HDP İstanbul Milletvekili Özen: Dersim ismi iade edilmelidir

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, arşivlerin açılıp inceleneceği bir hakikat komisyonu kurulması çağrısında bulundu

Fotoğraf: AA

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, "Dersim olayıyla yüzleşilmesi için yıllardır gizli kalan arşivlerin açılıp inceleneceği bir hakikat komisyonu kurulmalıdır" dedi.

Özen, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişinin 83. yıldönümü olduğunu ifade ederek, Seyit Rıza'nın yaşanan olayların sorumlusu olarak gösterilerek hedef haline getirildiğini savundu.

”Hakikat komisyonu kurulmalı”

AK Parti iktidarının yaşanan olaylardan dolayı özür dilediğini ancak bu acıların telafisi için hiçbir adım atmadığını ileri süren Özen, "Her şeyden önce Dersim olayıyla yüzleşilmesi için yıllardır gizli kalan arşivlerin açılıp inceleneceği bir hakikat komisyonu kurulmalıdır,  kayıp çocukların kimlere verildikleri ve nerede oldukları araştırılmalıdır. İdam edilen önderler ve katledilen mazlum halkın mezarları bulunmalı ve Dersim ismi iade edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Daha önce komsiyon kurulmuştu

2011 yılında, ''Dersim olaylarına'' ilişkin TBMM Dilekçe Komisyonunda  Dersim Alt Komisyonu  kurulmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş'in, başkanlık yaptığı kaomisyona Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay olmak üzere ilgili kurumlardan 130 bin Dersim belgesi geldiği açıklanmıştı.

Daniş, “Adalet Bakanlığı, arşivinin Ankara Metrosu'nun yapım çalışması sırasında 3 kez su bastığını, binlerce dosyanın okunamayacak hale geldiğinden imha edildiğini, bu nedenle ellerinde Dersim olaylarına ilişkin herhangi bir belge bulunmadığını bildirdi” açıklaması yapmıştı.

Tanrıkulu da kanun teklifi vermişti

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, geçtiğimi mayıs ayında Dersim Olaylarına ilişkin arşiv malzemesi niteliğindeki her türlü belgenin Meclis'e devredilmesi gerektiğini öngören kanunun değiştirilmesi için teklif vermişti.

Tanrıkulu,  verdiği kanun teklifiyle arşivlerin açılması çağrısında bulunmuştu. Ancak kanun teklifi henüz genel kurula gelmedi.

Erdoğan özür diledi

Recep Tayyip Erdoğan 2011 yılında başbakanlığı döneminde, 13 bini aşkın kişinin öldürüldüğünü söylediği Dersim olayları için "Devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben özür dilerim ve diliyorum" demişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU