Boğaziçi Üniversitesi'nde "İşgalin, katliamın lokumu olmaz" pankartı açan öğrenciye hapis cezası

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Onların eşkallerini belirlemek suretiyle bu üniversitede okuma hakkını vermeyeceğiz. Üniversite terörist gençlik yetiştirmez" diye konuşmuştu

Fotoğraf: Twitter

Afrin operasyonu sonrasında üniversitede lokum dağıtılmasına karşı "İşgalin, katliamın lokumu olmaz" pankartı açtıkları için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Roza Kahya tutuklandı. 

Artı Gerçek'ten Yağmur Kaya'nın haberine göre; Çağlayan Adliyesi'nde görülen duruşmada 1 yıl hapis cezası alan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Roza Kahya tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Yargılanan bir diğer üniveriste öğrencisi Pelin Şahin'e ise 10 aylık ceza verildi. Şahin'in cezası ertelendi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi'nde 19 Mart 2018'de Afrin'de Zeytin Dalı Harekatı’nda şehit düşen askerleri anmak için stant açan ve program düzenleyen bir öğrenci grubu ile üzerinde "İşgalin, katliamın lokumu olmaz" yazılı pankart açan bir öğrenci grubu arasında tartışma yaşanmıştı. Protestocu 30 öğrenci hakkında silahlı terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla dava açılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "İstanbul'da bir üniversitede, adını söylemeyeyim zaten anlarsınız. Çıktılar orada imanlı, milli, yerli gençlik Afrin'le ilgili lokum dağıtıyor. Bu gençlik orada lokum dağıtırken o komünist, vatan haini gençler onların bu masalarını dağıtmaya yelteniyorlar. Bunlar terörist gençler. Bu terörist gençlerle her türlü çalışmayı yapıyoruz, onu söyleyeyim. Onların eşkallerini belirlemek suretiyle bu üniversitede okuma hakkını vermeyeceğiz. Üniversite terörist gençlik yetiştirmez.Regaip öncesinde lokum dağıtanlara kalkıp farklı bir şekilde davrananlara haddini bildirmek birinci derecede benim ve devletin görevidir. Okul koridorlarında, kantinlerinde, bahçelerinde adeta terör estiren bu çapulculara kesinlikle meydanı bırakmayacağız" şeklinde konuşmuştu. 

Olayın ardından farklı tarihlerde gözaltına alınan öğrencilerden 14'ü tutuklandı, 8'i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Tutuklanan öğrenciler davanın 6 Haziran 2018'de görülen ilk duruşmasında "yurtdışına çıkış yasağı" şartıyla tahliye edilmiş, yurtdışı çıkış yasakları da ikinci duruşmada kaldırılmıştı. 

 

Artı Gerçek, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU