Dev pandaların at gübresinden faydalandıkları keşfedildi

Dev pandalar, çoğu memelinin aksine hareket ediyor

Bazı böcekler dışkılardan epey yararlansa da memeliler arasında buna ilgi çok nadir. Ancak Çin Bilimler Akademisi’nden bilim insanları, genel kanıyı bozacak araştırma sonucunda yaban hayatındaki dev pandaların düşük sıcaklıklardan korunmak için kendilerine at gübresinde yuvarlandığını keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, 2016 Temmuz’undan 2017 Haziran’ına kadar, Çin'deki Qinling dağlarında kızılötesi kamera kurdu. Daha sonra, sıcaklık 15 derecenin altındayken 38 kez dev pandaların taze at gübresi üzerinde yuvarlandığını tespit etti.

Pandaların söz konusu davranışının, 10 günden daha yeni dışkılarla bağlantılı olduğu da ortaya çıktı. Bu yüzden bilim insanları, daha yeni ve eski dışkıları karşılaştırdı ve yenilerin beta-karyofilen ve karyofilen oksit açısından zengin olduğunu buldu.

Guardian'ın haberine göre, bariz sıcaklık korelasyonu sebebiyle bu iki bileşiğin memelilerin termal duyularında etkili olup olmadığını merak eden bilim insanları, bir grup farede söz konusu bileşikler, diğer gruptaysa salin kullanarak bir deney daha yaptı. Bulgular, bileşik kullanılan farelerin, soğuğa karşı toleransının arttığı gösterdi.

Bilim insanları daha sonra, moleküler seviyede iki bileşiğin, pandalarda ısıya duyarlı bir yolla etkileşime girerek soğuğu engellediğini buldu.

Anglia Ruskin Üniversitesi’nden Davranışsal Ekolojist Dr. Claudia Wascher, parazitlerden ve enfeksiyonlardan kaçınmak için birçok türün dışkıdan kaçındığını veya ona karşı iğrenme belirtileri gösterdiğini ifade etti.

Söz konusu araştırmaya dahil olmayan Dr. Wascher, buna rağmen köpekler gibi diğer türlerin dışkılarında yuvarlanan bazı hayvanlara aşina olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

Bu, bana bazı türlerde kendi kendine ilaç vermesini hatırlatıyor... Örneğin primatlar, hasta olduklarında belirli bitki türlerini yiyor.

Çalışma sonuçları 7 Aralık'ta saygın bilim yayını PNAS’te yayımlandı.

 

Independent Türkçe, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU