Avrupa Birliği'nden insan haklarını ihlal edenlere yaptırım kararı

AB, ilk kez dünya çapında ciddi insan hakları ihlalinde bulunan devlet veya devlet dışı aktörleri hedef alabilecek

Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB), insan hakları ihlali yapan kişi, kurum ve kuruluşlara yaptırım uygulanmasını sağlayacak yeni "küresel insan hakları yaptırım rejimini" kabul etti.

AB Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, Brüksel'de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda kabul edilen yeni sistemle AB, ilk kez dünya çapında ciddi insan hakları ihlalinde bulunan devlet veya devlet dışı aktörleri hedef alabilecek.

AB'nin yaptırımları seyahat yasağı, varlıkların dondurulması ve AB içindeki kişi ve kuruluşların yaptırım listesine alınanlara doğrudan veya dolaylı fon sağlamasının yasaklanmasını içeriyor.

Yaptırım kapsamına giren ihlaller ise soykırım, insanlığa karşı suç ile işkence, kölelik, yargısız infaz, keyfi tutuklama ve gözaltı gibi ciddi durumları kapsıyor. 

Yaptırım kararı üye bir ülkenin veya AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi'nin teklifiyle alınabilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yunansitan'dan Türkiye için yaptırım talebi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da toplantıda Ankara'nın AB'nin iyi niyetine cevap vermekte başarısız olduğunu söyleyerek bloğun Türkiye'nin 'kabahatli' davranışına karşılık vermesi gerektiğini ifade etti.

Avrupa dışişleri bakanları bugün AB üyeleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları üzerine anlaşmazlık yaşayan Türkiye'ye karşı yaptırımlara temel olup olmadığını görüştü. AB liderleri 10-11 Aralık'taki zirvede bu konuyu ele alacaklar.

Avrupalı liderler Ekim ayında Akdeniz'de Yunanistan tarafından da egemenlik iddia edilen kesimde petrol ve doğalgaz aramayı durdurmaması halinde Türkiye'nin yaptırım ile karşılacağı uyarısında bulunmuşlardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün yaptığı açıklamada "Akdeniz'deki sorunları, birbirimizi dışlayarak değil, bölgedeki tüm aktörleri aynı masa etrafında buluşturarak çözebileceğimize inanıyoruz. Şayet Akdeniz'de kalıcı çözüm yolunda mesafe alınmak isteniyorsa, diplomasiye şans tanınmalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan açıklamalarına şöyle devam etmişti:

Muhataplarımızdan, Türkiye'nin uzattığı bu eli havada bırakmamalarını bekliyoruz. Başta Yunanistan olmak üzere Akdeniz'de komşumuz olan tüm ülkeleri, bu meseleyi 'sıfır toplamlı bir oyun' olarak görmekten vazgeçmeye çağırıyorum. Sağduyu, samimiyet ve aklıselimle hareket edildiğinde, herkesin hakkını koruyan, kazan-kazan temelli bir formül bulabileceğimize inanıyorum.

 

 

Independent Türkçe, AA, Reuters

 

DAHA FAZLA HABER OKU