Ünlü beden dili uzmanından maskeyle gizlenen yüz ifadelerini anlama rehberi

James, "İyi haber şu ki gözlerimiz, sözlü olmayan sinyalleri iletme işini fazlasıyla üstlenebilir" diyor

Uzmanın hazırladığı rehber, göz ifadelerine odaklanıyor (Unsplash)

Beden Dili ve İnsanları Çözümleme Sanatı kitaplarıyla tanınan psikolog ve yazar Judi James, pandemi nedeniyle maskelerin ardına saklanmak zorunda kalan insanların yüz ifadelerinin anlaşılması için rehber hazırladı.

Rehberinde gözlerin yansıttığı ifadeleri öne çıkaran James, çoğu kişinin yüz ifadelerini anlamak için dudak hareketlerine odaklandığını ve maskelerin sağlıklı iletişim açısından endişelere neden olduğunu söyledi:

İyi haber şu ki gözlerimiz, sözlü olmayan sinyalleri iletme işini fazlasıyla üstlenebilir. Aslında ağız hareketlerine odaklanma eğilimimizin nedenlerinden biri de gözlerimizin bu kadar güçlü (ve daha dürüst) yansıtıcılar olmasıdır.

Kontakt lensler ve göz bakım ürünleri üreten Vision Direct isimli firmanın 2 bin yetişkinle yürüttüğü çalışmada yetişkinlerin üçte ikisinden fazlasının, maske takan birinin hislerini anlamakta zorlandığı ortaya konmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bulgulara göre her 10 yetişkinden en az 6’sı, maskeli kişilerin söylediklerini yanlış anladığını kabul ederken, her 10 kişiden 7’si de artık yüz ifadelerini tahmin etmek için gözlere odaklandığını belirtti.

Vision Direct’in yöneticisi Karen Foster, "Yüz maskeleri, gerçek yüz ifadelerimizi açığa çıkarmamızı ve iletişimi engelleyebiliyor. Bunu gerçekleştirmek artık gözlerimize kaldı” ifadelerini kullandı.

Psikolog James’in hazırladığı "göz okuma" rehberiyse şu şekilde:

1. Göz gülümsemesi

James "göz gülümsemesi" adını verdiği bu ifadeyi kedilerin gözlerini yumuşakça kısarak gülümsemesine benzetiyor. Bu gülümsemede göz köşelerinde bir miktar kırışıklık beliriyor ve daha şiddetli gülümsemelerde, alt göz kapağı hafifçe yukarı itiliyor.

2. Hoşlanma beğenme ifadesi

James söz konusu duygu durumlarında gözlerin gülümser gibi hafifçe kısılacağını ve bu esnada kaşlarında hızlıca kalkıp ineceğini ifade ediyor.

3. Eğlence / mizah ifadesi

Beden dili uzmanına göre bir espriden çok hoşlanan kişilerin gözleri heyecanı yansıtacak şekilde yuvarlaklaşıyor. Ancak korkanların veya şok olanların aksine kaşlar normal pozisyonlarını koruyor. Bunun ardından üst göz kapakları hafifçe iniyor ve gözler, gülümser şekilde kısılıyor.

4. İğrenme

James bu ifadeyi yemek gördüğünde bebeklerin yüzünde oluşan ifadeye benzetiyor. Kaşlar büzüşürken, gözler de kısılıyor ve burun köprüsünde kırışıklık beliriyor.

5. Aşk ve çekim

James, sevdiğimiz birine baktığımızda göz ifademizin yumuşadığını ve göz bebeklerimizin de fizyolojik bir tepkinin sonucuna genişlediğini belirtiyor.

6. Korku

Uzmana göre bu ifadede gözler yuvarlaklaşırken, kaşların iç kısmına, yani yukarı doğru hafifçe büzülüyor.

7. Şaşırma / şoke olma

Kaşlar bir kemer şeklinde yükseliyor ve gözler genişliyor. Böylece gözün beyazı neredeyse göz bebeğinin tüm çevresinde görünür hale geliyor.

8. Endişe

James’e göre kaşlar, bu ifadede nazikçe çatılıyor. Ancak öfkeli ifadeden farklı olarak, göz şeklinin yumuşak kalıyor.

9. Öfke

Bu ifadede gözlerin hafifçe yuvarlaklaştığı sert bakışlar yer alıyor. Kaşlarsa gözlerin üstüne olabildiğinde eğiliyor. Benzer şekilde baş da öne doğru hafifçe eğilebilir.

10. İnanmama / güvenmeme

James’e göre kafamız karıştığında veya şaşırdığımızda yüz ifadesi asimetrik hale geliyor. Bu da yüzün bazı kısımlarının diğerlerinden farklı sinyaller göndermesi demek. Bu ifadede bir kaşın kalktığını, diğerinin alçaldığını veya nötr kaldığını; bir gözün gülümser gibi kırıştığını, diğerininse daha yuvarlak kaldığını görmek mümkün.
 

Indepedent Türkçe, Daily Mirror

DAHA FAZLA HABER OKU