"Çabuk Çabuk - İstanbul'daki Afrikalılar" sergisi açıldı

İsmini Afrikalıların kendi aralarında tekstil işçiliği için kullandığı “çabuk çabuk” sözünden alan sergi, fotoğrafçı Yusuf Sayman imzasını taşıyor. Kadıköy'deki sergi, 23 Mayıs'a kadar gezilebilecek

3 Mayıs'ta açılan sergi, 23 Mayıs tarihinde sona erecek

Aralarında Mısır darbesi, Rusya'nın Kırım'ı ilhakı ve Suriye iç savaşının da bulunduğu pek çok olaya şahitlik eden fotoğrafçı Yusuf Sayman, İstanbul'da yaşayan Afrikalıların yaşamını birbirinden farklı karelerle kayıt altına aldı, fotoğraflarıyla sergi açtı.

 

Afrikalılar 4.jpg

Serginin çıkış noktası, Sayman’ın geçtiğimiz aralık ayında sosyolog Doğuş Şimşek’le çıkardığı ”Çabuk Çabuk - İstanbul’daki Afrikalılar” adlı kitabı.

Kitapla aynı ismi taşıyan fotoğraf sergisi, 23 Mayıs'a kadar Kadıköy'deki Bina / Bant Mag Havuz’da gezilebilecek.

 

Afrikalılar.jpg


Neden "çabuk çabuk"?

Kitap ile aynı adı taşıyan sergi ismini, tekstil atölyelerinde çalışan Afrikalı göçmenlerin işlerini tanımlamak için kullandıkları “çabuk çabuk” tasvirinden alıyor. 

Afrikalılar, patronlarından en çok duydukları ve hatta Türkiye'ye geldiklerinde ilk öğrendikleri kelimenin bu olduğunu söyleyince Sayman buu hem kitapta hem sergide kullanmaya karar vermiş.

Fotoğrafçı Sayman, Afrikalıların bir göç hikayesi içinde yersizleşip, yurtsuzlaştıklarını belirtiyor.

 

Yusuf Sayman sergi foto.jpg

Afrikalıların gözden uzak dünyalarına tanıklık etmek isteyenlerin ziyaret edebileceği "Çabuk Çabuk - İstanbul'daki Afrikalılar" sergisi, 20 gün açık kalacak. 

 

Afrikalılar 2.jpg


 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU