Habertürk yazarı: Ankara, Trump’ın yaptırımları Biden'a bırakmamasından memnun

“Trump’ın 12 madde içinden en hafiflerini seçeceğini umuyorlar”

Fotoğraf: Reuters

Habertürk yazarı Kübra Par, Ankara’nın ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yönelik yaptırımları halefi Joe Biden’a bırakmamasından mutlu olduğunu yazdı. Par’ın aktardığına göre Ankara hem Trump’ın en hafif yaptırımı uygulayacağını düşünüyor hem de Biden ile temiz bir sayfa açmak istiyor.

Par, bugünkü köşe yazısında şunları yazdı:

ABD’de, Rusya’dan alınan S-400 füzeleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören maddeleri içeren tasarı, Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’dan da çoğunluk oyuyla geçti. ABD Başkanı 30 gün içinde Türkiye'ye uygulanacak yaptırımları seçmek zorunda.

Donald Trump istese topu Joe Biden'a bırakabilirdi fakat Türkiye ile arası son derece limoni olan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun girişimleri sonucunda tedbir paketini imzaladı. Önümüzdeki günlerde CAATSA’da yer alan 12 yaptırımdan en az 5'ini seçmesi gerekecek.

Peki, Ankara bu durumu nasıl değerlendiriyor? Başkanlığı boyunca Erdoğan ile kişisel diyaloğa önem veren Trump’ın giderayak Türkiye’ye kazık attığını düşünüyorlar mı?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın ekibiyle görüştüğünü aktaran Par, şöyle devam etti:

Aldığımız yanıt biraz şaşırtıcıydı çünkü Trump’ın yaptırım kararını Biden’a bırakmaktansa kendisinin alacak olmasından memnun görünüyorlardı. Bunun çok açık iki nedeni var:

Trump’ın 12 madde içinden en hafiflerini seçeceğini umuyorlar. Ayrıca Biden dönemine yaptırım kararının gerginliği ile değil temiz bir sayfa açarak başlamak istiyorlar.

Dikkat ederseniz Cumhurbaşkanı Erdoğan da Biden konusunda ılımlı açıklamalar yapıyor.

“Biden, evimde beni rahatsızlığımda ziyaret eden birisidir. Muhalefet ile ilgili açıklamasına cevap dahi vermedim. İlişkilerin geleceğini sabredip göreceğiz” diyerek kapıyı aralık bırakıyor.

Bakalım Trump Ankara’nın beklentilerini karşılayarak hafif maddeler mi seçecek yoksa son ziyaretinde Ankara’yı açıkça pas geçen ve üst üste sert açıklamalar yapan Pompeo’nun etkisinde kalarak ağır bir yaptırım mı uygulayacak? Tahminim ikisinin ortasında bir yerde duracağı yönünde...

CAATSA’nın içeriği ne?

ABD yönetimi Türkiye’ye Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi nedeniyle kısa adıyla CAATSA olarak bilinen Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası kapsamında bir dizi yaptırım uygulamaya hazırlanıyor.

Peki bu yasanın içeriği ne?

70 sayfadan oluşan yasa Rusya’nın doğalgaz, petrol, finans, güvenlik ve savunma sektörlerine yönelik yaptırımları düzenliyor. 

Eğer bir kurum ya da bir kişi bu sektörlerle ilişki içinde olur ve alım yaparsa yaptırımlara tabi tutuluyor. 

Başkan’a 12 yaptırımdan en az beşini uygulama yetkisi veriyor. 

Yasa ile Eylül 2018'de ise ilk kez Çin'in Merkezi Askeri Komisyonu'nun Cihaz Geliştirme Departmanı’na karşı CAATSA altında dolaylı yaptırım uygulandı.

Yasanın 235. maddesine göre Başkan mal ve hizmet alımını (askeri mühimmat dâhil olmak üzere) sınırlandırabiliyor. 

Teknoloji ithaline dönük lisans belgesi verilmemesi, ABD’de kredi kullanımının belli bir rakamla sınırlı tutulması ve/ya kredi verme aşamasında IMF gibi uluslararası finans kuruluşlarına yönelik aleyhte görüş bildirilmesi de yaptırımlar arasında yer alıyor.

Yaptırım uygulanacak kişilere döviz-alım satımı engellenebiliyor, yatırım ve tahvil alımının önüne geçiliyor, vize kısıtlaması getirilebiliyor.

Ve yine yasa gereğince ABD Başkanı yaptırım uygulanan tarafın yetkililerine/yöneticilerine bu maddeleri uygulama yetkisine sahip.

Bir anlamda Kongre yaptırımları belirliyor, Başkan’a da “Sen seç, sen uygula”payı bırakıyor.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU