 30 ama artık yaptığımız sulamaların yüzde 94’ünü kapalı yapıyoruz.

Belediyelerin de kayıp kaçak oranlarını düşürmesi gerekiyor. Bazı belediyelerde yüzde 80’e varan kayıp kaçak oranları vardı. Belediyelerin şebekelerindeki eski borular nedeniyle su size ulaşmadan kayboluyor. Şu anda belediyelerden bastığımız suyun yüzde 37’si boşa gidiyor, toprağa veriyor. Türkiye ortalaması bu. Büyük yatırımlar yerine bizim yapacağımız küçük rötuşlarla belediyelerin sorunu çözülebiliyor.

İmamoğlu: Deniz suyunun içme suyu olması için çabalıyoruz

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, şehirdeki barajların doluluk oranlarının iyice azalmasıyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Belediye olarak halkı uyardıklarını ve gerekli önlemleri aldıklarını dile getiren İmamoğlu, "Akademisyenler Trakya bölgesinde son 92 yılın en kurak yılı olduğunu söylüyor. Çok tedbirli olmalıyız, deniz suyunun içme suyu olması için çabalıyoruz. Bu konuda yurt dışından teknik destek almayı düşünüyoruz” demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeraltı barajı nedir?

Yeraltı Barajı, yeraltındaki boşluklu bölgelerde yeraltı suyunun depolanması ve küçük miktarlarda su ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla inşa edilen yapılardır.

Kurak, yarıkurak bölgelerde buharlaşma kayıplarının en aza düşürülmesi amacıyla genellikle alüvyon dolgusu kalın vadilerde süzülen suyu depolamaya olanak verecek şekilde sığ derinliklerde inşa edilen baraj veya bent türüdür.

Ankara Elmadağ’da, içme suyu temini amaçlı büyük kapasiteli bir yeraltı barajı bulunmaktadır.

 

Independent Türkçe, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU