Davutoğlu: Asgari ücret net 3 bin 300 olarak belirlenmelidir

Gelecek Parisi lideri Davutoğlu "AK Parti-MHP koalisyonu üç yılda yoksulluğu milletimizin yaşam biçimi haline getirmiştir" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, esnafların yaşadığı zorluklar ve açıklanacak olan yeni asgari ücretle ilgili görüş ve düşüncelerini açıkladı.

Konuşmasında çalışma çağındaki her 10 kişiden 3’ünün işsiz olduğunu belirten Davutoğlu, "Sofra küçülürken sofraya oturanlar artıyor. Türkiye’nin en önemli ekonomik sorunu işsizlik ve gelir dağılımındaki bozulmadır. AK Parti-MHP koalisyonu ülkemizi üç yılda yoksulluğu milletimizin yaşam biçimi haline getirmiştir" diye konuştu.

"Asgari ücret” net 3,300 TL” olarak belirlenmelidir

Asgari ücret tutarı için tüm vergi, prim ve diğer yüklerin devlet tarafından yüklenilmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, "Bundan sonra vatandaşın cebine doğrudan girmesi gereken Asgari ücret net 3,300 TL” olarak belirlenmelidir" dedi.

Önerilerini sıraladı

Davutoğlu konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

Asgari ücretin net ödenebilmesi için işçinin yükünün kaldırılması, bütçe imkanları çerçevesinde mümkündür. Bütçe üzerindeki net yükü milli gelirin %1’ini aşmayacak bu tasarrufun yapılabileceği kalemleri eğer isterlerse tek tek kendilerine verebiliriz.

Esnafın kira, elektrik, su, doğalgaz gibi genel giderlerinin yarısı salgın süresi sonuna kadar devlet tarafından üstlenilmeli, yarısı için de 1 yıl ödemesiz ve faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır.

Geliri olmayan işletmelerin tüm vergi ve sigorta yükümlülükleri salgını sürecinin bitimine kadar durdurulmalıdır.

Salgın süreci kapsamında SGK prim ödemesi tahakkuk ettirilmemiş̧ çalışanlar için emekliliğine ilişkin sigorta priminin devlet desteğine alınması ile emeklilikte gün kaybının önüne geçilmelidir.

Maliye e-haciz işlemini 1 yıl boyunca uygulamamalıdır. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamındaki alacaklara ilişkin icra takipleri de durdurulmalıdır.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU