Cumhurbaşkanı Erdoğan: Salgının G-20’nin sorumluluğunu ve önemini artırdığına inanıyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, video konferansla katıldığı G-20 zirvesinde liderleri selamladı

Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde video konferans şeklinde düzenlenen G-20 zirvesi başladı.

İki gün sürecek zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel, Çin Devlet Başkanı Şi Jingping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta gelmek üzere G20 üyesi 19 ülke ile Avrupa Birliği temsilcileri katılıyor.

Zirveye, 20 Ocak'ta görevini bırakması beklenen ABD Başkanı Donald Trump son kez katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan G-20 liderlerini bir video ile selamladı.

Sözlerine “Saygıdeğer liderler kıymetli dostlarım sizleri şahsım ve milletim adına en kalbi duygularımla selamlıyorum” diye başlayan Erdoğan salgın gölgesinde video konferans yöntemiyle toplanan G-20 ülkelerinin sorumluluğunu artırdığını söyledi. Erdoğan G-20 liderlerine şu sözlerle seslendi:   

Bu seneki G-20 liderler zirvemizi Kovid 19 salgını nedeniyle sanal ortamda düzenlemek zorundayız. Son asrın en büyük sağlık krizi olarak nitelendirilen bu salgın ekonomiden ticarete eğitimden beşeri ilişkilere kadar hayatımızı derinden etkiliyor. Salgın aynı zamanda din dil bölge renk ayrımı olmadan hepimizin büyük insanlık ailesinin üyeleri olduğunu bir kez daha hatırlatmıştır.

Türkiye kendi vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra 156 ülke ve 9 uluslararası kuruluşun destek taleplerine müspet cevap vererek, salgınla mücadele çabalarında dost ve kardeşlerinin yanında olmuştur.

Koronavirüs salgının dünyanın en büyük ekonomilerini aynı çatı altında buluşturan G-20’nin sorumluluğunu ve önemini artırdığına inanıyorum. Riyad Zirvesi’nde alacağımız kararlar sadece salgının olumsuz etkilerinin azaltılmasında değil, G-20 ile ilgili beklentilerin karşılanmasında da belirleyici olacaktır.

Küresel bir sorun karşısında, küresel dayanışmanın anlamını çok daha iyi anladığımız bir dönemde gerçekleşen G-20 Liderler Zirvesi’nin ülkelerimiz ve tüm insanlık için hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum.

Aziz kardeşim, Hadimu'l Harameyn eş-Şerifeyn Kral Selman bin Abdulaziz şahsında Suudi Arabistan makamlarına, zorlu salgın şartlarına rağmen başarıyla icra ettikleri dönem başkanlığı için teşekkürlerimi iletiyorum. Kalın sağlıcakla.  

Kral Selman'dan uluslararası işbirliği mesajı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, zirvenin açılış konuşmasında salgına karşı uluslararası işirliği mesajı verdi.

Çevrim içi düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin açılışında konuşan Kral Selman, 2020'nin Kovid-19 salgını nedeniyle istisnai bir yıl olduğunu ve ülke ekonomilerinin hala bunun sıkıntısını çektiğini söyledi.

Uluslararası iş birliği kanalıyla bu krizi aşmaya çalıştıklarını belirten Kral Selman, ileride yaşanacak salgınlara daha iyi hazırlanmak ve dünya ekonomisini desteklemek gerektiğini ifade etti.

Kral Selman, gençlerin toplumda ve iş piyasasında daha fazla yer alabilmesi için iş imkanları oluşturmak gerektiğine değindi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU