İletişim Başkanlığı'nın 'Direniş Devlet' filmi Meclis gündeminde: Halkın bütçesi, Saray'ın çevirdiği filmlere dayanmıyor

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP'li Bingöl, "Devlet bütçesi ile özel prodüksiyon şirketlerine film çektirmek ve bu yapımların siyasi içeriğinin amacı gerçekleri örtmek için tek taraflı propagandadır" dedi

Fotoğraf: AA

CHP Milletvekili Tekin Bingöl, TBMM’de 2021 bütçe görüşmeleri devam ederken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın çekimlerine başladığı “Direniş Devlet”, “15/7 Şafak Vakti” ve “Medeniyetler Beşiği Anadolu” adlı filmlerini TBMM gündemine taşıdı. 

Birgün'ün haberine göre, Cumhurbaşkanlığı’nın yeni filmine ilişkin hazırladığı soru önergesinde Bingöl, filmlerin amacını ve bütçesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. 

Bingöl, “İstanbul Valiliği’nin yazdığı yazıya göre Saray, yeni bir film projesine başlamış. Çekim ve prodüksiyon işleri için de 10 Aralık 2020 – 31 Ocak 2021 tarihleri arasında İstanbul’da sokağa çıkma kısıtlaması olan günler de dahil çekim izni ve bürokratik kolaylık sağlanması talimatı verilmiş” dedi.

Filmin bütçesi ne kadar?

CHP’li Bingöl, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a ilettiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

Bu filmlerin bütçesi ne kadar? Harcamalar bütçenin hangi kaleminden yapılıyor? Bu filmin amacı ne? Zaten sansürledikleri basın ve RTÜK cezaları yüzünden kendi kanallarında, parti sözcüsü gibi yorumcuları ile her gün yeni filmler çeviriyorlar. Buradaki tek amaç propaganda araçları ile halkın gerçeklerden uzaklaşmasını sağlamak. Saray’ın film çekme niyeti, bir dönemin Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı’nın propaganda filmlerini hatırlatıyor. O dönemde de medya üzerinde kurulan sansür ve sıkı denetim sayesinde, ülkedeki tüm kitle iletişim araçlarını dönemin rejiminin propaganda faaliyetleri için kullanılması hedeflenmişti. Propaganda Bakanı Goebbels'in en önemli propaganda araçlarından biri de sinemaydı. Devlet bütçesi ile özel prodüksiyon şirketlerine film çektirmek ve bu yapımların siyasi içeriğinin amacı gerçekleri örtmek için tek taraflı propagandadır. Bu nedenle İletişim Başkanlığı, bir dönemin Propaganda Bakanlığı gibi çalıştırılıyor. Yiyecek ekmeği zor bulan halkın bütçesi, Saray’ın çevirdiği filmlere artık dayanmıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU