Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nden Osman Kavala kararı: Hemen serbest bırakılmalı

Kararda "Başvurucunun Ekim 2017’den bu yana özgürlüğünden mahrum olmasından derin bir endişe duyuyoruz" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: AA

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’den Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’yı derhal serbest bırakmasını ve Anayasa Mahkemesi’nin Kavala’nın bireysel başvurusunu daha fazla geciktirmeden karara bağlamasını istedi.

Almanya'nın dönem başkanı olduğu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, daha önceki alınan iki ara karara da atıfta bulunularak, Türkiye’nin Kavala ile ilgili AİHM kararına saygı göstermesini ve başvuru sahibini derhal cezaevinden tahliye etmesini isteyen yeni bir ara kararı kabul etti. 

Kararda, AİHM kararı ve iki kez tahliye, bir kez beraat etmesine rağmen hakkında yeni bir dava açılarak cezaevinde tutulan iş insanı Osman Kavala için "Başvurucunun Ekim 2017’den bu yana özgürlüğünden mahrum olmasından derin bir endişe duyuyoruz" ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetlemekten sorumlu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin ihlal kararına uyulmaması durumunda yaptırım hakkı bulunuyor.

1130 gündür tutuklu olan Osman Kavala, "15 Temmuz soruşturması" nedeniyle 18 Aralık'ta hâkim karşısına çıkacak. 

Kavala 3 yıldır cezaevinde

15 Temmuz darbe girişimine yardım ve Gezi eylemlerini organize etme gibi çeşitli iddialarla tutuklu bulunan Kavala 3 yıldır cezaevinde. Gezi davasında tahliye kararı verilmesinin ardından serbest kalması gereken Osman Kavala hakkında, Barkey adıyla anılan dosyadan tutuklama kararı verildi. Ancak Kavala, söz konusu dosyadan da, kanun gereği 2 yıldan fazla tutuklu kalamayacağı için daha önce tahliye edilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU