CHP’den İstanbul seçimleri için soruşturmaya tepki: Bunun adı kepazelik

CHP Grup Başkanvekili Altay ve CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, sandık görevlilerinin şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmasına sert tepki gösterdi

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay / Fotoğraf: AA

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul'da usulsüzlük iddiasıyla 32 ayrı soruşturma başlatmasına CHP sert tepki gösterdi.

"Bunun adı kepazeliktir"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay 100 sandık kurulu görevlisinin şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmasını “kepazelik” olarak nitelendirdi. Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuşan Altay şu ifadeleri kullandı:

“Bu talebi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bir suç duyuru olarak yapsa belki anlarız. Ama bunun pazartesi karar gününden önce YSK’nın kararına bir destek olmak amacıyla bu soruşturmanın başlatıldığı çok açıktır.

Bu suç duyurusunda AK Parti mi bulunmuştur, YSK mı bulunmuştur? Başsavcılığın buna da bir açıklama yapması lazım.

Siyaset tarihimize şöyle veciz bir söz eklendi 17 Nisan’da. ‘Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu’ diyen sayın Ali İhsan Yavuz hala mesnetsiz, belgesiz, delilsiz olarak İstanbul seçimlerinin hukuksuz bir şekilde tamamlandığı paranoyasını sürdürmeye devam ediyor.

YSK’ya şüpheyle başvuru yapılmaz. Hadi varsayalım yapıldı, YSK’nın o başvuru dosyasının kapağını açmadan reddetmesi gerekir.

AK Parti’nin yaptığı şudur: ‘Ben Büyükçekmece’ye itiraz ettim, iptal edilsin’, peki tamam, ‘Ben İBB seçimine itiraz ediyorum, iptal edilsin’ peki tamam buraya kadar. Ver kardeşim belgeleri, dellileri, ‘Onlar yok, ben sonra onları bulup geleceğim’. Bunun adı siyaset literatüründe de hukuk literatüründe de kepazeliktir. Tam karşılığı budur.

“YSK yargı takviyeli bir basınç altında”

Şüpheyle başvuru olur mu? ‘Bulamadım bir şey. E ne yapayım, ben başsavcıya bir talimat vereyim. Bir soruşturma başlatsın, sen bu soruşturmayı esas al. Seçime şüphe, şaibe karıştı de, seçimi iptal et’  Bunun adı talimattır. Ve yargı takviyeli olarak YSK bir basınç ve tasallut altındadır.

YSK'nın saygıdeğer üyeleri bu basınca Cumhuriyet Başsavcılığı destekli bu tasalluta boyun eğmeyin.

Önünüzde kanun var anayasa var işinizi buna göre yapın.

YSK'nın seçim takvimi ilan edildi. Muhalefetin talebine göre bu takvim kesin. İktidar talepte bulununca 'Durun bakalım'. Böyle YSK olur mu?”

“Sandık darbesini YSK’ya baskıyla gerçekleştirmek istiyorlar”

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da karara Twitter hesabından tepki gösterdi. Kaftancıoğlu “31 Mart akşamı, milletin iradesine karşı AA eliyle gerçekleştiremedikleri sandık darbesini hukuku yok sayarak, YSK’ya baskı aracılığıyla gerçekleştirmek isteyenlere karşı İstanbul halkının iradesine sahip çıkmaya devam ediyoruz. Takipteyiz...” ifadelerini kullandı.İstanbul halkına verdiğimiz sözün gereği; oylarınızı, çocuklarınızın geleceğini sandıkta çaldırmadık, masa başında da çalmalarına izin vermeyeceğiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU