İBB Başkanı İmamoğlu: Fatma Ana Cemevi 2021’de bitecek, tüm yönetimi kadınlardan oluşacak

İmamoğlu, "Burada bir kadın teması geliştirdiler. Ve ilk defa bir cemevinin tüm yönetimi, kadınlardan oluştu" diye konuştu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde temelini attığı Kavaklı Mahallesi’ndeki Beylikdüzü Fatma Ana Cemevi ve Kültür Merkezi'nde incelemelerde bulundu.

Cemevi inşaatının kendisinin döneminde açılan uluslararası yarışma süreciyle başladığını belirten İmamoğlu yarışmaya, 150’ye yakın projenin katıldığını aktardı.

İmamoğlu, "O yarışmadan birinci çıkanı burada uyguladık. İkinci, üçüncü ve dördüncü olarak da tanımladığımız projeler de şu an başka yerlerde, örneğin; Gökçeada’da, Hacıbektaş’ta uygulanıyor" diye konuştu.

Yurttaş eşitliği vurgusu

Yaşanan süreçten çok etkilendiğini belirten İmamoğlu, "Biz, o dönemde tümüyle burayı tahsis edip, ihalesini yapıp, tamamen bütçesi de Beylikdüzü Belediyesi’nden harcanarak, yani bir belediye kendi resmi bütçesinden nasıl resmi camii yapıyorsa, cemevi de gayet tabii yapabilir anlayışıyla, yurttaş eşitliğinin de bir karşılığı olarak böylesi bir adım attık" dedi.

 

Cemevini bitirmenin Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’a nasip olduğunu ifade eden İmamoğlu, şunları söyledi:

Çok da toplumsal bir katılım sağladı belediye başkanımız. Burada yapının ortaya çıkması kadar, nasıl işlevsel hale gelmesi de önemli. Burada bir kadın teması geliştirdiler. Ve ilk defa bir cemevinin tüm yönetimi kadınlardan oluştu. Adı, Fatma Ana Cemevi konuldu. Aslında Alevi yurttaşlarımızın talebiyle bu olgunlaştı; onu da söyleyelim. Dokunuşuyla, bir cemevinin işletilmesi, hayata dahil olması ve ibadethane fonksiyonunda böyle bir hassasiyetin gözetilmesi yönüyle de çok kıymetli bir açılım. Bu manada başkanımızın bu yaklaşımı, ortak akılla karar alma yönlenişi ve şu şekilde sonuca erdirilmesi muazzam bir şey.  Umut ederim burada, Alevi vatandaşlarımızın ibadetlerini yaptıkları esnada da gelir, eşlik ederiz. Buradaki maneviyatı, huzuru hep birlikte hissederiz.

"Katılımcı modellerle yeni cemevleri yapmak istiyoruz"

Fatma Ana Cemevi'nin bir benzerinin olmadığını vurgulayan İmamoğlu, "Biz, aslında bu yaklaşımın, bir ilham kaynağı olacağını da düşünüyoruz. İstanbul’da da bu anlamda ve bu yaklaşımda da Alevi vatandaşlarımızın talepleri var. Çok sıkışık noktalarda ibadetlerini yapmak zorunda oldukları yerler var. Şu anda Büyükşehir Belediyesi olarak da bu alanlarda, aynı bu tarzda ve bu yaklaşımla, katılımcı modellerle yeni cemevleri yapmak istiyoruz. İstanbul halkına, Alevi vatandaşlarımıza umut ediyorum 2021 yılında hediye edeceğiz. Öyle de bir yol haritamız var" diye konuştu.

 

İBB'den yapılan açıklamada Beylikdüzü Cemevi projesi için şu fadeler kullanıldı:

Yaşam Vadisi’ne komşu olacak olan Beylikdüzü Cemevi’nin projesi, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23.Maddesi’ne göre Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışma Yönetmeliği uyarınca serbest, ulusal, tek kademeli, mimari proje yarışması olarak düzenlendi.

Yarışma sonucu birinci olan projede, yapı ve peyzaj mimarisinde iç – dış sürekliliğini bozmayacak şekilde doğal taş dokusu kullanıldı. Üst katlarında ahşap strüktür ve dokuların tercih edileceği proje, Kavaklı Mahallesi’nde bulunan 7 bin 800 metrekarelik bir alanda yapıldı. Aynı zamanda Kültür evi olan proje, örnek bir kentsel tasarım ve peyzaj projesi olarak da ele alındı. 2 bin 230 metrekarelik bir alanda inşa edilmesi öngörülen cemevi ve kültür evi, Kavaklı Mahallesi’nde ulaşılabilir bir kamusal mekân yarattı. Merkez, 37 araçlık bir otopark alanına da sahip.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU