TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Dünyada koronavirüs salgınının en kötü yönetildiği ülke Türkiye

Baş "Türkiye iktidar eliyle büyük bir felakete doğru sürüklendiğini gösteriyor" diye konuştu

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ilişkin açıklanan rakamların doğru olmadığını savundu.

Baş, Türkiye'de salgının, ABD'den daha kötü yönetildiğini, dünyada salgının en kötü yönetildiği ülkenin Türkiye olduğunu ileri sürdü.

Baş "Türkiye iktidar eliyle büyük bir felakete doğru sürüklenidiğiini gösteriyor" diye konuştu.

Baş açıklamalarına şöyle devm etti:

Açıklanan ölüm rakamları doğru değil ve bunu herkes biliyor. Açıklanan hasta sayıları doğru değil ve bunu herkes biliyor. Vaka sayıları açıklanmıyor ama bunun da çok yüksek olduğunu herkes biliniyor. Bakın çok çarpıcı bir örnek vermek istiyorum: Koronavirüs sürecini çok kötü yönettiği söylenen, hükümet yetkililerinin kötü örnek diye gösterdiği ABD’de günlük vakalar şu anda 150-180 bin aralığında değişiyor. Diyelim ki, 175 bin yeni vaka var. ABD’nin nüfusu 328 milyon. Türkiye’nin nüfusu 83 milyon. Yani ABD nüfusunun yaklaşık dörtte biri. Peki Türkiye’deki vaka sayısı? Bakanlık açıklamıyor ama Türk Tabipleri Birliği dün açıkladı: 87 bin yeni vaka var. Yani ABD’de günlük vaka sayısının yaklaşık yarısı. Nüfusta dörtte bir oranında düşüğüz ama vakada yarısı kadar! Yani dünyada koronavirüs salgını sürecini en kötü yönettiği iddia edilen ABD’nin oran olarak iki katı vakamız var.  Sevgili yurttaşlar, yalnız TTB’nin rakamlarına bakmadım. Daha düşük açıklanan verilerde de 30-40 binin altında söylenen bir sayı yok.

Baş çalışması zorunlu olmayan tüm işletmelerin acilen kapatılmasını ve buradaki işçilere yoksulluk gelirinin altında olmayan bir ödemenin devlet olanakları kullanılarak yapılmalısının gerekli olduğunu söyledi.

Kanal İstanbul eleştirisi

Açıklamasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında başlatılan "Kanal İstanbul Projesi incelemesine" değinen Baş, "TBMM bahçesinden, adına Kanal İstanbul denilen ihanet projesine karşı çıkıyorum, tüm yurttaşlarımızı da karşı çıkmaya çağırıyorum. Gerçekten insanın aklı almıyor. Kanal İstanbul Projesi, kamu yararına bir proje değil; bir rant, talan projesidir" diye konuştu.

İmamoğlu'na uyarı

Baş şöyle devam etti:

Ekrem İmamoğlu’na bir uyarı yapmak istiyorum. Ekrem İmamoğlu’na oy veren yurttaşlar, bu projeye karşı olduğunu söylediği için oy verdiler. Dolayısıyla herhangi bir biçimde bu projeye karşı faaliyetlerinden geri adım atarsa suç işler. Halka yalan söylemiş olur. CHP içinden ‘Gerekirse referanduma gidelim’ gibi akıl dışı önerileri olanları da uyarıyorum. Halk kararını vermiştir zaten. Akıl dışı bilim dışı uygulamaların referanduma götürülmesi gibi bir uygulama yoktur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda görüşüleceğini anımsatan Baş, "Bugün görüşülmesi planlanan torba yasa teklifinde gündeme getirilen düzenlemelerin, faturasını ödeyemediği için elektriği kesilen yurttaşlarımızın dertlerine çare olmak gibi bir anlamı yok ama dağıtım şirketlerini kurtarmak gibi bir dertleri var. Hakkını arayan maden işçisi için bir şey yok ama maden patronları için düzenlemeler var. Doğayı, hayatı, yaşamı değil, rantı ve karı öne çıkartan düzenlemeler yapılıyor" diye konuştu.

 

 

 Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU