Hindistan'dan eylem yapan çiftçilere destek veren Trudeau'ya sert tepki

Yeni yasaları çiftçi karşıtı olduğu gerekçesiyle protesto eden yaklaşık 20 bin gösterici, Delhi eteklerine kamp kurdu

Justin Trudeau, Hindistan'da artan çiftçi protestolarına destek veren ilk yabancı lider olmuştu (AP)

Hindistan Dışişleri Bakanlığı ülkede yeni yasaları çiftçi karşıtı olduğu gerekçesiyle protesto eden tarım işçilerine desteğini açıklayan Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun yorumlarını "yeterince bilgi sahibi olmamak" şeklinde nitelendirdi.

Bakanlık sözcüsü Anurag Srivastava şu ifadeleri kullandı:

Kanadalı liderlerin Hindistan'daki çiftçilerle ilgili eksik bilgilendirilmiş bazı yorumlarını gördük.

Bu tarz yorumlar, özellikle demokratik bir ülkenin içişleri söz konusuysa yersizdir.

En iyisi, diplomatik konuşmaların siyasi amaçlar uğruna yanlış sunulmaması olacaktır.

Bu açıklama, Sihizim'in kurucusu Guru Nanak'ın doğumunun 551. yılı münasebetiyle düzenlenen görüntülü bir etkinlikte hitap eden Trudeau'nun Hindistan'daki çiftçi eylemcilere desteğini iletmesinin akabinde geldi.

Kanada Başbakanı, "Hindistan'daki çiftçi protestolarına ilişkin haberler geliyor... Durum endişe verici, hepimiz aileler ve arkadaşlar için çok kaygılıyız. Bunun birçoğunuz açısından bir gerçeklik olduğunu biliyorum. Hatırlatmama izin verin; Kanada barışçıl protesto haklarını her zaman savunacaktır" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trudeau bu sözlerle, Hindistan'da Narendra Modi hükümetinin uygulamaya koyduğu planlara karşı çıkan çiftçilerin düzenlediği geniş çaplı protestolara destek veren ilk yabancı lider olmuştu.

Hindistan'ın kuzeyindeki büyük çiftçi eyaletlerden yola çıkarak yaklaşık bir haftadır Delhi açıklarında kamp kuran üreticiler, hükümetin garanti edilen fiyatlarla tahıl satın almayı bırakıp kendilerini özel alıcıların insafına terk etmesine kapı aralamasından korktukları yasaları protesto ediyor.

Tahminen 20 bin gösterici, Delhi-Haryana otoyolundan başkente çıkan 5 giriş noktasını kapatarak, Hindistan Halk Partisi (BJP) liderliğindeki hükümetin yeni yasaları geri çekmesini talep ediyor.

Gösteriler salı itibarıyla 6. gününü geride bırakırken, İçişleri Bakanı Amit Şah'ın "şartlı" görüşme teklifini reddeden çiftçiler, üç bakandan oluşan bir heyetle görüşmeyi kabul etti.

Söz konusu yasal düzenlemelerin kurumsal devleri güçlendirmesinden ve küçük çiftçileri ürünleri için devlet garantili asgari fiyatlardan mahrum bırakmasından endişe duyan çiftçiler, yeni yasaları "çiftçi karşıtı" olarak nitelendiriyor.

Bu sırada hükümet yetkilileri de asgari destek fiyatına dair kaygıları gidermek ve protestoyu dağıtmak amacıyla 35 kişilik çiftçi heyetiyle görüşüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU