Hukuk reformu için de 'bilim kurulu' oluşturulması gündemde

Hukuk reformu için iş dünyası ile görüşme turları devam ederken, çalışmalar için bir bilim kurulu oluşturulması gündeme geldi

Lütfi Elvan ve Abdülhamit Gül, iş dünyası ile görüşmeler kapsamında son olarak MÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleriyle görüşmüştü / Fotoğraf: AA

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın iş dünyası ve diğer sivil toplum örgütleri ile başlattığı hukuk reformu görüş alışverişi devam ediyor.

Dünya gazetesinin haberine göre, toplantılar sonucunda reform alanlarında daha önce denenmiş olan kurul oluşturulması gündeme geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türk Ticaret Kanunu’nun yenilenmesi sürecinde ilgili çalışmalar, Devlet Bakanlığı’nın da desteğiyle Adalet Bakanlığı tarafından yürütülmüştü. Adalet Bakanlığı'nın gözetiminde oluşturulan Bilim Komisyonu, üniversite öğretim üyeleri, yüksek yargı mensupları, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası temsilcilerinden oluşmuştu.

Bu kurulun hazırladığı Türk Ticaret Kanunu, 1957’den sonra köklü olarak yenilenmişti.

Dünya muhabiri Mehmet Kaya’nın edindiği bilgilere göre iş dünyası ile görüşmelerde sadece ekonomik hayatı değil, kamu-özel alan ilişkilerini de düzenleyen geniş kapsamlı reform talepleri oldu.

Adalet Bakanlığı’nın cumhurbaşkanı tarafından açıklanan hukuk reform stratejisindeki temel çerçeve ile talep edilenler arasında örtüşmeler gözlemlediği de vurgulandı.

Reform talebinin bütün kesimlerce dile getirilmesi nedeniyle yazım aşamasında Türk Ticaret Kanunu'nun yenilenmesi döneminde kullanılan komisyon yönteminin kullanılabileceği, böylece tarafların tam katılımının sağlanmasının söz konusu olacağı değerlendirildi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, reform çalışmaları kapsamında özel sektörün görüşlerini almak için; TÜSİAD, MÜSİAD, TOBB ile toplantılar yapmıştı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurul (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) de iki bakanın görüşme listesinde bulunuyor.

Öte yandan çeşitli kesimler ise reform için görüşmelerin sadece işveren temsilcileri ile yapılmasının yeterli olmayacağını ve sendikaların da sürece dahil edilmesi gerektiği çağrısı yapıyor.

 

Independent Türkçe, Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU