"Azınlık basınına verilen destek kesildi" iddiası… Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Duran: Destek kesilmedi, aksine artarak devam edecek

Basın İlan Kurumu aracılığıyla 2011 yılından bu yana azınlık gazetelerine yapılan maddi desteğin kesildiği ileri sürüldü. Kurumun Genel Müdürü Rıdvan Duran, işin aslını Independent Türkçe'ye anlattı

Azınlık gazeteleri, Basın İlan Kurumu tarafından verilen desteklerin kesildiğini ileri sürüyor. Kuruma göre desek kesilmedi, arttırılacak

Türkiye'de yıllardır kendi imkanlarıyla ayakta kalmaya çalışan az sayıda azınlık gazetesi var.

Apoyvematini, Janamak, Agos ve Şalom bilinen azınlık gazetelerinden birkaçı. 

Basın İlan Kurumu (BİK), 2011 yılında bu gazetelere de ayakta kalmaları için destek vermeye başladı.

Ancak, Hem Türkçe'den farklı dillerde yayın yaptıkları hem de tirajlarının düşük olması nedeniyle mevzuat gereği resmi ilan alamayan bu gazetelere maddi desteğin devam edebilmesi için 2020'nin son genel kurul toplantısında bir karar çıkmadı. 

Durum böyle olunca, başta Ermeni cemaatinin yayın organı Agos olmak üzere bazı azınlık gazetelerinde kendilerine 9 yıldır verilen desteğin gerekçe sunulmadan kesildiği haberleri yer aldı. 

"Destek devam edecek'"

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, azınlık gazetelerine desteğin kesildiği iddialarının fotoğrafın tamamını yansıtmadığını belirtti.

Duran, azınlıklara ait yayın organlarına desteğin devam edeceğini söyledi. 

"Destek 2021 Şubat'ında verilmeye devam edilecek" diyen Duran, "Kesme söz konusu değil ki gerekçeli ya da gerekçesiz olsun. Bu genel kurulda buna ilişkin bir karar çıkmadı. Ancak daha sonraki genel kurulda destek devam edecek" dedi. 

 

RIDVAN-DURAN_HABER.jpg
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran / Fotoğraf: BİK

 

'"2021'de destek ödemeleri toplu yapılacak"

Duran, bir sonraki genel kurulda durumun telafi edileceğini kaydeden Duran, "Gazetelere ödemenin toptan yapılacağı, yani hem 2020 hem de 2021 için öngörülen miktarın ödeneceği" söyleyen Duran, sözlerini şöyle sürdürdü:

Daha önce bu destek 5 gazeteye veriliyordu. 2019 yılında ise destek verilen gazete sayısı 8'e çıkartıldı. Bu destek bir standarda göre veriliyor ve verilmeye devam edilecek. Şimdiye kadar düzenli olarak da  sürdürüldü. Gazetelerin herhangi bir kayıpları olmayacak. Bu gazetelerin kriterleri biraz farklı. Tiraj ve süre konusunda diğer gazetelerden  farklılaşıyorlar. Haftalık olan var, günlük yayın yapan var. Resmi ilan alamadıkları için böyle bir destek uygun görülmüş. Biz geldikten sonra sayıyı yükselttik. 

8 gazeteye verilen destek miktarının yıllık 250 bin lira olduğunu vurgulayan Duran, bir sonraki genel kurulda alınacak kararla bu ödemenin yapılacağını kaydetti. 

Genel Müdür Rıdvan Duran, sözlerini şöyle tamamladı: 

Desteği önümüzdeki yıl arttırarak vermeye devam edeceğiz. 2021 başında ödemeler gerçekleşecek. Açık ve net: Basın İlan Kurumu, azınlık yayın organlarına verdiği desteğini arttırarak sürdürecek.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU