Almanya Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Parlamentosu, Aleviliği bir inanç olarak tanımaya hazırlanıyor

AABF Başkanı Hüseyin Mat, "Alevilerin böylece dünya tarihinde ilk defa en üst seviyeden tanınmış olacak" derken ADF Başkanı Celal Fırat, "Gelişme, Alevi tarihinde yeni sayfa" dedi

Almanya'da bir eyalet parlemantosu Aleviliği resmi olarak bir inanç topluluğu olarak kabul edecek / Fotoğraf: Hacıbektaş Belediyesi

Almanya'da Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Parlamentosu, 10 Aralık Perşembe günü Türkiye'yi de ilgilendiren bir gündemle toplanacak.

Parlamentonun gündeminde Alevilik ve Aleviler var. Almanya, Türkiye dışında en çok Alevi'nin yaşadığı ülke.

Almanya'da yaşayan 4 milyona yakın Türk vatandaşının veya kökenlinin yaklaşık 1 milyon civarında bölümünün Alevi inancına bağlı olduğu tahmin ediliyor.

Bundan dolayı Almanya'da kimi eyaletlerde isteğe bağlı olarak Aleviliğin okullarda seçmeli ders olarak okutulması yıllardır süren bir uygulama..

hüseyinmat.jpg
Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Hüseyin Mat, alınan kararın onaylandığını başka eyaletlerinde benzer kararları alabileceğini ifade etti /  Fotoğraf: pirha.net

 

"Dünya tarihinde ilk defa Aleviler, en üst seviyeden tanınmış olacak"

Son gelişmenin içeriğini öğrenmek üzere Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Hüseyin Mat ile görüştük.

Mat, 10 Aralık günü Kuzey Ren Vestelya Eyaleti Parlamentosu'nun eyalet bakanlar kurulu tarafından önerilen, eyalet başbakanı olarak da onaylanan Alevilerin bir inanç topluluğu olarak kabulü kararını görüşeceğini belirterek, "Bu bir oylama olmayacak. Alınan karar parlamentoda okunacak. Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiş olacak" dedi.

Söz konusu kararı "Dünya tarihinde ilk defa Aleviler yaşadıkları bir ülkede bir inanç toplumu olarak en üst seviyeden tanınmış olacak" diye tanımlayan Mat, sözlerini şöyle tamamladı:

Bu karar zamanla diğer eyaletlerce de kabul edilecektir. Diğer dinler hangi hakka sahip oluyorsa bizler de aynı hakka sahip olmuş olacağız. Haklarımız devlet güvencesine alınmış olacak.

450416-595721774.jpg
Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF) Başkanı Celal Fırat, kabul edilecek yeni kararlar Alevilik için yeni bir sayfa açılacağını söyledi / Fotoğraf: pirha.net

 

"10 Aralık, Alevi tarihinde yeni bir sayfa"

Söz konusu gelişmeyi, "10 Aralık 2020 tarihinde Alevi tarihinde yeni bir sayfa, yeni bir aşama olacak. Bu kazanımı basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuracağız" diyerek Twitter hesabından duyuran Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF) Başkanı Celal Fırat da sorumuz üzerine şöyle konuştu:

 

"Darısı Türkiye'nin başına"

Başka ülkelerde yaşayan Alevilerin kazanımları bizi mutlu ediyor. Umut ediyorum ki Türkiye'de de  Alevilerin hak ve talepleri yerine gelsin. Ama herkesi aynı potanın içinde eritmek isteyen bir mantık bir zihniyetle karşı karşıyayız. İnsanların inançlarından, dillerinden, kültürlerinden ötekileştirmediği bir ülke özlemini duyuyoruz. Darısı Türkiye'nin başına diyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU