Türkiye'de salgın araştırması: 2021'de biter

Türkiye’de yürütülen aşı çalışmaları konusunda kötümser olanların yüzde 3.6’sı koronavirüsün aslında gerçek olmadığını belirtti

Fotoğraf: AA

ASG Global, Türkiye'de koronavirüs salgını ve aşı çalışmalarını araştıran bir çalışma gerçekleştirdi. 12 ilde yapılan araştırmaya göre Türkiye, salgının tamamen bitmesi için aşının yaygınlaşmasını bekliyor.

Hürriyet gazetesinden Emre Eser'in haberine göre, katılımcıların yüzde 28.4’ü salgının aşının yaygınlaşması ile biteceğini, yüzde 24.2’si salgının hazirana kadar biteceğini yüzde 17.8’i ise yıl gelecek aralık ayında biteceğini söylüyor.

Salgının bir yıl sonra yani 2022’nin ilk aylarında biteceğini düşünenlerin oranı yüzde 9, 2022’nin ikinci yarısında biteceğini düşünenlerin oranı ise yüzde11.5 olurken hiçbir zaman bitmeyeceğini düşünenlerin oranı da yüzde 9.1 olarak gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüzde 56.8'i Türkiye'de devam eden aşı çalışmalarına güven duyuyor

Katılımcıların yüzde 53.4’ü dünyada gerçekleştirilen aşı çalışmalarına güven duyduğunu belirtirken güvensizlerin oranı yüzde 28, kararsızların oranı ise yüzde 18.1 oldu. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 56.8’i Türkiye’de devam eden aşı çalışmalarına güven duyduğunu belirtiyor.

Öte yandan aşı çalışmaları konusunda kötümserlerin gerekçeleri ise; koronavirüs salgınının küresel güçlerin manipülasyonu olması (yüzde 27.4), virüsün mutasyonu uğrayacağı (yüzde 27.2), büyük ilaç şirketlerinin dünyaya aşı satma stratejisi olduğu yönündeki inanç (yüzde 23.4) ve tüm dünya nüfusunun aşılanabileceğine inanılmaması (yüzde 22) olarak sıralanıyor.

'Koronavirüs aslında gerçek değil'

Türkiye’de yürütülen aşı çalışmaları konusunda kötümser olanların arasında en çok öne çıkan görüş yüzde 29.6 ile yeterli altyapı çalışmasının bulunmadığına dair. Bu konuda katılıncıların yüzde 18.3’ü virüsün mutasyona uğrayacağını, yüzde 18.1’i bunun ilaç şirketlerinin stratejisi olduğunu, yüzde 16.8’i yeterli aşılanma sayısına ulaşılamayacağını, yüzde 13.5’i siyasi propaganda malzemesi yapıldığını, yüzde 3.6’sı ise koronavirüsün aslında gerçek olmadığını belirtiyor.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU