Ev sinemasında bu hafta: Bir fiyaskonun perde arkası; Felaket Sanatçı

The Room'un çekim sürecine odaklanan bu film, Hollywood'taki ajanslara ve yapımcılara kafa tutarak kendi filmini yapmaya girişen sinema sevdalısı Tommy Wiseau'nun tuhaflıklarla dolu traji-komik hikayesini anlatıyor

Altı milyon dolarlık bütçeyle ve üstelik tamamen kişisel bir finansal kaynakla çekilmiş bir film düşünün.

Fakat bu öyle bir film ki yüksek yapım bütçesine rağmen vizyona girdiği dönemde kendisine tek bir salonda gösterim imkânı bulup sadece 1800 dolar civarında bir gişe hasılatı elde etsin.

Bu da yetmezmiş gibi "21'nci yüzyılın en kötü filmi" olarak dünya sinema tarihinin kayıtlarına geçsin.

Sinefiller eminim "tüm zamanların en kötü filmi" dediğimde, bunun hangi film olduğunu şıp diye anlamıştır.

Evet, bu haftanın yazı konusu; artık gece yarısı sinema kuşakları içinde klasikleşen ve on yedi yıl sonra bile popülerliğini koruyarak yıllar içinde bir kült film haline dönüşen 2003 yapım "The Room" ve elbette bu filmin gizemli yaratıcısı "Tommy Wiseau".


Bir fiyaskonun perde arkası; Felaket Sanatçı

Yönetmen: James Franco / Oyuncular: Dave Franco, James Franco, Seth Rogen, Ari Graynor, Alison Brie, Jacki Weaver, Paul Scheer, Zac Efron, Josh Hutcherson, June Diane Raphael, Megan Mullally, Jason Mantzoukas, Andrew Santino, Nathan Fielder, Joe Mande, Sharon Stone, John Early, Melanie Griffith, Hannibal Buress, Charlyne Yi, Jessie Ennis, Peter Gilroy, Lauren Ash, Karen Macarah, Sugar Lyn Beard, Bob Odenkirk, Brian Huskey, Megan Ferguson, Randall Park, Steven Liu, Tommy Wiseau, Casey Wilson, Jerrod Carmichael, Xosha Roquemore, Kelly Oxford, Kether Donohue, Jeffrey C. Goodell, Dree Hemingway, Angelyne, Tom Franco, Zoey Deutch, Ike Barinholtz, Kevin Smith, Keegan-Michael Key, Adam Scott, Danny McBride, Kristen Bell, J.J. Abrams, Lizzy Caplan / Süre: 104 dakika
 


Bilenler için hatırlatmak, bilmeyenler için özetlemek gerekirse; "The Room" mükemmel bir adamın bir ilişki sarmalında gün be gün psikolojik olarak çöküşünü ve nihayetinde yok oluşunu anlatan dramatik fakat bana göre deneysel bir film.

Şu an filme dair spoiler verdiğimi düşünmeyin; zira hiçbir spoiler bu filmdeki sürrealizmi ve sürprizleri bozamaz, hatta seyretmeden bu eleştirileri anlamanızı sağlayamaz.
 


Filmde Tommy Wiseau'nun hayat verdiği Johnny karakteri evlilik planları yaptığı nişanlısı Lisa'yla birlikte San Francisco'da yaşayan bir bankacıdır.

Johnny öyle biridir ki; işinde çok başarılıdır ve iş zekasıyla çalıştığı banka yöneticilerini etkilemekte, onlara farklı bir vizyon katmaktadır.
 


Onunla vakit geçirmek için can atan, birbirleri için her şeyi yapabilecek can dostu arkadaşları vardır.

Çevresi tarafından çok sevilir, kayınvalidesi tarafından takdir edilir, yetim bir çocuğun maddi ve manevi olarak sorumluluğunu üstlenmiştir, çocuk da onu babası gibi görmekte ve onu çok sevmektedir.


Alkol almaz, evinde vakit geçirmeyi sever ve her akşam eve dönerken nişanlısına demet demet güller, sürpriz hediyeler götürecek kadar nazik, düşünceli ve romantiktir.

Kısaca, Johnny kusursuz arkadaşlara, iyi bir mesleğe ve harika bir ilişkiye sahip, herkesin merkezinde olan eşsiz bir insandır.


Entrikalı ilişkiler

Diğer taraftan sevgilisi Lisa bir türlü terfi alamayan Johnny'e olan saygısını yitirmiş ve onunla olan ilişkisinden sıkılmıştır.

Ondan ayrılarak istediği hayatı yaşama yollarını düşünmeye başlamıştır.

Hayatına heyecan katmak için de Johnny'nin en yakın arkadaşı Mark'a göz koymuş ve onu ayartmayı başarmıştır.
 


Mark her ne kadar yaptığının doğru olmadığını ve bunun en yakın arkadaşına ihanet etmek olduğunu kabul etse de Lisa'nın onu baştan çıkaran tavırlarına karşı koyamamış ve kendini doludizgin yaşadıkları bir ilişkinin içinde bulmuştur.

Fakat Johnny o kadar iyi niyetlidir ki insanların onun arkasından çevirdiği işleri fark edemeyecek kadar herkesten emindir.

Ta ki bir gün tesadüfen Lisa'nın annesiyle konuşmasına kulak misafiri olana kadar.

Sonrasında ise deşifre olan entrikalar yumağında film ilerleyip gidiyor.
 


Yanlışlıklar komedisi

Velhasıl böyle anlatıldığında film bir konu bütünlüğünde ilerliyormuş gibi görünebilir, fakat neden çekildiği ve filme eklendiği belli olmayan sahneler, anlamsız diyaloglar, filmin devamlılığında bir yere bağlanmayan konuşmalar ve mantık hatalarıyla dolu senaryosuyla film gerçekten bir fiyaskodur.

Oyuncuların gereken ölçüden daha abartılı, aşırı jest ve söz vurgulamalarıyla tam manasıyla rol kesen performanslarıyla film yapım kurallarını alt üst eden "The Room", bir film nasıl yapılmaz konusunda emsal teşkil edecek niteliktedir.

Yani film o kadar kötüdür ki sanatsal ve sinemasal açıdan bir yere koyabilmek mümkün değildir.
 


Ancak filmin büyüsü de burada; tüm bu anlamsızlıklar ve saçmalıklar silsilesi bir yanlışlıklar komedisi misali kazara filmi eğlenceli kılıyor.

Kazara diyorum; çünkü Tommy Wiseau her ne kadar sonradan fikrini değiştirse de onun başlangıçtaki amacı insanları kahkahaya boğan bir komedi filmi çekmek değildir.

Fakat film o kadar saçmalıklarla dolu ki gülmemeye kararlıysanız dahi kendinizi tutamıyorsunuz.
 

 

Bir fiyaskonun perde arkası

Şimdi neden 17 yıl önce çekilmiş bir filmden şu an bahsettiğimi merak ediyor olabilirsiniz.

Esas mevzu şu; James Franco, Tom Bissell'in "The Disaster Artist: My Life Inside The Room, the Greatest Bad Movie Ever Made" adlı kitabından uyarlayarak "Felaket Sanatçısı (The Disaster Artist)" isimli filmin yönetmen koltuğuna oturur ve aynı zamanda bu filmin başrolünü üstlenir.
 


The Room'un çekim sürecine odaklanan bu film, Hollywood'taki ajanslara ve yapımcılara kafa tutarak kendi filmini yapmaya girişen sinema sevdalısı Tommy Wiseau'nun tuhaflıklarla dolu traji-komik hikayesini anlatıyor.
 


Tüm deneyimsizliğine rağmen yeteneklerini ortaya çıkardığı bir film yaptığını düşünen bir adamın bu filmi yapma kararındaki sebepleri gösteriyor.
 


Yıllar içinde insanların bir fetişe dönüştürdüğü filmin arka mutfağında yaşananları gün yüzüne çıkaran "Felaket Sanatçısı" insanların kafasındaki "peki, ama neden?" sorusuna da bir bakıma cevap veriyor.
 


James Franco'nun her ne kadar ilk bakışta "The Room" filmini tekrar ısıtıp önümüze getirdiğini düşünsem de sonradan aslında bu defa alaycı bir gülüş ile filmi seyretmek yerine Tommy Wiseau'nun gerekçelerini anlayarak onunla empati kurmamı sağladı.
 


Bu kapsamda baktığımda film; gizemli geçmişi ve karmaşık karakteristik özelliğiyle herkes tarafından dışlanmış olan Wiseau'nun hayalperest bir insanın macerasından ziyade megaloman ve diktatörvari birinin yarı otobiyografik bir film ile kendisini ispat etmek, hayallerini gerçekleştirmek ve varoluşunu anlamlı hale getirmek istediğini görmemi sağladı.
 


Wiseau, Marlon Brando'nun Stella için ağıt yaktığı bir duyarlılıktayken ve birbiri ardına Shakespeare sonelerini sıralayabilecek bir birikimi varken onun ancak Drakula, Frankenstein ya da Caliban gibi kötü rollerde oynayabileceğini düşünen otoriterlere boyun eğmeme isteğini anlayabiliyorum.
 


James Franco'nun neden bu projeye ilgi duyduğunu da görmek kolay, çünkü belli ki Franco da Wiseau gibi sınırları aşmayı seven bir sanatçı.
 


Her ikisi de mantık çerçevesinde hareket etmek yerine hırs ve azimle yol almayı seviyor.
 


Ayrıca James Franco'nun belki de kariyerindeki en önemli projesi olan filmdeki kusursuz performansı da kesinlikle övgüyü hak ediyor.
 


Oyuncunun sadece "aha ha ha ha" şeklindeki gülüşü bile bu övgüyü almasında yeter de artar…
 


Bu rol James Franco'ya 75. Altın Küre'de aldığı övgü ve ödülün yanı sıra Gotham Ödülleri'nde de En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü, San Sebastián'da ise En İyi Film Ödülü'nü kazandırır.
 


Bu filmi ben 17. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'nde seyretme imkanı bulmuştum.
 


Bu hafta sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle BluTV'nin içeriklerini geçici bir süreliğine ücretsiz olarak açtığı zengin film arşivinde bu filmi görünce mutlaka size tavsiye etmeliyim diye düşündüm.
 


BluTV'nin birbirinden güzel yapımlara yer verdiği programında kaybolacağınız bu hafta sonunda ne yapın edin bence bu filmi de araya sıkıştırmayı ihmal etmeyin.
 


Hatta bu filmden önce "The Room" adlı orijinal filmi seyredin ve sonrasında bu yeniden çekim ile James Franco'nun performansını bir de kendiniz kaşılaştırın.
 

 

Haftanın diğer filmleri

9 Kere Leyla

Yönetmen: Ezel Akay / Oyuncular: Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Elçin Sangu, Fırat Tanış, Alican Yücesoy, İhsan Ceylan, Hakan Eke, Emre Kıvılcım, Zafer Şahin, Bimen Zartar / Süre: 112 dakika
 


Bir evlilik, iki aşk, üç bela, Dokuz kere Leyla…

Geçen mart ayında sinemalarda gösterimi planlanan fakat Kovid-19 salgınının ilerlemesiyle birlikte vizyonu ertelenen 9 Kere Leyla'nın Netflix ile yapılan anlaşma sonucu çevrim içi gösterimleri başlıyor.

Netflix'in Türk Yapımı Yerli Filmler kuşağında bu hafta gösterime giren, kara mizah türündeki 9 Kere Leyla adlı film; zengin bir iş insanı olan Adem'in, genç sevgilisi Nergis ile birlikte olabilmek için eşi Leyla'dan ayrılmaya çalışmasını ve ayrılmakta ayak direyen eşine karşı denediği birbirinden başarısız dokuz öldürme girişimini konu ediniyor.

Kendisi dokuz sene sonra olduğunu söylese de aralarda çektiği ortak yapım bir film ve belgeseli saymazsak Ezel Akay'ın uzun metrajlı bir proje için 11 yıl aradan sonra yeniden yönetmen koltuğuna oturduğu filmde; Leyla ve Adem'in yıllardır mutlu giden bir evliliği varsa da aralarında hiçbir heyecanın kalmadığını ve bu yüzden evliliklerinin de çıkmaza girdiğini düşünen Adem, kalbini titreten genç ve güzeller güzeli sevgilisi Nergis uğruna 20 yıllık karısı Leyla'dan boşanmayı kafasına koymuştur.

Bu süre içinde Adem'in Leyla ile olan evliliği doğal yollarla bir türlü sona ermediği için bu durum, onun Nergis ile olan yasak aşkını da iyice içinden çıkılmaz bir hale sokmuştur.

Ancak Adem'in aklını başından alan Nergis'in de kurduğu tek kişilik dünyadan başka bir hayata geçmeye pek niyeti yoktur.

Üstelik, zavallı Adem'in tek derdi aşk hayatı da değildir; bir taraftan elindeki antik yazmaları almak isteyen karanlık Mahdum beyin, bir taraftan da kendisini deli gibi kıskanan beceriksiz avukatı Haris'in başına açtıkları dertlerle uğraşmak zorundadır.


André ve Zeytin Ağacı

Yönetmen: Josiah Ng / Oyuncular: André Chiang / Süre: 104 dakika
 


Netflix'in Belgeseller kuşağında 8 Aralık'ta gösterime girmesi beklenen André and His Olive Tree adlı film; Tayvan'ın ilk Michelin yıldızlı şefi ve restoran sahibi André Chiang'i kadrajına alıyor.

Singapur'da Restaurant André ve Taipei'de RAW adlı restoranların sahibi olarak ünlenen şef André'nin "Oktafelsefe" adını verdiği kendine has yemek pişirme yöntemi, Singapurlu yönetmen Josiah Ng tarafından ekranlara taşınıyor.

İki yıllık bir süre zarfında çekilen belgesel, 2018'in Sevgililer Günü'nde Restaurant André'nin kapandığının duyurulduğu duygusal anlardan başlayarak André'nin hayatında dönüm noktası olan olayları konu alıyor.

Film ayrıca ünlü şefin çocuksu merakını ve harika tatların peşine neden düşmekten asla vazgeçmediğini de gözler önüne seriyor.

Ünlü şef için bu yolculuk, Endonezyalı-Çinli olan büyükannesinin Tayvan usulü tuzlu suda pişmiş tavuklu kreplerden yaptığı, kendisi için huzur dolu bir çocukluk anısı olan Telor Belado ile başlıyor ve bu macera coğrafi sınırları aşarak nostaljik ve aynı zamanda egzotik duyulara hitap eden bir deneyime dönüşüyor.

Kendine has tarzı ve ustalığıyla tüm dünyayı ve lezzet avcılarını büyüleyen ve kendisinden "Mutfak Filozofu" olarak övgüyle bahsedilen şef André, bu filmle birlikte, zihnindeki ilk tatmin hissiyatına geri dönerek dünyayı bu masum duyularla yeniden keşfetmesine imkân veren bir düşünceye ya da daha basit bir deyişle "özüne" geri dönmek için sonsuz bir arayışta olan tarafını da seyirciye göstermeyi amaçlıyor.


Ava

Yönetmen: Tate Taylor / Oyuncular: Jessica Chastain, John Malkovich, Common, Geena Davis, Jess Weixler, Ioan Gruffudd, Diana Silvers, Joan Chen, Colin Farrell, Efka Kvaraciejus, Christopher J. Domig, Michel Muller, Dieter Riesle, Aramis Merlin, Michael Guarnera, Bruce-Robert Serafin, Jeff Bellin, Martin Lee, Constantin Tripes, Ronald Woodhead, Simonne Stern, Steve Gagliastro, Nadezhda Russo, Joe Sobalo Jr., Catherine Virginia Patterson / Süre: 96 dakika
 


Netflix'in Aksiyon Gerilim Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Ava adlı film; güzelliğinin ardında büyük bir sır saklayan ve göründüğünden çok daha tehlikeli biri olan bir kadın suikastçının başından geçenleri anlatıyor.

Kendine has güzelliğiyle dikkat çekici bir kadın olan Ava'nın ona bakanlardan sakladığı başka bir yüzü daha vardır; o aslında bir suikastçıdır.

Para karşılığında suikastlar düzenleyen genç kadın, yüksek profilli, iyi para getiren işler için bütün dünyayı dolaşarak cinayetler işlemektedir.

Yaşam tarzı şu an için ona iyi getiriler sağlamıştır ancak aldığı son işle birlikte her şey değişecektir.

Gizli bir organizasyona bağlı bir suikastçı olarak çalışan Ava'nın yöntemleri, her ne kadar işinin son derece ehli olsa da ters giden bir görev sonrası organizasyon içerisinde sorgulanmaya başlayınca artık yalnızca bir avcı değil, hayatta kalmaya çalışan bir av konumuna gelir ve Ava artık bütün yeteneklerini hayatta kalabilmek için kullanmak zorunda kalır.

John Wick'in izinden gittiği hissedilen filmde Ava karakterine Jessica Chastain hayat veriyor, yönetmen koltuğunda ise Duyguların Rengi (The Hep, 2011) ve Trendeki Kız (The Girl on the Train, 2016) filmlerinden hatırlayacağınız Tate Taylor oturuyor.

Senaryosunda Matthew Newton'ın imzasının bulunduğu filmin kadrosunda ise Colin Farrell, John Malkovich, Falk Hentschel, Diana Silvers, Geena Davis gibi isimler yer alıyor.


Claus Ailesi

Yönetmen: Matthias Temmermans / Oyuncular: Jan Decleir, Mo Bakker, Stefaan Degand, Eva van der Gucht, Bracha van Doesburgh, Sien Eggers, Josje Huisman, Renée Soutendijk, Pommelien Thijs, Wim Willaert, Issam Dakka, Tom De Beckker, Mieke De Groote, Janne Desmet, Amber Metdepenningen, Carly Wijs / Süre: 96 dakika
 


Netflix'in Hollanda Yapımı Çocuk ve Aile Filmleri kuşağında 7 Aralık'ta gösterime girmesi beklenen De Familie Claus (The Claus Family) adlı film; adından da anlaşılacağı gibi Claus ailesini kadraja alıyor.

Genç Jules Claus babası öldüğünden beri Noel'i kutlamaya olan tüm ilgisini kaybetmiştir.

Kendine göre gerekçelerle Noel'den hoşlanmayan ve yılın bu dönemi ona bir şey ifade etmediği için bu tatili hiç sevmeyen Jules, "yılın en güzel zamanı" denen bu günlerde herkes coşkuyla eğlenirken onun içinden hiçbir şey yapmak gelmiyordur.

Ama yine de Jules, annesi işteyken büyükbabasının oyuncak dükkanında vakit geçirmekten pek şikâyet etmiyordur.

Jules, bir gün bu oyuncak dükkanından onu dünyanın en uzak köşelerine özel bir yolla götürebilecek sihirli bir kar küresi bulur ve bu kürenin onu çıkardığı yolculuk esnasında büyükbabasının gerçek Noel Baba olduğunu keşfeder.

Tam da ailesinin yıllardır kendisinden sakladığı bu büyülü gerçeği sindirmeye çalışırken büyükbabası aniden hastalanınca Jules, Noel'i kurtarmak için tek umut olduğunu anlar ve büyükbabasına yardım etmeye karar verir.

Ancak Noel neşesini dünyaya yaymak için işin başına geçmeden önce Jules'in yılın bu en güzel zamanını yeniden sevmeyi öğrenmesi gerekir.


Emicida: Sarı

Yönetmen: Fred Ouro Preto / Oyuncular: Emicida / Süre: 89 dakika
 


Eski bir Yoruba deyişi şöyle dermiş;

Eshu bugün attığı taşla dün bir kuşu öldürdü.


İşte bu atasözü Emicida'nın söylediğine göre tam da bu dünyada yapmaya çalıştığı şeyi özetliyordur.

Netflix'in Brezilya Yapımı Müzikal Belgeseller kuşağında 8 Aralık'ta gösterime girmesi beklenen Emicida: AmarElo - É Tudo Pra Ontem (It's All For Yesterday) adlı bu film; aktivist bir rapçi olan Emicida'nın ön yargıyı birçok farklı olasılığa dönüştürmeye çalıştığı AmarElo projesinin yaratıcı sürecini ve stüdyodaki kayıt aşamasını konu alıyor.

Belgesel, Brezilya'nın son 100 yıldaki siyahi kültürünün hikâyesini Emicida'nın 2019'da São Paulo Belediye Tiyatrosu'nda verdiği konserin sahne arkasında yaşananlar üzerinden anlatıyor.

LAB Fantasma tarafından hayata geçirilen, yapımcılığını Evandro Fióti'nin ve yönetmenliğini Fred Ouro Preto'nun üstlendiği belgesel; Gilberto Gil, Mateus Aleluia, Zeca Pagodinho ve Pabllo Vittar gibi Brezilya'nın ünlü simalarıyla yapılmış özel röportajları da içeriyor.

Ayrıca belgeselin anlatısı, sahne arkası görüntüler ve çeşitli animasyonlarla destekleniyor.


Kaptan Düşükdon Mega Neşeliol'lar

Yönetmen: DreamWorks Animation Studios / Oyuncular: Nat Faxon, Ramone Hamilton, Jay Gragnani, David Koechner, Laraine Newman, Patty Mattson, Sean Astin, Peter Hastings, Jorge Diaz, Erica Luttrell, Dayci Brookshire, Evan Kishiyama, Brennan Murray, Trevor Devall, Phil LaMarr, Nolan North, Todd Grimes / Süre: 45 dakika
 


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Çocuk ve Aile Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Captain Underpants: Mega Blissmas adlı bu özel animasyonda; George ve Harold'ın yılın en sevdikleri zamanı olan Noel'le ilgili artık şimdiki zamana hitap etmeyen geleneklerden birkaçını değiştirmek için geçmişe gitmesiyle Noel oldukça tuhaf bir hal alır.

George ve Harold Noel'i çok seviyorlardır, ancak, aynı zamanda bazı değişikliklerle Noel'e bir yenilik kazandırmanın vakti geldiğini de düşünüyorlardır.

Bu yüzden bu tatil ritüellerini biraz geliştirmek üzere Noel'in yeni versiyonuyla ilgili akıllarından geçenleri hayata geçirmek için önce bununla ilgili bir çizgi roman yaparlar: BLISSMAS.

Bu çizgi romanda bahsettikleri üzere; Noel'de kırmızı fiyonklar yerine lazer şovları, çirkin kazaklar yerine havalı pelerinler, ağaçları süslemek yerine ağaç robotların yaratılması zamanın ruhuna daha uygun görünüyordur.

Çocuklar bir çizgi romana dönüştürdükleri bu fikirleriyle Noel'e yeni bir ruh katabilmek ve zamanda geri giderek bu fikirlerini hayata geçirebilmek için Noel Baba'yı ikna etmeleri gerekiyordur.

Bu amaçla, arkalarını kollamak için onlara katılan Kaptan Düşükdon'un da yardımıyla gerçekleşen geçmiş zaman yolculuğundan başarıyla geri dönen George ve Harold, şimdiki zamana geri döndüklerinde planlarının umdukları gibi işlemediğini görürler.

İşin en kötüsü de Noel gerçek anlamını sonsuza dek yitirmeden Noel Baba'nın geçmişi hatırlamasına ve her şeyi eski haline döndürmesi için ona yardım etmeleri için ikilinin önünde artık az bir zaman kalmıştır.


Komik Çocuk

Yönetmen: Deepa Mehta / Oyuncular: Agam Darshi, Ali Kazmi, Nimmi Harasgama, Seema Biswas, Shivantha Wijesinha, Arush Nand, Peter Cockett, Brandon Ingram, Ruvin De Silva, Orlando Giraldo, David Hamilton, Rehan Mudannayake, Pavithra Wickramasinghe, Brandon Ingram, Arun Welandawe-Prematilleke, Prasad Pereira, Arjun Wignaraja, Tracy Holsinger, Mandy Mudannayake, Rithmaka Karunadhara, Liz Gruszka, Amar Fernando, Hidaayath Hazeer, Chalin Manuranga, Maithili Venkataraman, The Workshop Players, Bandhuka Ravindra Ellawala Premawardhana, Jhehan Aloysius, Nandun Dissanayake, Pahandi Nethara, Shimalka Perera, Francisca Mudannayake, Chavika Samaraweera, Ashok Ferrey, Nara Ethirveerasingam, Ruchith Ranasinghe, Leah Sadini Jayagoda, Thenaya Senarie Geeganage, Armugham Thiyagaraja, Avlok Wignaraja, Siddeek Mohamed, Priya Ranasinghe, Dhara Gunawardene, Aksshana Kanageswaran, Dmitri Gunatilake, W. Jayasiri, Kusheiya Anagi, David McKinnon, Surein De S. Wijeyeratne, Dinusha Nihara, Vidur Bharatram, D. M. Jayasooriya, Anuga Wijesinghe, Medeesha Anuththara, Kamalasiri Mohan Kumar, Serayah Welihindha, Kanishka Ranabahu, Charindrika Weerasinghe, Rajith Rubesinghe, Dayawanse Ranaweera, Vamsi Krishna, Paul Perera, Vehara Abeygunawardane, K. D. Christine Dona, Pathmakumarie Kukapalan, Araina Nand, Nadeepa Ranasinghe, Dhanushka Dias, Kaif Sally, H. S. Asmi, Melanie Samsudeen, Flame, Victoria Walker, Nethaya Hewgamage, Lalith Felix / Süre: 109 dakika
 


Netflix'in Dramalar kuşağında 10 Aralık'ta gösterime girmesi beklenen ve Shyam Selvadurai'nin aynı adlı çok satan ödüllü romanından uyarlanan Funny Boy adlı film; iç savaşa kadar giden çalkantılı Tamil-Singala çatışması sırasında Sri Lanka'da genç bir çocuğun cinsel uyanışını konu alıyor.

Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da çekilen film, kanlı ve uzun soluklu bir iç savaşın ortasında geçen hikayesinin merkezinde yer alan Arjie'nin çocukluğundan ergenliğine doğru uzanan sürecini siyasi gerilimlerle desteklerken böylesi bir ortamda filizlenen bir aşkın gücünü seyirciye aktarıyor.

Ailesi tarafından cinsel yönelimi onaylanmayan ve tavırları çevresindekiler tarafından "komik" olarak nitelendirilen bir çocuğun varoluş mücadelesi, birçok yönden bugün yaşadığımız bölücülük zamanlarını yansıtıyor.

93. Akademi Ödülleri'nin En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film kategorisi için Kanada'nın aday gösterdiği film, adaletli bir toplum ve insanlık için de bir ses olmaya çabalıyor.


Mank

Yönetmen: David Fincher / Oyuncular: Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily Collins, Tom Pelphrey, Arliss Howard, Tuppence Middleton, Monika Gossmann, Joseph Cross, Sam Troughton, Toby Leonard Moore, Tom Burke, Charles Dance, Ferdinand Kingsley, Jamie McShane, Jack Romano, Adam Shapiro, John Churchill, Jeff Harms, Derek Petropolis, Sean Persaud, Paul Fox, Tom Simmons, Nick Job, Colin Ward, Cooper Tomlinson, Julie Collis, Arlo Mertz, Craig Welzbacher, Jessie Cohen, Desiree Louise, Amie Farrell, Ian Boyd, Jay Villwock, Lou George, John Lee Ames, Bill Nye, Richmond Arquette, David Lee Smith, Mario Di Donato, James Patrick Duffy, Flo Lawrence, Sebastian Faure, Randy Davison, Christian Prentice, Leven Rambin, Rick Pasqualone, Gary Teitelbaum, Eden Wattez, Roslyn Cohn, Mark Fite, John Patrick Jordan, Ben Mankiewicz, Natalie Denise Sperl, Brian Michael Jones, Camille Montgomery, Craig Robert Young, Paul Carafotes, Anne Beyer, Joey Hagler, Sean Donnellan, Stewart Skelton, Malachi Rivers, Keith Barber, Kaytlin Borgen, Madison West, Elvy, Ali Axelrad, Adrienne Evans, Dana Lyn Baron / Süre: 131 dakika
 


Netflix'in Gerçek Hayattan Uyarlanan Dramalar kuşağında bu hafta gösterime giren ve bu yılın en merak edilen yapımlarından olan Mank; tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak gösterilmesine rağmen vizyona girdiğinde karışık tepkiler alan ve daha çok fırtınalı yapım aşamasıyla konuşulan Yurttaş Kane (Citizen Kane)'in senaristi Herman J. Mankiewicz'in senaryoyu tasarladığı ve yazdığı süreçte yaşadıklarını anlatıyor.

Bir insanın koskoca hayatını iki saate sığdırmak mümkün olmasa da David Fincher'ın 2003 yılında vefat eden babası Jack Fincher'ın ölmeden önce senaryosunu tamamladığı bu filmle, seyircinin Oscar ödüllü senaristin hayatına şahitlik edeceği bir seyir ortaya koymaya çalışıyor.

1930'ların Hollywood'unda geçen ve usta oyuncu Gary Oldman'ın Herman J. Mankiewicz'e hayat verdiği filmde yakınları tarafından Mank olarak çağrılan New Yorklu oyun yazarı ve tiyatro eleştirmeni tüm bu işleri bırakıp Orson Welles için Yurttaş Kane filminin senaryosunu yazmaya başladığı dönemde ölümüne içki içmesi, kumar bağımlılığı ve platonik ilişkilerindeki ihanetleri onun bu yazım sürecini de etkilemeye başlıyor.

Nihayetinde senaryoyu tamamlayıp teslim ettikten sonra, onun yazdıklarını biraz karmaşık, zamanda yapılan parçalı sıçramaları da kurtlu fasulye gibi olduğunu düşünenler Mank'in bir soytarı mı yoksa dahi mi olduğuna karar veremiyorlarsa da bu senaryo ile tüm bu ilişkiler sarmalı bir şekilde insanların onun zihnine doğru bir yolculuğa çıktıkları bir sürece dönüşüyor.


Mighty Express: Noel Macerası

Yönetmen: Clint Butler / Oyuncular: Meesha Contreras, Gracen Daly, Jay Hatton, Zoe Hatz, Ian Ho, Evan LeFeuvre, Michela Luci, Tyler James Nathan, Annick Obonsawin, Leo Orgil, Dylan Schombing / Süre: 25 dakika
 


Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Mighty Express: A Mighty Christmas adlı bu özel animasyonda; yeni bir trenin katılımıyla Mighty Express ekibi, Noel Baba'nın hediyelerini dağıtmak ve Ray Şehri'ndeki tüm çocukların Noel'ini kurtarmak için kar fırtınasında çıktıkları macera dolu bir yolculuğu anlatıyor.

Ray Şehri'nde çok yakında tüm kasaba halkı büyük Noel partisi için şehrin merkezinde bir araya gelecek ve gecenin ilerleyen saatlerinde hediyeler getirecek olan Noel Baba'yı şenlikler eşliğinde karşılayacaklardır.

Ama öncesinde şehirdeki tüm çocukların Noel Baba'ya yazdıkları mektupların eksiksiz bir şekilde Kuzey Kutbu'ndaki atölyesinde hazırlık yapan Noel Baba'ya ulaştırılması gerekmektedir.

Bu özel iş için görevlendirilmiş olan şehrin en iyi posta dağıtım treni Mandy Mail zaman kaybetmeden yola çıkmak için acele etmektedir.

Ama Mandy Mail aceleyle yola çıkarken havaya uçuşarak dağılan mektupları fark etmeyince geride kalan mektupları yerine ulaştırma görevi Mighty Express ekibinin diğer üyelerine kalır, çünkü mektupların ulaştırılmaması demek o mektupları Noel Baba'ya yazan çocukların hediyesiz kalması demektir.

Mighty Express ekibi Mandy Mail'in ardından Kuzey Kutbu'na ulaşmışsalar da Noel Baba'nın son hediyeleri yapması için artık vakit çok geçtir.

Ayrıca bir diğer kriz konusu da çıkan kar fırtınası yüzünden Ren geyikleri uçamayacağı için Noel Baba'yı da istediği yerlere götüremeyecektir.

Ama tüm bu yaşananlar bir taraftan da Mighty Express ekibine Noel'in hediyelerden çok daha fazlası olduğunu öğretecektir.


Noel Çatışması

Yönetmen: Detlev Buck / Oyuncular: Kostja Ullmann, Alli Neumann, Sascha Alexander Gersak, Sophia Thomalla, Merlin Rose, Peter Kurth, Detlev Buck, Anika Mauer, Frederic Linkemann, Bernd Hölscher, Karsten Mielke, Malte Thomsen, Roman Schomburg, Jakob Schmidt, Steffen Scheumann, Dela Dabulamanzi, Eva Weißenborn, Emilia Nöth, Arthur Wichmann, Ian Köhler, Pambe Alphonse Petit, Mengstab Gebrelibanos, Titi Diop, Wenka von Mikulicz, Flake Lorenz / Süre: 105 dakika
 

 

Taşrada pek fazla bir şey olmaz, hatta insanlar birbiriyle bile pek konuşmaz. Ama bir şey olduğunda da herkes o olayı konuşur ve duymayan kimse kalmaz. Ve siz ölüp gidene kadar da kimse onu unutmaz.


Netflix'in Almanya Yapımı Filmler kuşağında bu hafta gösterime giren, kara komedi türündeki Wir können nicht anders (Christmas Crossfire) adlı filmde; bir adam bir cinayet teşebbüsünü önler ve öldürülmek istenen kişiyi katillerin elinden kurtararak onların hiddetinden birlikte kaçarlar, ama bu sırada yeni tanıştığı bir kadın da adamın peşi sıra iz sürerek onu aramaya başlar.

Edda ve Samuel henüz yeni tanışan iki sevgilidir.

Aşk dolu harika bir gecenin ardından Edda, babasının 60'ıncı doğum gününü kutlamak için Samuel'i bir Noel gezisi için beş yıldır ayak basmadığı köyüne gitmeye ikna eder, ancak bu gezi onları hiç bilmedikleri, neredeyse bomboş bir kasabaya götürür.

Karavanla çıktıkları bu seyahatlerinde, Samuel hiç bilmediği bu kasabanın ormanında genç bir adamın öldürülme teşebbüsüyle karşılaşır.

Samuel'in bu olayda hakemlik yapma girişimi, onu kurbanla birlikte ormandan kaçmak zorunda bırakır.

Bu olay sonrasında çift birbirinden kopar ve kendilerini kaybedecek hiçbir şeyi olmayan gözü dönmüş insanlarla, sevdiklerini korumak için kaybetmeyi asla göze alamayacak adamların arasında geçen bir kavganın ortasında bulurlar.

Edda ile Sam birbirine tekrar kavuştuğunda içine düştükleri bu kargaşadan sağ çıkabilmek için birlikte mücadele etmeye başlarlar.


Rose Adası'nın İnanılmaz Hikâyesi

Yönetmen: Sydney Sibilia / Oyuncular: Matilda De Angelis, Tom Wlaschiha, François Cluzet, Elio Germano, Luca Zingaretti, Fabrizio Bentivoglio, Fabrizio Rongione, Andrea Pennacchi, Christian Stamm, Federico Pacifici, Marco Pancrazi, Ascanio Balbo, Leonardo Lidi, Christian Ginepro, Roberto Caccavo, Violetta Zironi, Giulio Farnese, Gennaro Iaccarino, Marco Sincini, Vincent Frost, Luca Della Bianca, Ludovica Loda, Riccardo Marzi, Alberto Astorri, Joshua Takacs / Süre: 117 dakika
 


Netflix'in Gerçek Hayattan Uyarlanan İtalyan Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren L'incredibile storia dell'isola delle rose (Rose Island) adlı bu filmin samimi ve iyi hissettiren hikayesinde; idealist bir mühendis İtalya açıklarında kendi adasını inşa eder, ama adanın bağımsızlığını ilan ettiğinde hem dünyanın hem de İtalyan devletinin tüm dikkatini de üzerine çeker.

Yetenekli ancak yanlış anlaşılmış bir mühendis olan Giorgio, tam anlamıyla dibe vurmuştur; işinden kovulmuş, ailesiyle bağları kopmuş ve mühendislik sınavı için yaptığı bir prototip bir araçla şehirde sevgilisiyle dolaşırken yanlışlıkla her ikisinin de tutuklanmasına neden olan bir olayın ardından sevgilisi tarafından terk edilmiştir.

İtalyan toplumunun 1960'ların sonlarındaki katı kurallarından çok sıkılan Giorgio, diplerde süründüğü bu sıralarda, sevgilisinin tüm eleştirilerine inat imkânsız görünen bir plan yapar: Bu plan çerçevesinde, İtalyan karasularının dışında, denizin ortasında kendi kurallarıyla yaşayabileceği bir ada inşa edecektir.

Bu her ne kadar imkânsız bir şey gibi görünse de hayatında bir şeyleri değiştirmek istiyorsa bu riski almasının artık onun için kaçınılmaz olduğuna karar veren Giorgio, bir grup marjinal devrimcinin yardımıyla Rose Adası Cumhuriyeti kurmayı başarır, bağımsızlık ilan edilir ve Giorgio bu ülkenin başkanlığına atanır.

Ne var ki İtalya Başbakanı, Giorgio'nun idealist adasının İtalya'nın bir numaralı düşmanı olduğuna karar verince, bu ekibin değerleri ve dayanıklılığı zorlu bir sınavdan geçer ve iş Avrupa Konseyi'ne kadar sirayet eder.

Yönetmenliğini Sydney Sibilia'nın ve yapımcılığını Grøenlandia'nın üstlendiği Rose Adası'nın İnanılmaz Hikâyesi, isyankâr bir yönü olan olağanüstü eğlenceli bir drama.

Üstelik size inanılmaz gibi geliyorsa da gerçek bir hikâyeden esinlenerek uyarlandı.


Sahnedekilerin Annesi

Yönetmen: Thom Fitzgerald / Oyuncular: Jacki Weaver, Lucy Liu, Adrian Grenier, Mya Taylor, Allister MacDonald, Anthony Skordi, Oscar Moreno, Jackie Beat, Hugh Thompson, Lenore Zann, Eldon Thiele, Kris Cochrane, Kirstin Howell, Mauralea Austin, Calem MacDonald, Sofia Banzhaf, Vox Smith, Grayson Bermundo, Adrian Comeau, Murlane Carew, Garrett Baer, Tyson Thompson, Callum Dunphy, Lucus Popowich, Brian Stover / Süre: 93 dakika
 


Netflix'in Müzikal Dramalar kuşağında bu hafta gösterime giren Stage Mother adlı filmde; muhafazakâr bir kilise korosu yöneticisi, merhum oğlu öldükten sonra onun mirasını hayatta tutabilmek için San Francisco'da oğluna ait olan bir drag kulübünün yönetimini üstlenir.

Muhafazakâr bir kadın olan Maybelline, bir kilise korosunda direktörlük yapmaktadır.

Kendisinden farklı bir hayat tarzı olan oğlu ise, San Francisco'da bir drag kulüp işletmecisidir.

Bir gün oğlunun ölüm haberini alan Maybelline büyük bir yıkıma uğrar ve cenaze için San Francisco'ya giderek oğlunun mirasına sahip çıkmaya karar verir.

Böylelikle bilmediği bir dünyaya dahil olan Maybelline, kulübün iflas etmesini engellemek için harekete geçer.


Sakın Dinleme

Yönetmen: Ángel Gómez Hernández / Oyuncular: Rodolfo Sancho, Ana Fernández, Ramón Barea, Belén Fabra, Lucas Blas, Nerea Barros, Beatriz Arjona, José Bermúdez, José Luis Lozano, Rubén Corvo, Rosa Álvarez, Álvaro  Fontalba, Aitor Toro, Javier Botet, Viti Suárez, Peter Van Randen, Rosa de la Torre, Jorge Oubel, Ángel Gómez Rivero, Rae Varela, Alvaro Panadero / Süre: 97 dakika
 


Netflix'in İspanya Yapımı Doğaüstü Korku Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Voces (Don't Listen) adlı filmde; Daniel ailesiyle taşındığı yeni evde yaşadığı trajedinin ardından bir hayaletin yardım çağrısını duyar ve ünlü bir paranormal olay uzmanını bulmak için harekete geçer.

Geçmişteki travmalarından kurtulmak için her şeyi geride bırakarak yeni bir başlangıç yapmak isteyen Daniel, Sara ve dokuz yaşındaki oğulları Eric ile yeni bir eve taşınırlar.

Onların haberi yoktur ama taşındıkları evin kötü bir ünü vardır; mahallelerinde "seslerin evi" adıyla anılan bir eve taşınmışlardır.

Bunu ilk fark eden küçük oğulları Eric olacaktır fakat bir süre sonra evin havuzunda ailesi tarafından ölü bulunacaktır.

Daniel ve Sara bu olaydan sonra üzüntüden yıkılırlar ve bu evde daha fazla kalmak istemediklerini fark edip, evi satmaya karar verirler.

Bir süre sonra araları gerek yaşadıkları olaylardan gerek psikolojik durumlardan dolayı bozulur ve Sara evden gitmeye karar verir.

Daniel ona bir ses kaydı gönderir fakat ses kaydında ölen oğulları Eric'in sesi de duyulmaktadır.

Bu olaydan sonra Daniel bu tür doğaüstü ve paranormal olaylarda uzman olduğunu söyleyen German Redondo ile temasa geçer.

Senaryosunu Victor Gado ve Juan Moreno'nun kaleme aldığı filmin yönetmen koltuğunda İspanyol yönetmen Angel Gomez Hernandez oturuyor ve her zamanki gibi korku filmi konusundaki hünerleri ile seyircisine adeta şov yapıyor.


Sallabaşlar

Yönetmen: Kirk Wise / Oyuncular: Cher, Jennifer Coolidge, Hala Finley, Karen Fukuhara, Khary Payton, Julian Sands, Brenda Song, Luke Wilson / Süre: 82 dakika
 


Hepsi birbirinden cesur karakterlerin hicivlerle dolu maceraları ile neşeli vakit geçirmek isteyenler, hem komik hem de yürekleri ısıtan yepyeni bir animasyonun bu sevimli kahramanları ile gülmeye ve zıplamaya hazır olun.

İnsanların kendilerine hoyrat ve düşman olduğu, evcil hayvanların ise onları yok etmeye çalıştığı Bobbleheads bebeklerin kendilerine ait dünyasında her şey heyecan verici anlarla doludur.

Netflix'in Animasyonlar kuşağında 8 Aralık'ta gösterime girmesi beklenen Bobbleheads The Movie adlı filmin Bobbleheads adlı kahramanları, evlerini ve kendilerini iki davetsiz misafirden korumak için bir araya gelir.

Microsoft ve NVIDIA ile ortaklaşa üretilen, renkli bir şekilde hayata geçirilen CGI animasyon filmi, gelişmiş 3B oluşturma ve dünya çapında iş birliğine izin veren son teknoloji ürünü bir platform olan Azure Cloud üzerindeki NVIDIA GPU'larla oluşturuldu.

Görsel şaheserin arkasındaki ekip, Los Angeles, Nepal, Mumbai ve Kalküta gibi dünyanın dört bir yanından dikkat çekici animatörlerden oluşuyor.


Spirit Özgürce Koşuyor: Maceraya Sen de Katıl

Yönetmen: Allan Jacobsen, Beth Sleven, Kevin Wotton / Oyuncular: Amber Frank, Bailey Gambertoglio, Sydney Park, Katey Sagal, Rachel Kimsey, Darcy Rose Byrnes, Duncan Joiner, Bella Aboulhosn, Kai Scott / Süre: 22 dakika
 


Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Spirit Riding Free: Ride Along Adventures adlı bu interaktif animasyonda; Spirit'in yabani sürü arkadaşları ormana gelince Lucky onları bulup Spirit'i Gizemli arkadaşıyla buluşturmak ister.

Fakat tam bu sırada at hırsızlığı yapan bir grup haydut Gizemli adlı bu kısrağı kaçırınca Lucky ve dostları bu haydutları durdurmak ve Gizemli'yi kurtarmak için yola çıkarlar ama ne yapacaklarını bulamazlar.

Ama neyse ki bu animasyonda dizginler bu defa Lucky'nin değil seyircinin elinde.

Bu yüzden bu interaktif animasyonda seyirciler Gizemli'yi kurtarmaları için seçimleri kendileri yaparak Lucky ve dostlarına yardımcı olabileceklerdir.

Mesela Gizemli'yi bulmak için ipuçlarını arayabilir veya gizlice haydutlara saldırabilir ya da en yakın kasabaya gidip yetkilileri haydutlardan haberdar edebilirsiniz.

Bazen sadece iç güdülerinize güvenerek anı yakalamanız gerekir ama kararınız her neyse o an hemen harekete geçmeniz gerekir çünkü Gizemli'nin kurtulabilmesi için zamanı iyi kullanmak çok önemlidir.


Süper Öcüler: Noel Baba'nın Yardımcıları

Yönetmen: - / Oyuncular: Elyse Maloway, Vincent Tong, Erin Mathews, Andrea Libman, Alessandro Juliani, Britt McKillip, Nicole Oliver, Ian James Corlett, Kathleen Barr, Brian Drummond, Ashleigh Ball, Tabitha St. Germain, Cathy Weseluck / Süre: 24 dakika
 


Netflix'in İyi Hissettiren Çocuk ve Aile Filmleri kuşağında bu hafta özel bir bölümle gösterime giren Super Monsters: Santa's Super Monster Helpers adlı animasyonda; Noel Baba tüm hediyeleri hazırlamak için desteğe ihtiyaç duyduğunda Süper Öcüler, her armağanın yerine zamanında ulaşması için biraz öcü sihri kullanarak ona yardım ederler.
Noel Baba; bayramın en iyi tarafının nasıl kutlandığının değil aile ve arkadaşlarla birlikte geçirilen zaman olduğunu bilse de Süper Öcüler'in bunu öğrenebilmesi için biraz daha büyümesi gerekecektir.


Tatlı Nehir

Yönetmen: Justin McMillan / Oyuncular: Lisa Kay, Eddie Baroo, Martin Sacks, Charlotte Stent, Chris Haywood, Jayden McGinlay, Sam Parsonson, Geneviève Lemon, Bryan Probets, Jack Ellis, Rob Carlton, Jeremy Waters / Süre: 102 dakika
 


Netflix'in Avustralya Yapımı Doğaüstü Korku Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Sweet River adlı filmde; oğlunun gizemli cinayetini çözme umuduyla, kederli Hanna, onun öldüğü yeri ziyaret eder ve uğursuz sırlarla dolu bir yeri keşfeder.

Oğlu kötü şöhretli bir seri katil tarafından kaçırılan ve sonrasında bir daha ondan haber alamayan Hanna bir gün seri katilin öldüğünü duyduktan sonra olayların meydana geldiği kırsaldaki bir kasabaya geri döner.

Geçmişin travmalarıyla aklını kaybetme riskiyle karşı karşıya olan Hanna saplantılı bir şekilde cevap arayışına devam ederken kamış tarlalarının arasında ölen çocuklar görmeye başlar ve yol boyunca kasabanın karanlık sırları da birer birer ortaya çıkar.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem sinemalarda hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 öncesinde çekilmiş diğer filmler şöyle.


BluTV

Türkiye'nin en büyük yerli video platformu BluTV, her ay koleksiyonuna eklediği yeni içeriklerle izleyicisine benzersiz deneyimler yaşatmaya devam ediyor.

Sevilen platform, şimdi de pandemi önlemleri sebebiyle aralıksız sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu bu hafta sonunu herkes adına daha eğlenceli hale getirmek için harekete geçiyor.

Evde geçirilen zorlu günleri daha keyifli kılmak adına BluTV'nin tüm içerikleri, 4 Aralık Cuma günü saat 21.00'den 6 Aralık Pazar akşamı saat 23.59'a kadar ücretsiz izlenebilecek.

İzleyiciler cuma gününden itibaren BluTV'nin internet sitesinden e-posta adreslerini kullanarak kod alabilecek ve belirlenen saat aralığında bu kod aracılığıyla BluTV içeriklerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilecek.

BluTV'nin farklı kategorilerdeki özel yapımları; yüzlerce yerli, yabancı dizi ve filmlerin yer aldığı bu zengin program dahilinde seyredebileceğiniz filmleri sizin için listeledim. 

15:17 Paris Treni (The 15:17 to Paris, 2018)
91.1 (2016)
211 (2018)
2001: Uzay Macerası (2001: A Space Odyssey, 1968)
Abluka (2015)
Aç Gözler (Hungry Eyes, 2019)
Açlık Oyunları (The Hunger Games, 2012)
Açlık Oyunları 2: Ateşi Yakalamak (The Hunger Games: Catching Fire, 2013)
Afacan ve Kurbağa Surat (Orla Frøsnapper / Freddy Frogface, 2011)
Aidiyet (2019)
Akdenizin Çöküşü (The Mediterranean Burnout, 2018)
Albüm (2016)
Amina (2019)
Ana Yurdu (2015)
Anadolu Yok (2017)
Anafartalar (2019)
Angry Birds Film (Angry Birds / The Angry Birds Movie, 2016)
Ankebût (2020)
Anne! (Mother!, 2017)
Anton Checkhov 1890 (2015)
Asasız Musa (2014)
Aşk Oyunu (Playing for Keeps, 2012)
Aşk ve Mutluluk (A Tale of Love and Darkness, 2015)
Aydede (2018)
Ayı Kardeşler: Kurtarma Operasyonu (Boonie Bears: To the Rescue, 2014)
Ayı Kardeşler 2: Büyülü Kış (Boonie Bears Winter, 2015)
Ayı Kardeşler: Sirkte Curcuna (Boonie Bears: The Big Top Secret, 2016)
Ayı Paddington 2 (Paddington 2, 2017)
Baba (The Godfather, 1972)
Baba 2 (The Godfather: Part II, 1974)
Ballet Now (2018)
Baskın (2015)
Başka Dilde Aşk (2009)
Başlangıç (Inception, 2010)
Batı Yakası'nın Hikayesi (West Side Story, 1961)
Beginner (2016)
Ben-Hur (1959)
Ben Ingrid (Jag är Ingrid / Ingrid Bergman: In Her Own Words, 2015)
Ben Kimim? (Who Am I – Kein System ist sicher, 2014)
Benim Annem Bir Dinozor (Dino Time, 2012)
Benim Varoş Hikayem (2017)
Bernard ve Doris (Bernard and Doris, 2006)
Bessie (2015)
Beyaz Bir Gece (2018)
Bir Amerikalı Kız (An American Girl: Chrissa Stands Strong, 2009)
Bir Lego Belgeseli (A Lego Brickumentary, 2014)
Bir Vapur Masalı (2018)
Bir Varmış Bir Yokmuş (2015)
Bulantı (2015)
Bulutlar (2019)
Bumblebee (2018)
Büyülü Kanatlar (Lighting Dindin, 2017)
Bodyguard (The Bodyguard, 1992)
Borç (2018)
Borç Harç (2019)
Börü (2018)
Brexit (Brexit: The Uncivil War, 2019)
Ceaser Chavez (2014)
Cesur Kahraman: Ejderha Büyüsü (The Dragon Spell, 2016)
Cesur Tom ve Sihirli Ayna (Meñique y el espejo mágico / Tom Little and the Magic Mirror, 2014)
Chef (2018)
Colonia (2015)
Çarçur! Gıda İsrafının Hikayesi (Wasted! The Story Of Food Waste, 2017)
Çalıntı Kızlar: Boko Haram Tarafından Kaçırılan (Stolen Daughters: Kidnapped by Boko Haram, 2018)
Çekmeköy Underground (2014)
Çete (El Clan / The Clan, 2015)
Çılgın Aptal Aşk (Crazy, Stupid, Love, 2011)
Çocuk ve Canavar (Bakemono no ko / The Boy and the Beast, 2015)
Damat Koğuşu (2017)
Darwin'i Sorgulamak (Questioning Darwin, 2014)
David Lynch: Yaşam Sanatı (David Lynch: The Art Life, 2016)
Dedemin İnsanları (2011)
Deniz Seviyesi (2014)
Dipdip: Bir Okyanus Macerası (Deep, 2017)
Doktor Ölüm (You Don't Know Jack, 2010)
Donut Cenneti (Donut Paradise, 2019)
Dunkirk (2017)
Dünya'nın En Güzel Kokusu 2 (2017)
Efsane (Legend, 2015)
Elveda Berlin (Tschick / Goodbye Berlin, 2016)
Enerji (Macht Energie / Energized, 2014)
Erkek Tarafı Testosteron (2013)
Eşkıya (1996)
Ev Kadını (2017)
Facia Üçlü (2018)
Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku (2014)
Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar? (Fantastic Beasts And Where To Find Them, 2016)
Fantastik Canavarlar: Grindelwald'ın Suçları (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, 2018)
Fargo (1996)
Felekten Bir Gece (The Hangover, 2009)
Fındıklar Kırılırken (2018)
Fraktal Munchies (2019)
Frances Ha (2012)
Full Metal Jacket (1987)
Garfield (Garfield: The Movie, 2004)
GIA (1998)
Gorbaçov'la Görüşme (Meeting Gorbachev, 2018)
Görevimiz Tehlike 6 "Yansımalar" (Mission Impossible: Fallout, 2018)
Görkemli Hayatım (American Splendor, 2003)
Gözleri Tamamen Kapalı (Eyes Wide Shut, 1999)
Gün Doğmadan Önce (Before Sunrise, 1995)
Güneş İmparatorluğu (Empire of the Sun, 1987)
Güzel Adam Süreyya (2018)
Haftasonu (2019)
Harca: Dürtüsel Tüketim (2019)
Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001)
Harry Potter ve Sırlar Odası (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002)
Harry Potter ve Azkaban Tutsağı (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 2004)
Harry Potter ve Ateş Kadehi (Harry Potter and the Goblet of Fire, 2005)
Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007)
Harry Potter ve Melez Prens (Harry Potter and the Half-Blood Prince, 2009)
Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1, 2010)
Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, 2011)
Harun Diye Bir Adam (2018)
Haydar (2019)
Hemingway ve Gellhorn (Hemingway & Gellhorn, 2012)
Henrietta Lacks'in Ölümsüz Yaşamı (The Immortal Life of Henrietta Lacks, 2017)
Her Şey Çok Güzel Olacak (1998)
Her Şeyin Bedeli (The Price of Everything, 2018)
Hermana (2017)
Heykel A.Ş. (2014)
Hindistan Cevizi: Küçük Ejderha (Der kleine Drache Kokosnuss / Coconut, the Little Dragon, 2014)
Hitchcock/Truffaut (2015)
Isis Leaks (2018)
İbni Sina: Hekim (The Physician, 2013)
İç İşler (Inside Job, 2010)
İhtiyar Delikanlı (Oldboy, 2013)
İki Kafadar (Dva khvosta / Two Tails, 2018)
İmparatorlukta Zor Bir Gün (2018)
İnşaat (2003)
İskambilden Ev (House of Cards, 1993)
İşe Yarar Bir Şey (2017)
İyi Biri (2014)
İyi Yemek Öldürür (2019)
Jim ile Buluşma (Meeting Jim, 2018)
Kahraman Maymun (Marco Macaco / Primates of the Caribbean, 2012)
Kahraman Şövalye Justin (Justin and the Knights of Valour, 2013)
Kahraman Uzaylılar (Escape from Planet Earth, 2012)
Kamilet (2013)
Kardeşler (2019)
Kedi (2016)
Kelebekler (2018)
Kırmızı Kaplumbağa (La tortue rouge / The Red Turtle, 2016)
Kız Kardeşler (2019)
Kızgın Boğa (Raging Bull, 1980)
Kolej Havası (2019)
Konuş Onunla (Hable con ella / Talk to Her, 2002)
Kor (2016)
Köksüz (2014)
Kraliçenin Vedası (Les adieux à la reine / Farewell, My Queen, 2012)
Kusurlu (2019)
Kutsal Damacana (2007)
Kuyruk (2019)
Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs, 1991)
Lego Batman Filmi (The Lego Batman Movie, 2017)
Lego Ninjago Filmi (The Lego Ninjago Movie, 2017)
Louis Theroux: Değişen Devletler-Ölümü Seçmek (Louis Theroux: Altered States-Choosing Death, 2018)
Louis Theroux: Amerika'nın En Nefret Edilen Ailesinden Kurtulmak (Louis Theroux: Surviving America's Most Hated Family, 2019)
Louis Theroux: Söz konusu Gece (Louis Theroux: The Night in Question, 2019)
Lumiere! (2016)
Marina Abramoviç: Sanatçı Aramızda (Marina Abramovic: The Artist Is Present, 2012)
Masum Sesler (Voces inocentes / Innocent Voices, 2004)
Matrix (The Matrix, 1999)
Merhamet (The Mercy, 2017)
Mevsimlik Yaşamlar (2018)
Misterio (2013)
Munchausen Sendromu (Mommy Dead And Dearest, 2017)
Mustang (2015)
Müfreze (Platoon, 1986)
Neruda (2016)
Neşeli Ayaklar 2 (Happy Feet Two, 2011)
Nuh'un Gemisi (L'Arche de Noé / Noah's Ark, 2007)
Oha Diyorum (2017)
On Yılda Bir: İnşaat 2 (2014)
Operasyon: Argo (Argo, 2012)
Oray (2019)
Otis Tarda (2019)
Overlord Operasyonu (Overlord, 2018)
Oyun Gecesi (Game Night, 2018)
Oz Büyücüsü (The Wizard of Oz, 1939)
Öykü (The Tale, 2018)
Para Avcısı (The Wolf of Wall Street, 2013)
Paterno (2018)
Patrondan Kurtulma Sanatı (Horrible Bosses, 2011)
Patrondan Kurtulma Sanatı 2 (Horrible Bosses 2, 2014)
Phil Spector (2013)
Prenses ve Ejderha (Printsessa i drakon, 2017)
Prestij (The Prestige, 2006)
Peri: Ağzı Olmayan Kız (2019)
Rehineler (Hostage's', 2019)
Resistance Fighters (2019)
Salinger (2013)
Sait Maden Şık Derviş (2018)
Sar Başa (2019)
Saul'un Oğlu (Saul fia / Son of Saul, 2015)
Saz (2019)
Scooby-Doo: Canavar Efsanesi (Scooby-Doo! Legend of the Phantosaur, 2011)
Sen Benim HerŞeyimsin (2016)
Sensiz Yaşanmaz (2012)
Sevgili Kardeşim (Chasing 3000, 2010)
Sevimli Cüceler Cino Ve Jülyet (Gnomeo & Juliet, 2011)
Sevimli Kahraman (The Outback / Koala Kid, 2012)
Sıfır Bir (2020)
Sibel (2018)
Sisteki Kız (La ragazza nella nebbia / The Girl in the Fog, 2017)
Sistem Der Ki: Harca (2019)
Snoopy ve Charlie Brown: Peanuts Filmi (The Peanuts Movie, 2015)
Sofra Sırları (2018)
Son Durak (Fruitvale Station, 2013)
Son Eylül (2019)
Space Jam (1996)
Stacey Dooley Araştırıyor: Bir İntihar Bombacısıyla Yüz Yüze (Stacey Dooley Investigates: Face to Face with a Suicide Bomber, 2018)
Stacey Dooley, Katil Komşuları Araştırıyor (Stacey Dooley Investigates: Shot By My Neighbour, 2018)
Stacey Dooley, Modanın Kirli Sırlarını Araştırıyor (Stacey Dooley Investigates: Fashion's Dirty Secrets, 2018)
Sürücü (Drive, 2011)
Şamdanın Ardında (Behind the Candelabra, 2013)
Şehitler (2019)
Şipşak Aile (Instant Family, 2018)
Tabaluga (2018)
Tapınak Şövalyeleri (2018)
Tavşan Okulu (Die Häschenschule - Jagd nach dem goldenen Ei / Rabbit School - Guardians of the Golden Egg, 2017)
Teksas Testere Katliamı (The Texas Chainsaw Massacre, 2015)
Tepenin Ardı (2012)
Terminatör (The Terminator, 1984)
The Kingmaker (2019)
Tokyo Projesi (2017)
Toz Bezi (2015)
Turkey Hollow Kasabası (Jim Henson's Turkey Hollow, 2015)
USS Indianapolis: Cesur Adamlar (USS Indianapolis: Men of Courage, 2016)
Üç Harfliler 2: Hablis (2015)
Üç Harfliler 3: Karabüyü (2016)
Üç Harfliler 4: Beddua (2017)
Üç Harfliler 5: Adak (2019)
Vadi (2017)
Vajina Monologları (The Vagina Monologues, 2002)
Vargit Zamanı (2019)
Vultur (2018)
Yağmur Adam (Rain Man, 1988)
Yalanlar Büyücüsü (The Wizard of Lies, 2017)
Yasak Aşk (Adoration / Adore, 2013)
Yaşamın Kıyısında (2007)
Yaşar Kemal Efsanesi (2017)
Yedi (Se7en, 1995)
Yeraltı (Underground, 1995)
Yeraltı Peygamberi (Un prophète / A Prophet, 2009)
Yıldızlararası (Intersetaller, 2014)
Yüksek Doz (2018)
Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2001)
Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (The Lord of the Rings: The Two Towers, 2002)
Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003)
Yüzyüzeyken Konuşuruz (2019)
Zemheri (2016)
Zerafet Dolu Maria (Maria Full of Grace, 2004)
Zor Yarış (100 Metros / 100 Meters, 2016)


Netflix

Korkutucu, komik, dramatik, romantik ne türde olursa olsun etkileyici bir film kadar duygularımızı harekete geçiren başka bir şey yok.

Dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti Netflix, her hafta güncellediği yayın programını bu hafta aşağıdaki filmlerin eklenmesiyle daha da genişletiyor ve yine birbirinden güzel filmler bu hafta seyircisini bekliyor.

Aşk Olmalı (Must Be…Love, 2013)
Bombay Gülü (Bombay Rose, 2019)
Bitişler, Başlangıçlar (Endings, Beginnings, 2019)
Cadının Süpürgesi (Room on the Broom, 2012)
Değnek Adam (Stick Man, 2015)
Herkes Biliyor (Todos lo saben / Everybody Knows, 2018)
Hip-Hop Dansçıları (You Got Served, 2004)
İşte Aradığım Kız (She's the One, 1996)
Kalel, 15 (2019)
Kod 999 (Triple 9, 2016)
Küçük (Little, 2019)
Olduğun Gibi (Just the Way You Are, 2015)
Panti Kardeşler (The Panti Sisters, 2019)
RV Çılgın Karavan (RV, 2006)
Vatansever (The Patriot, 2000)
Yalnızca Hayvanlar (Seules les bêtes / Only the Animals, 2019)
Yayazula (The Gruffalo, 2009)
Yayazula'nın Çocuğu (The Gruffalo's Child, 2010)


TRT 2

TRT'nin zengin arşiviyle hazırlanan "Ev Hayat Dolu" yayın kuşağında; aralarında televizyonda ilk kez izleyiciyle buluşacak filmlerin de yer aldığı ödüllü ve prestijli filmler, orijinal dilinde TRT 2 ekranlarında sinemaseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Ayka (2018)
Birkaç Dolar İçin (Per qualche dollaro in più / For A Few Dollars More, 1965)
Bulutların Ardında (2017)
Çavdar Tarlasındaki Asi (Rebel in The Rye, 2017)
Esma'nın Sırrı (Grbavica: The Land of My Dreams, 2006)
İçimdeki Deniz (Mar adentro / The Sea Inside, 2004)
Pes Etme (Stronger, 2017)
Sisters Biraderler (Les frères Sisters / The Sisters Brothers, 2018)
Turist (Force Majeure, 2014)
Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında (At Eternity's Gate, 2018)
Turkcell TV+ (TVPLUS)
"Heryerde Televizyon Keyfi" sloganıyla yayın faaliyetlerini sürdüren Turkcell'in dijital TV platformu TV+, gişe rekortmeni filmlerden oluşan arşivine bu hafta aşağıdaki filmleri ekleyerek genişletiyor.
Baş Aday (The Front Runner, 2018)
Bir Yıldız Doğuyor (A Star is Born, 2018)
Çalsın Sazlar (2015)
Joker (2019)
Örümcek Adam: Örümcek Evreninde (Spider-Man: Into the Spider-Verse, 2018)
Sıfırın Altında: Dağdaki Mucize (Fathom Premieres 6 Below / 6 Below: Miracle on the Mountain, 2017)

 

Festival ajandası

İstanbul Film Festivali

39. İstanbul Film Festivali, "Eşit Bir Hayat: Aralık Seçkisi" ile 2020'ye veda ediyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen İstanbul Film Festivali, yılın son seçkisi ve Sinemada İnsan Hakları Yarışması'yla 4-24 Aralık tarihlerinde dijital ortamda yeniden izleyiciyle buluşuyor.

Yüksek Katkıda Bulunan Tema Sponsoru Zorlu Holding desteğiyle gerçekleşen 39. İstanbul Film Festivali "Eşit Bir Hayat" seçkisinde 21 yeni film gösteriliyor.

Ayrıca 10 filmin yarışacağı, Tema Sponsoru Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun desteklediği Sinemada İnsan Hakları Yarışması da seçki kapsamında yer alıyor.

2020 yılının bu son seçkisi eşitlik, çeşitlilik, paylaşım, diyalog konularına odaklanan filmleri bir araya getiriyor.

39. İstanbul Film Festivali "Eşit Bir Hayat: Aralık Seçkisi" bu doğrultuda Zorlu Holding'in Eşit Bi' Hayat isimli çeşitlilik ve kapsayıcılık odaklı toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımı kapsamında destekleniyor.

Türkiye'de ilk kez gösterilecek 21 filmden oluşan aralık seçkisi gösterimleri filmonline.iksv.org adresinden çevrimiçi olarak izlenebilecek ve filmlerin biletleri aynı site üzerinden temin edilebilecek.

Bilet alınan filmler, gösterime açık kaldıkları beş gün boyunca izlenebilecek; her gün 21.00'de bir film gösterime açılacak ve beş gün sonra 21.01'de gösterimden ve sistemden kalkacak.

Önceki seçkilerde olduğu gibi her seansın bilet kapasitesi sınırlı.

Filmlere tek tek bilet alınabileceği gibi Kombine Film Paketi de satın alarak 21 filmin tamamı daha avantajlı bir fiyata izlenebiliyor.

Türkçe altyazılı olarak yapılacak gösterimlere yalnızca Türkiye'den erişilebiliyor.


Sinemada İnsan Hakları Yarışması

14 yıldır sadece İstanbul Film Festivali'nde verilen ödülüyle Sinemada İnsan Hakları Yarışması bu yıl da devam ediyor ve ödül, Eurimages fonunun sunduğu 5.000 Avro para ödülü ile destekleniyor.

Sinemada İnsan Hakları Yarışması'nın kazananı bu yıl Halk Jürisi tarafından yapılacak çevrim içi oylamayla belirlenecek.

Halk Ödülü anketi 5 Aralık - 28 Aralık arasında anket.iksv.org/filmhalkodulu adresinde oylamaya açık olacak ve ödülü kazanan film, 29 Aralık'ta açıklanacak.

39. İstanbul Film Festivali "Eşit Bir Hayat: Aralık Seçkisi" filmleri şöyle:

Ağabey (Moothon / The Elder One, 2019)
Ağlayan Kadın (La llorona, 2019)
Antigone (2019)
Çalışan Kadınlar (Filles de joie / Working Girls, 2020)
Çöl Sokağı No: 143 (143 Rue du Désert / 143 Sahara Street, 2019)
Görünmezler (Kaghaz-pareh ha / The Unseen, 2019)
Hurma Zamanı (Xurmalar Yetişen Vaxt / When the Persimmons Grew, 2019)
Indianara (2019)
Kimliği Belli Oldu (Sin Señas Particulares / Identifying Features, 2020)
Korkuyorum Torero (Tengo Miedo Torero / My Tender Matador, 2020)
Kuzu (L'Agnello / The Lamb, 2019)
Made in Bangladesh (2019)
Margaret Atwood: Sözcüklerin Gücü (Margaret Atwood: A Word After a Word After a Word Is Power, 2019)
Moffie (2019)
Neden mi Zıplıyorum? (The Reason I Jump, 2020)
Omar ve Biz (Omar and Us, 2019)
Onca Ruh (Tantas Almas / Valley of Souls, 2019)
Peri (Pari, 2020)
Rus Devriminin Kızları (Women's Day / Daughters of the Russian Revolution, 2019)
Unutulan (Zabuti / The Forgotten, 2019)
Vitalina Varela (2019)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU