ABD'de Yehova Şahitleri'ne dava: "Tecavüze uğrayan kız çocuğuna, o anların kaydını saatlerce dinlettiler"

Mahkemelerin kiliseleri dini gerekçeli uygulamalar sırasında duygusal çöküşe sebep olmaktan sorumlu tutup tutamayacağı tartışılıyor

Yehova Şahitleri, ülkenin dört bir yanında açılmış onlarca davada, kilise içindeki istismar iddialarını kötü idare etmekle suçlanıyor

Utah Yüksek Mahkemesi'nde görülen bir davada, Yehova Şahitleri'nin Utah cemaatindeki kıdemli üyelerin, yürütülen dini bir soruşturmanın parçası olarak 15 yaşındaki bir kız çocuğuna başından geçen tecavüzün kaydını saatlerce tekrar tekrar dinlettikleri iddia ediliyor.

Davada cemaatin liderlerinin ve genel olarak kilisenin duygusal çöküşe sebep olmaktan sorumlu tutulup tutulamayacağı araştırılıyor.

Alt mahkemelerin verdiği hükümler ve kilisenin iddiaları, söz konusu tarafı sorumlu tutmanın dini davranışların uygunluğunun tartılmasını içerdiği için böyle bir tutumun ABD Anayasası'nın Birinci Ek Maddesi'nde yer alan dini özgürlüklerin ihlali olacağı görüşüne dayanıyor.

Dava için pazartesi günü sunulan karşılıklı bilgilendirmeler ve sözlü tartışmalarda (kayıtları henüz mevcut değil) iki taraf, Amerikan medeni haklar hukukunun bu temel taşının anlamı üzerinde tartıştı.

Desert News'e göre kiliseyi temsil eden avukatlardan Karra Porter, devletin fiziki hasarı düzenlemesiyle davadaki gerçekler arasında bir fark olduğunu savundu.

Ama yargıçlardan en az biri konuyu bu şekilde görmüyor.

Yargıç Deno Himonas şunları söyledi:

İddia edilen şey, zihinsel ve duygusal açıdan waterboarding'e (mahkumları su altında tutarak havasız bırakma yöntemi -ed.n.) eşdeğerdir.

Uzun süredir yargıcım ve uzun süre avukatlık yaptım. Ama mahkemede böyle bir iddiaya hiç tanık olmadım.

Öncesinde karşı tarafın avukatları, kilisenin burada iddia edilen eylemlerine karşı koymaktan imtina etmenin "faillere din özgürlüğü kisvesi altında başkalarını yaralayabilecekleri bir özgürlük sunacağını" ve bunun "ABD Yüksek Mahkemesi'nin bir asırdan uzun süredir defalarca reddettiği bir öneri" olduğunu ileri sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kilisenin ve mağdur olduğu iddia edilen kişinin avukatları yorum talebine henüz yanıt vermedi.

İlk olarak 2016'da açılan davada, Utah eyaletinin Roy kentindeki bir cemaatin liderlerinin dini bir soruşturmanın parçası olarak 2008'de bir kız çocuğunu oturtup ona saatlerce kayıtları dinlettiği öne sürülmüştü. Şu an 20'li yaşlarında bir yetişkin olan kadın, mahkeme belgelerine göre, o zaman 18 yaşındaki bir başka Yehova Şahidi'nin kendisine zorbalıkta bulunup üç kez tecavüz ettiğini ileri sürerken, bir defasında da bu adamın olayı kayda aldığını söyledi.

Bu hadise 2008'in başlarında kilisenin soruşturma açmasına neden olmuş; kilise liderleri, kız çocuğunun günahkar bir davranışta bulunup bulunmadığına karar vermek için komiteye kız çocuğunu ve ailesini çağırmıştı. Mahkeme belgelerine göre bu toplantı sırasında kız çocuğu "ağlamaya devam ederken ve kendisine yapılan saldırıyı defalarca dinlemek zorunda kalmanın yarattığı travma nedeniyle 'fiziksel olarak titrer' haldeyken" kaydın itiraf almak amacıyla "saatlerce" tekrar tekrar dinletildiği belirtiliyor.

Kız çocuğunun avukatları bunların anksiyeteye, kabuslara, iştahsızlığa ve okulda kötü performansa sebep olduğunu ve kız çocuğunun kiliseden tazminat istemesine yol açtığını söylüyor.
 


Ancak iki alt mahkeme, bu meselede kilisenin sorumlu tutulamayacağına karar vermişti.

Utah Temyiz Mahkemesi'nin 2019'da hükmettiği gibi bunu yapmak "Kilisenin dini bir pratiği yerine getirmedeki davranışının uygunluğuna dair bir soruşturma yürütülmesini" gerektirecek ve dolayısıyla Anayasa'da devletin belirli dini uygulamaları kurallara bağlamasını engelleyen Birinci Ek Madde Kuruluş Hükmü'nü ihlal etmek anlamına gelecekti."

Yehova Şahitleri ülke genelinde açılan onlarca davada, kilise içindeki istismarları kötü yönetmek ya da bu olayları örtmekle suçlanırken; 2020 başlarında görülen bir davada Montana Yüksek Mahkemesi, bir kız çocuğunun istismar edilmesini yetkililere bildirmediği için kilisenin 35 milyon dolar (yaklaşık 268 milyon TL) tazminat ödemesine hükmeden bir kararı bozmuştu.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU