Paris Anlaşması'nın 5. yıldönümünde iklim aktivistlerinden çağrı: #hedef1buçuk

Genç iklim aktivistleri 11 Aralık Cuma günü için eylem çağrısında bulunuyor

Paris Anlaşması’nın imzalanmasının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen liderler tarafından iklim krizini sınırlamak için verilen hiçbir sözün tutulmadığını belirten iklim aktivisitleri, dünyanın dört bir yanında seslerini yükselterek hükümetleri harekete geçmeye çağırıyor.

Türkiye’den de karşılık bulan çağrıda aktivistler, liderlerden ve bireylerden küresel ısıtmayı endüstri öncesi döneme kıyasla 1,5 derecede sınırlamak için mücadele sözü vermesini istiyor. 

“Kutlamak için sebep yok”

12 Aralık Cumartesi günü Birleşmiş Milletler’in Paris Anlaşması'nın 5. yıldönümünü kutlamak için bir araya geleceğini hatırlatan Gelecek İçin Cumalar (Fridays or Future) aktivistleri, hazırladıkları çağrı videosunda “Oysa kutlama yapmak için bir sebep yok. Henüz hiçbir hükümet 1,5 derece hedefine katkıda bulunmuyor” ifadelerini kullandı. 

Dünyanın çoktan 1,2 derece ısınmış durumda olduğu belirtilen duyuruda şu açıklamalar yer aldı:

Bizler Türkiye’de küresel ısınmayı sıcaklık rekorlarıyla, dolmayan barajlarla, düzensiz mevsimlerle, seller, orman yangınları ve bunların sonucunda ekolojik çeşitliliğin azalmasıyla tecrübe ediyoruz.

Türkiye anlaşmayı onaylamayan 7 ülkeden biri

İklim aktivistleri ayrıca, “Türkiye’nin şu anki çevre politikaları tüm dünya için geçerli olsaydı 4 derece ısınırdık. Buna rağmen Türkiye Paris Anlaşması’nı imzalayıp meclisten geçirmeyen 7 ülkeden biri” ifadelerine yer verdi. 

Paris İklim Anlaşması’nı ulusal meclislerinden geçirerek yürürlüğe sokmayan diğer ülkeler ise şu şekilde: Eritre, İran, Irak, Libya, Güney Sudan ve Yemen. Türkiye dünyanın en büyük ekonomilerinin oluşturduğu G20 topluluğunda anlaşmayı tek onaylamayan ülke. 

“Küresel iklim ayaklanmasına ihtiyacımız var”

İklim aktivistleri tarafından yapılan açıklamada “Dünyanın doğal sınırlarına saygı duyan ve sosyal çıkarları zenginlerin kârından önce gören bir ekonomik sisteme adil bir geçiş sağlamak için yerleşik siyasetin ve endüstrilerin gücüne meydan okuyacak bir küresel iklim ayaklanmasına ihtiyacımız var” ifadeleri yer aldı.

Açıklama “Çağrıya iklim acil durumunun önemini anlayan tüm aktivistler, aileler, işçiler ve STK’ların bu çağrımıza kulak vermesini umuyoruz” diye son buldu. 

#hedef1buçuk

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genç iklim aktivistleri, 11 Aralık Cuma günü sosyal medya üzerinden #hedef1buçuk etiketiyle tepkilerini dile getirerek iklim grevine çıkacak. Destek vermek isteyenler de yine bu etiketle paylaşım yapabilecek. 

Dünya genelinde paylaşımlar ise #fightfor1point5 etiketiyle yapılacak. Ayrıca Fridays for Future hareketi tarafından başlatılmış bir imza kampanyası da bulunuyor. 

Kampanyada şu ana kadar 65 ülkeden 170 grup ve 3 bin 397 kişi 1,5 derece hedefi için mücadele edeceğini söyledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU