Danıştay, SGK genelgesinin yürütmesini durdurmadı; koronavirüs meslek hastalığı sayılmadı

SGK'nın savunmasında Kovid-19’unun tüm dünyanın maruz kaldığı bir risk olması nedeniyle meslek hastalığı ya da iş kazası sayılmasının mümkün olmadığı belirtildi

Fotoğraf: AA

Danıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Kovid-19'u meslek hastalığı saymayan genelgesinin yürütmesinin durdurulması talebini reddetti.

Sendikalar Kovid-19’un özellikle sağlık çalışanları yönünden meslek hastalığı sayılması için sık sık çağrıda bulunuyor. Muhalefet partileri de bu konuda hazırladıkları yasa tekliflerini Meclis’e sundu, ancak bugüne kadar konuya ilişkin herhangi bir adım atılmadı.

Maden işçileri yargıya taşıdı

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Kovid-19'u meslek hastalığı saymayan genelgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay’da dava açtı. Dava dilekçesinde; pandemi koşullarında çalışan kişilerin salgına yakalanmaları durumunda iş kazası kapsamına alınmamaların hiçbir izahının olmadığı savunuldu. Mevzuata aykırı olduğu ifade edilen genelgenin iptal edilmesi gerektiği kaydedildi.

SGK'dan "Tüm dünya maruz kaldı" gerekçesi

HaberTürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, SGK’dan davanın görüldüğü Danıştay 10. Dairesi’ne gönderdiği savunmada, Kovid-19’unun tüm dünyanın maruz kaldığı bir risk olması nedeniyle meslek hastalığı ya da iş kazası sayılmasının mümkün olmadığı belirtildi. Salgına karşı sadece işverenlerin değil, toplumun tamamı tarafından önlem alınması gerektiği vurgulanan savunmada, davanın reddine karar verilmesi talep edildi.

Danıştay yürütmenin durdurulması talebini reddetti

Tarafların görüşünü alan Danıştay 10. Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Kovid-19'u meslek hastalığı saymayan genelgesinin yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. Böylece Kovid-19'un meslek hastalığı olarak değerlendirilmemesine ilişkin süreç devam edecek. 10. Daire, sendikanın iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak.

TTB de talep etmişti

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kovid-19'un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi amacıyla Kasım ayında birçok etkinlik ve eylem düzenlemişti.

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamalarda Kovid-19'un dünyada sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı olarak kabul edilmesine karşın Türkiye'de halen bu konuda bir düzenleme olmadığını ifade etmişti.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU