Plastik poşetlerden çevrimiçi müze

Sanatçı, plastik poşetlerin artık tarihe karışması gerektiğini söylüyor

Temmuzda yayımlanan rapora göre önlem alınmazsa, 2040’a kadar okyanusa karışacak plastik miktarı 29 milyon tona ulaşacak (The Plastic Bag Museum / Kolaj: Independent Türkçe)

İskoç sanatçı Katrina Cobain, iki yıldır plastik poşet topluyor. Sanatçı, doğadaki plastik kirliliğine dikkat çekip söz konusu tek kullanımlık eşyaların günlük yaşamdaki yerini sorguladığını, topladığı poşetlerden oluşturduğu çevrimiçi sergide, kişilere plastik poşetin geçmişe ait bir nesne olduğunu düşündürmeyi hedeflediğini ifade ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

24 yaşındaki Cobain, topladığı poşetlerin tarihinin 1970’lere kadar dayandığını söylerken her birinin hikayesi olduğuna inandığını belirtiyor. Zira poşetlerin üstünde Prenses Diana ve Prens Charles’ın 1981’deki düğünü ya da İngiliz-Fransız ortak yapımı Concorde gibi tarihi olayların çizimleri bulunuyor.

 

808x454_cmsv2_b086f827-5885-5df9-804a-ea9179b673eb-5102986.jpg
(The Plastic Bag Musesum / Kolaj: Euronews)

 

Euronews’ın haberine göre, bu tek kullanımlık eşyaların geçen 60 senedeki sosyal tarih ve tüketim toplumu hakkında çok fazla anlatı içerdiğini ortaya koyan sanatçı, fikrinin çıkış noktasını şu sözlerle anlattı:

Çöplerin toplandığı bölgelerin, gelecekteki arkeolojik kazı alanları olabileceğini düşündüm. Bu da bizim medeniyetimizin plastikle dolup taştığı anlamına geliyor.

Bu yüzden sosyal tarihimiz ve zaman içindeki tasarım değişikliklerini ortaya çıkarabilecek plastik poşetleri toplamaya başladım.

Çevre duyarlılığını artırmayı hedefleyen Katrina Cobain, plastik poşet sergisini fiziksel hale getirmeyi de amaçlayıp ekliyor:

Plastik poşetlerin tarihin bir parçası olması gerektiğini düşünüyorum.

Independent Türkçe, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU