Avukat Duran'ın tepkisi mahkeme tutanağına geçti: Dosyanın bilirkişiye verilişinin yıldönümünde pasta keselim

Bir yılı bulmasına karşın bir türlü gönderilmeyen bilirkişi raporuna tepki olarak mahkemede pasta kesilmesini isteyen Avukat Murat Duran, durumu Independent Türkçe'ye anlattı

Avukat Murat Duran, sosyal medyada konu olan tepkisinin nedenini Independent Türkçe'ye anlattı / Fotoğraf: Independent Türkçe

Duruşmalarda farklı nedenlerle yaşanan gecikmeler taraflar açısından yıpratıcı olabiliyor.

Kimi zaman talep edilen bir raporun gelmesi aylar sürebiliyor.

İstanbul Barosu avukatlarından Murat Duran, bu tür gecikmelere sıra dışı bir şekilde tepki gösterdi.

Duran, avukatı olduğu bir davada dosyanın bilirkişiye verilmesinin birinci yılında raporun hala gelmemesine gösterdiği tepkisini mahkeme tutanağa geçirdi.

dilekçe.jpg
Duran'ın talebi mahkeme tutanağına da girdi / Görsel: Twitter@AvukatHG

 

Gelmeyen raporun talep edilmesinin yıldönümünde pasta keselim dedi

Duran, tutanakta şu ifadelerle tepki gösterdi:

Bugün itibariyle dosyanın bilirkişiye verilmesinin üzerinden 11 ay 23 gün geçmiştir. Dosya bilirkişiden iade alınıp yeni bir bilirkişiye verilirse bu kez de o bilirkişiyi beklememiz gerekecek. Bu sebeple bilirkişiye raporu bir an önce sunması için öncelikle aranmasını, daha sonra ihtar davetiyesi gönderilmesini ve dosyanın haftaya bilirkişiye verilmesinin yıldönümü geldiğinde de mahkeme kaleminde hep beraber pasta kesilmesini talep ederim.

Tepki etkili oldu, bilirkişiye ihtar çıkarıldı

Avukatın talebinin ardından kararını açıklayan mahkeme, bilirkişiye ihtar çıkarılmasına ve 1 haftalık kesin sürede raporunu sunması hakkında uyarılmasına karar verdi.

Ayrıca raporun mahkemeye belirtilen sürede sunulmaması halinde bilirkişi hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da alındı.

Duran'ın talebini içeren tutanağın "Avukat Hakları Grubu"nun Twitter hesabında yer almasının ardından paylaşımda bulunan çok sayıda avukattan destek açıklamaları geldi.

Yine Twitter hesabından yaptığı açıklama ile tutanaktaki talebi yapan kişinin kendisi olduğunu duyuran Duran'a ulaştık ve tepkisinin nedenini sorduk.

murataduran.PNG
Duran, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda talebin kendisine ait olduğunu duyurdu / Görsel: Twitter@@muratgallagher

 

"Dosyaların uzamasını müvekkillerimize açıklarken çok zorluk çekiyoruz"

Duran tepkisinin nedenini önce şu sözlerle açıkladı:

Memleketteki yargılama hızının durumunu biliniyor. Bir dosya açıldığında bitmesi yıllar sürüyor. Biz avukatlar olarak dosyaların bu denli uzadığını müvekkillerimize açıklarken çok zorluk çekiyoruz. Ama ne mahkeme hakimleri ne de sözgelimi dosyalarda bilirkişilik yapan insanlara ilişkin uygulanan bir yaptırım var. Genel algı ve kanı devlet desteğini arkasına almış tüm kamu memurlarının vicdanlarına göre hukukun ilerlemesi yönünde.

"İğnelemek istedim"

"Bir dosyanın yıllarca sürmesine, raporların aylarca gelmemesine karşı kimsenin de bu yola başvurduğunu görmedim” diyen Duran sözlerinin devamında eleştirilerini şöyle tamamladı:

Bir başka konu ise yargılama esnasında ehil bir bilirkişinin atanıp atanmaması noktasında. Memlekette bilirkişilik mesleği dahi işini iyi yapanları tenzih edilirse son derece vahim halde. Tüm bu konular ve deneyimler birleştiğinde bir dosyanın 3 aylık sürede teslim edilmesi gerekirken 12 ayda sunmaması adalet sisteminin ayıbıdır. Bu yüzden iğnelemek istedim. Nihayetinde herkes ekmeğini kazanıyor bu işten ama kim liyakatli davranıyor? Onu vicdan muhakemeleri bilir. Yoksa pasta kesmek de çare değil. Küçük bir ironi sadece, komedi unsuru.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU