Washington Post, Türkiye'nin SİHA'larını değerlendirdi

Uzmanlar, Türkiye'nin yurtdışındaki etkisinin insansız hava araçlarıyla arttığını ifade etti

SİHA'lar Afrin'deki operasyonda da büyük rol oynamıştı (AFP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post, bugün "Türkiye'nin sınır dışındaki askeri eylemleri, kendi ürettiği silahlı insansız hava araçlarından güç alıyor" başlığıyla bir haber yayımladı.

Kuzey Afrika'dan Kafkaslar'a etkisini genişletmeye çalışan Ankara'nın bu amaç için silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) kullandığı ifade edilen haberde, SİHA'ların Türkiye'de teknolojik inovasyon ve kendi kendine yetmenin sembolü olduğu bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SİHA'larla sivillerin öldürüldüğü yönündeki iddialar hatırlatılırken, Türkiye'de çabuk gelişen endüstrinin bu konuda uzun yıllardır çalışan Çin ve İsrail'le rekabeti sağladığı da yazıldı.

The Washington Post İstanbul Büro Şefi Kareem Fahim imzalı yazıda, Biden yönetiminin Yunanistan ve BAE gibi ABD müttefikleriyle sorun yaşayan Ankara'ya nasıl yaklaşacağı meselesini acilen çözmesi gerektiği belirtildikten sonra, ABD'nin bu ay görevi bırakacağını açıkladığı Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in görüşlerine yer verildi. 

2008-2010 yılları arasında ABD'nin Ankara Büyükelçiliği görevini de üstlenen Jeffrey, Türkiye'nin Suriye ve Libya'da Rusya'nın planlarına taş koyduğunu belirtti ve "Bu kötü bir şey değil" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan içinse şu ifadeleri kullandı:

Ne yapacağı önceden hiç kestirilemiyor ve çok hırslı. Oluşan boşluklara doğru hareket ediyor. 
Neredeyse Ortadoğu'daki herkesin ödünü patlatıyor.

ABD'nin önde gelen üniversitelerinden MIT'de eğitim alan ve sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı olan Selçuk Bayraktar'ın, ürettiği SİHA'lar sayesinde bir "ulusal kahramana" dönüştüğü öne sürüldü.

Gazeteye konuşan uzmanlar, Türkiye'nin SİHA'larının Suriye'de, Libya'daki iç savaşta ve Dağlık Karabağ'da büyük rol oynadığını ifade etti.


Independent Türkçe, The Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU